Samostalni sindikat Brčko: Zaposlenici u obrazovanju bi mogli postati kolateralna šteta

"Međutim, brine nas činjenica da bi zaposleni u obrazovanju mogli postati kolateralna šteta političkih sukoba i potkusurivanja između članova vladajuće koalicije, a vrhunac je činjenica da se ni rukovodioci izvršne i zakonodavne vlasti ne mogu usaglasiti o budućem zakonu", saopćeno je danas iz Sindikata.

Foto: Pixabay / Ilustracija

Novinar: Adis Mujdanović

Samostalni sindikat zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine podržava prijedlog novog zakona o plaćama i naknadama u organima javne uprave i institucijama ove lokalne zajednice, jer su, kako su naveli, većim dijelom ispunjeni dugogodišnji zahtjevi zaposlenih u obrazovanju u pogledu povećanja plaća i naknada, a posebno pozdravlja zakonom predviđeno ostvarenje prava na povećanje osnovne plaće po osnovu tzv. minulog radnog staža.

“Međutim, brine nas činjenica da bi zaposleni u obrazovanju mogli postati kolateralna šteta političkih sukoba i potkusurivanja između članova vladajuće koalicije, a vrhunac je činjenica da se ni rukovodioci izvršne i zakonodavne vlasti ne mogu usaglasiti o budućem zakonu”, saopćeno je danas iz Sindikata.

Ova organizacija je naglasila da predstavnici vlasti ne smiju voditi računa samo o zaposlenicima na određenim pozicijama, naročito ako je riječ o političkim zaslugama ili drugim interesima, nego težiti sistemskom rješavanju problema, čime bi, u konkretnom slučaju, sve plaće i naknade bile u određenoj mjeri povećane ili smanjene.

“Samostalni sindikat zaposlenih u obrazovanju jasno poručuje da, ovaj put, poslije više od 10 godina, zaposleni u obrazovanju neće olako prihvatiti činjenicu da novim zakonom o platama nije udovoljeno njihovim zahtjevima, te će pozvati na društvenu i moralnu odgovornost sve članove izvršne i zakonodavne vlasti koji budu protiv interesa zaposlenih u obrazovanju i iskoristiti, u skladu sa zakonom, sva pravna sredstva u cilju zaštite interesa zaposlenih u obrazovanju”, navedeno je u saopćenju.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

14 ÷ seven =