Scanlan: Modernizacija Luke Brčko otvara put za nove infrastrukturne projekte

  Istakao je da će modernizacija jedine riječne luke u BiH otvoriti vrata drugim infrastrukturnim projektima od javnog značaja, kao što su oni koje finansira EBRD, namijenjeni poboljšanju vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpada u Distriktu.

  Foto: Otisak.ba / Arhiva

  Novinar: Adis Mujdanović

  Prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan pozdravio je činjenicu da je Skupština ove lokalne zajednice na jučerašnjoj sjednici usvojila Sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o zaduženju namijenjenom modernizaciji Luke Brčko, saopćeno je danas iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

  „Međunarodna zajednica među bosanskohercegovačkim vlastima traži partnere koji su opredijeljeni za dobro upravljanje i ostvarivanje rezultata za dobrobit svojih zajednica. Odobrivši ovu infrastrukturnu investiciju, koju su prije više od dvije godine podržale sve nadležne institucije BiH, vlasti Brčkog su dokazale da mogu biti pouzdan partner. Što je još važnije, i Vlada i Skupština Brčkog pokazali su opredjeljenje za stvaranje uslova za ubrzan razvoj i prosperitet Distrikta”, naglasio je on.

  Istakao je da će modernizacija jedine riječne luke u BiH otvoriti vrata drugim infrastrukturnim projektima od javnog značaja, kao što su oni koje finansira EBRD, namijenjeni poboljšanju vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpada u Distriktu.

  “Time će se stvoriti dalji uslovi za rast privrede i sve što je s tim povezano, kao što je otvaranje radnih mjesta i porast prihoda kojima će se obezbijediti bolje usluge za građane“, kazao je Supervizor.

  Usvajanje budžeta imperativ

  U tom kontekstu, Scanlan je podvukao koliko je važno finalizirati i druge ključne kratkoročne prioritete.

  “U tom smislu, usvajanje budžeta za 2019. godinu do kraja ovog mjeseca je imperativ, kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje institucija Distrikta i pružanje javnih usluga. Drugi važni zadaci su potpuno uvođenje fiskalnih kasa do kraja juna, čime će se ojačati borba protiv sive ekonomije, učvrstiti vladavina prava i ostvariti veći prihodi za javne usluge. Još ove jeseni trebalo bi usvojiti i poboljšani zakon o budžetu, kojim će se unaprijediti fiskalna disciplina, transparentnost i odgovornost u trošenju javnih sredstava”, naveo je on.

  Zaključio je da Brčko ima sve elemente da bude priča o uspjehu, ali i naglasio da se to može desiti samo kroz konkretne poteze, kao što je jučerašnja odluka izabranih zvaničnika.

  “Taj potencijal zaista može i ostvariti za dobrobit svih građana Brčkog”, rekao je supervizor Scanlan.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty five ÷ five =