Salkić: Bošnjačka djeca u RS-u će učiti o genocidu u Srebrenici

Malešević nije naš ministar, poručio je Salkić.

Ramiz Salkić (N1)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da na teritoriji Republike Srpske biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanja genocida u Srebrenici.

Malešević je rekao da se to odnosi na 22 škole u Republici Srpskoj gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade po nacionalnom programu za Bošnjake.

On je rekao da priča o bosanskom jeziku nije završena, te da je za Republiku Srpsku riječ o bošnjačkom jeziku. Zatim je poručio da bošnjačka djeca imaju sva prava kao Srbi i Hrvati kada je riječ o izučavanju jezika.

Entitetski ministar prosvjete i kulture je kazao da će učenici u tom bh. entitetu više učiti o „genocidu nad Srbima u NDH i Drugom svjetskom ratu“.

Dane Malešević

“Ako imamo 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i Gradini, moramo pronaći sve imenom i prezimenom. Pored toga, imamo 24.000 ubijene djece”, rekao je Malešević.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić oštro je kritikovao izjavu Maleševića.

Salkić je podsjetio da je Tribunal za ratne zločine u Hagu donio presude kojima je potvrđen Genocid i da su izrečene stotine godina zatvorskih kazni za taj zločin.

“Bh. entitet RS tone u sve veći mrak. Nakon što su vojska RS i dijelovi njene policije, pod vođstvom Radovana Karadžića, počinili prvi genocid na tlu Evrope poslije Hitlera, vlasti ovog entiteta danas pokušavaju zabraniti izučavanje tih činjenica, najavljujući represivne mjere zabrane udžbenika u kojima se piše o Genocidu i opsadi Sarajeva. Međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije dokazao je i pravomoćno presudio da je u Bosni i Hercegovini počinjen Genocid i da su ga počinili Vojska i Policija RS. Hiljade bijelih nišana u Potočarima svjedoče o tome. Nikakav Malešević, niti bilo koji drugi negator Genocida, nikada neće moći pobiti te činjenice, makar zabranjivao i knjige. Makar prijetio djeci i nastavnicima. Makar zastrašivao roditelje.Nažalost, historija našega naroda ispisana je krvlju i masovnim grobnicama. Ispisana je Srebrenicom, koja je postala planetarni simbol zločina. Srebrenica je sramota srpskoga naroda. Ta sramota se ne skida zabranjivanjem istine i čuvanjem ideologije zla u institucijama vlasti. Sramota se skida pokajanjem i traženjem oprosta od žrtve. U srpskom narodu je većina onih koji se ograđuju od bilo kakve veze sa tim zločinom, sa Genocidom, ali nažalost, aktualne vlasti bh. entiteta RS, negirajući Genocid, baštine tu ideologiju zla, vodeći cijeli entitet u izvjesnu propast, moralnu, kulturnu, ekonomsku, demografsku… Takvu vlast treba hitno sankcionisati”, istakao je Salkić.

Poručio je da neće dozvoliti da Malešević ili bilo ko drugi kalja bošnjačke svetinje.

“Poznato je u kakvim sistemima su knjige zabranjivane i ljudi kažnjavani zbog širenja istine. Bilo je to u mračnom Srednjem vijeku. Vlada RS je dodirnula dno. Posebno je porazno što to čini ministar prosvjete. On će ostati upisan u historiji po tome da je donosio sramne odluke negiranja i zabrane bosanskog jezika, a sada i zabrane knjiga i udžbenika… Iako sam svjestan da Malešević to neće željeti da prihvati, ali ja imam obavezu da ukažem na činjenicu da su rezultati posljednjega popisa pokazali da se preko 52 posto građana Bosne i Hercegovine, odnosno oko 14 posto građana RS, izjasnilo da govori bosanskim jezikom. To su relevantni pokazatelji. A ne Malešević. Nakon ovakvih istupa, mi imamo također obavezu zauzeti stav da on više nije ministar Bošnjaka, jer ne zastupa naša, Ustavom zagarantovana, prava. Naprotiv, on ih ugrožava. Mi ne želimo nekoga ko vodi šovinističku, nacionalističku i politiku aparthejda priznati kao ministra prosvjete. Pozivamo Vladu RS i međunarodnu zajednicu da sankcioniraju njegov govor mržnje. Pozivam međunarodne institucije, koje provode projekte u obrazovanju, da zaustave projekte u bh. entitetu RS i na taj način se ograde od sudjelovanja u diskriminaciji Bošnjaka i podržavanja aparthejda”, kazao je Salkić.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× 3 = fifteen