Saopštenje za javnost ZZ “Brka”

Šaćir Rahman (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

Poštovani sugrađani,

Dana 24.01.2020. godine u krugu ZZ „Brka“ Brčko, stečajni upravnik G. Mensur Muharemović je imao namjeru da po svom nalogu koji nam je dostavio, institucijama Brčko distrikta preda poslovni objekat-prodavnicu, a zatim je proširio nalog i na krug zadruge. Upravnik nije sa sobom imao dokumentaciju propisanu Zakonom o izvršnom postupku, nego je donio zaključak stečajnog sudije i presudu zbog propuštanja, čije izvršenje je odbio Osnovni sud Brčko distrikta BiH. Ovu presudu zbog propuštanja je izdejstvovala stečajni sudija koja je upravniku zaključkom zabranila pristup sudu, a onda je sud donio presudu zbog propuštanja. U normalnim sistemima zbog ovakvog postupka se ide na robiju.

Zbog nezakonitih postupanja lica koja se vežu za ovaj postupak, direktor ZZ „Brka“ Brčko kao Predsjednik odbora povjerilaca je dana 29.01.2020. godine podnio Tužilaštvu Brčko distrikta krivičnu prijavu, čiji ste sadržaj mogli 29.01.2020. da pročitate na određenim portalima. Stav ZZ „Brka“ Brčko je da u narednom periodu ovaj postupak nad ZZ „Ratar“ Brka javnosti predstavi potpuno transparentno jer smo svjesni da naši pokušaji da djelujemo u skladu sa Zakonom, u ovoj administrativnoj zajednici ne vrijede.

Iako smo u više navrata obavještavali javnost na koji način je ZZ „Ratar“ otišao u likvidaciju, sad smo odlučili da građanim Brčko distrikta, ali i svim građanim Bosne i Hercegovine pokažemo šta se sve radilo kako bi se uništila zadruga koja ima tradiciju od 1946.godine.

Zadruga će vama svu dokumentaciju potpuno transparentno predočiti kako biste mogli vidjeti o kakvom Ogledu za ugled se ovde radi i kako se zloupotrebljavaju institucije da se pljačka imovina građana Brčko distrikta. Zadruga Ratar nije problem zbog malo zemlje i par oronulih zgrada koje ne smijemo da obnovimo dok traje postupak, nego zbog apelacija za ocijene ustavnosti koje nam se drže po ladicama, a čijom primjenom zakona građani distrikta su oštećeni za desetine miliona KM. Zbog takvog načina postupanja svih poluga vlasti u Brčkom, danas imamo uništenu privredu i veliki odliv stanovništva iz ove zajednice, koja osim slogana Ogled za ugled nema šta da ponudi.

Ustavni sud BiH u odluci broj AP1808/05 je obrazložio šta ZZ „Ratar“ Brka u stečaju treba da dokaže kako bi se upisao kao vlasnik nekretnina, a ne samo posjednik, a to je pravni slijed i teretni oblik sticanja vlasništva po zakonima koji su vrijedili u momentu kupovine nekretnine.

Prof.dr POVLAKIĆ Meliha (2015). Pretvorba poljoprivrednog zemljišta koje koriste zemljoradničke zadruge. ZIPS Poslovne novine, (Priručnik 15), pp.1–12.

Od ove odluke Ustavnog suda BiH, ZZ „Ratar“ Brka ima opstrukciju da dokaže pravni slijed. Stečajni sudija Dobrinka Milivojević koja je ujedno i registarski sudija zlonamjerno izmišlja i obavještava institucije kako je ZZ „Ratar“ Brka osnovan 1990. godine. Zaključkom stečajnom upravniku Hamdiji Muratoviću je naredila, pod prijetnjom krivičnog progona, da povuče tužbe koje su imale za cilj da dokažu upravo pravni slijed i teretni oblik sticanja vlasništva.

Presude na koje se pozivaju predstavnici vlasti, stečajni sudija, stečajni upravnik zaista postoje. Ali ni jednom presudom nije utvrđeno da je vlasnik imovine Brčko distrikt, nego je samo odbijeno pravo da se upiše ZZ „Ratar“ kao vlasnik uz obrazloženje da ne može steći više prava nego što je kupio. U tim presudma sudovi Brčko distrikta su se pozivali na Zakone koji su doneseni u toku postupka nad Ratarom te na Aneks Arbitražne odluke član 12. Ovakav postupak suda u Brčkom je u suprotnosti sa Statutom Brčko distrikta članom 39 koji kaže:

Izvor Statut Brčko distikta BiH: https://skupstinabd.ba/images/dokumenti/ba/statut-brcko-distrikta.pdf

Primjenom ovih Zakona zadruzi Ratar je umanjeno stečeno pravo. ZZ „Ratar“ Brka posjeduje sve kupoprodajne ugovore kojim potvrđuje teretni oblik sticanja vlasništva. Nije ZZ „Ratar“ kriva što smo mi svi živjeli u socijalizmu i gdje su po tadašnjim Zakonima upisi rađeni na opštenarodnu imovinu, sa trajnim pravom korištenja, raspolaganja u korist kupca.

Institucije Brčko distrikta su zanemarile sve Zakone, pa i Zakon o zadrugama iz 1990 godine koji je BiH preuzela od SFRJ. Po ovom Zakonu, sudovi su morali po službenoj dužnosti da provedu pretvorbu društvene svojine u zadružnu svojinu, jer su zadruge uvijek bile posebni oblici privatnog vlasništva.

Ova pretvorba nije nikada urađena, ali zato jesu iskorštene institucije da retroaktivnom primjenom Zakona i pozivanjem na Aneks Arbitražne odluke član 12, te na Naloge Supervizora (koji nemaju dodirne tačke sa ovim postupkom) donose presude kojim se odbija zahtjev za upis vlasništva, a onda suprotno Zakonu o stečaju, prinudnom poravnanju i likvidaciji Brčko distrikta mjenjaju javne knjige u korist Brčko distrikta.

Zamislite samo situaciju da jednog dana odete u Gruntovnicu Brčko distrikta, da izvadite ZK uložak od kuće koja je u vašoj porodici 50 godina i shvatite da nije više vaša porodica vlasnik kuće nego da je to sad Brčko distrikt jer eto vodila se kao društvena svojina sa pravom korištenja vaše porodice. Djeluje nemoguće, ali upravo se to dešava sa imovinom Ratara. Vijeće za izlaganje Brčko distrikta koje treba da radi na usklađivanju Katastra i Grunta nije pozvalo ZZ „Ratar“ Brka u stečaju na izlaganje, već samo pravobranioca te su izmjenili upise u Katastru koji su tamo evidentirani po pravosnažnoj presudi Višeg suda iz Tuzle.

Zbog ovoga smo bili podnjeli krivičnu prijavu Tužilaštvu Brčko distrikta i dobili odgovor: „Očigledno je da podnositelj prijave ne razumije na koji način funkcionira pravni sistem u BiH i šta znači supremacija međunarodnog nad domaćim pravom, pa samim tim nisu osnovani navodi pritužbe kojima ukazuje da se na sporna pitanja trebalo primijeniti domaće pravo, pa čak i zakon iz 1990.godine, a ne nalozi supervizora i kasniji zakoni Brčko distrikta BiH i Bosne i Hercegovine.“ Znači po tužiocu primjena Zakona iz 1990.godine je trebala sačekati da se desi Arbitražna odluka i Nalogu Supervizora pa da stupi u primjenu. Zakon stupa na snagu nakon objave, primjena istog ne čeka 10 godina i ne može je poništiti nikakvo međunarodno pravo nakon 20 godina, a ne izmišljeni Nalogu Supervizora koji navodno ukida imovinska prava jer smatramo da takav Nalog ne postoji, nego je on iskonstruisan u koruptivnom dijelu sudstva i tužilaštva. Ako tužioc smatra da ima takav Nalog neka ga javno objavi i potpisnik ovog teksta će se javno izvinuti. Nama je iz svega jasno da pravni sistem Bosne i Hercegovine funkcionira na principu mita i korupcije, te smo se tim povodom obraćali i OHR-u za pojašnjenje. Do danas nismo dobili nikakav pismeni odgovor, ali redovno šaljemo već skoro godinu dana Urgencije. Iz usmenih razgovora smo shvatili da ne vjeruju da se to baš tako radi, pa vjerovatno provjeravaju dokumentaciju koju smo im dostavili.

Ni jednim članom Arbitražne odluke, ni jednim Nalogom Supervizora nije naloženo takvo postupanje Vijeća za izlaganje, ali budući da nema odgovornosti, institucije kroz sistemsku korupciju prikrivaju kriminalne radnje jedni drugih, a kad zagusti kažu to je po međunarodnom pravu i tu stave tačku. Mi budući da smo uporni tražimo nakon te tačke potvrdu tumačenja i od ovih što nam donesoše to međunarodno pravo koje nam se servira.

Budući da ne vjerujemo više u nepristrasan rad institucija, ZZ „Brka“ Brčko će u narednim danima početi da objavljuje sve dokaze počev od pravnog slijeda, preko kupoprodajnih ugovora, presuda itd, kako bi javnost imala kompletan uvid u sav kriminal koji se već 17 godina radi pod okriljem suda Brčko distrikta. Građani ove zemlje moraju da vide šta rade institucije koje su tu da budu njima servis. Došlo je vrijeme je da se kaže DOSTA!

S poštovanjem

ZZ „Brka“ Brčko, Šaćir Rahman

Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ sixty four = sixty six