Šarović: Od Vlade RS-a u Briselu zatraženo da ne vuče BiH u izolaciju

Visoka predstavnica EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini zatražila je da se opstrukcija vlasti RS prekine, jer će Bosna i Hercegovina biti jedina zemlja koja neće pristupiti ovoj transportnoj zajednici.

[Anadolija]

U Briselu je veoma loše odjeknula vijest o blokadi pristupa BiH transportnoj zajednici.

Direktno je pomenuta Vlada RS-a od koje se traži da ne vuče cijelu BiH u potpunu izolaciju, izjavio je danas nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU u Briselu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, prenosi Anadolija.

Visoka predstavnica EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini zatražila je da se opstrukcija vlasti RS prekine, jer će Bosna i Hercegovina biti jedina zemlja koja neće pristupiti ovoj transportnoj zajednici, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

„Lošu uslugu smo napravili i Srbiji, jer je Beograd izabran za sjedište transportne zajednice. Mislim da je to loša poruka. Nemamo puno vremena da se stvari isprave, ali mi ćemo i dalje insistirati i tražiti od nadležnih vlasti da daju saglasnost za pristup BiH ovom važnom tijelu. U suprotnom, rizikujemo da ostanemo bez značajnih sredstava i u ovoj oblasti“, istakao je ministar Šarović, navodi se u saopćenju.

Na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije (EU), održanom danas u Briselu, razgovaralo se o pretpristupnim strategijama nakon izvještaja Evropske komisije za prošlu godinu, bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma, ali i o aktuelnim dešavaljima u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Sastankom je predsjedavala visoka predstavnica za spoljnu i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini, a delegaciju BiH predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

two + 2 =