Safet Pizović: Uspostavljanje Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova

  [Arhiva]

  U srijedu je medijima dostavljeno saopštenje Safeta Pizovića, predsjednika Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, o uspostavljanju Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova u Brčko distriktu BiH. Otisak.ba saopštenje prenosi u cjelosti, bez ikakvih korekcija:

  • U skladu sa Zakonom o nasljeđivanju Brčko distrikta BiH (,,Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, broj: 36/17), Pravilnikom o načinu vođenja Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova broj: SuPK-491/18 od 26.03.2018. godine i Uputstvom o primjeni Pravilnika o načinu vođenja Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova u Brčko distriktu BiH broj: SuPK-668/18 od 26.04.2018. godine, ovim putem vas obavještavamo da će dana 14.06.2018. godine početi da funkcioniše Registar testamenata i drugih nasljednopravnih poslova u Brčko distriktu BiH, koji u skladu sa zakonom vodi Pravosudna komisija.

  Registar predstavlja jedinstvenu evidenciju sačinjenih testamenata i zaključenih ugovora o nasljeđivanju, te sporazuma o odricanju od nasljeđa koje nije otvoreno za područje Brčko distrikta BiH. Registar ne zavodi sadržaj testamenta ili navedenih pravnih poslova, već samo činjenice o tome da li je sačinjen ili sklopljen, gdje je pohranjen, je li opozvan ili raskinut, te da li je proglašen ili vraćen testament, ugovor o nasljeđivanju, odnosno sporazum o odricanju od nasljeđa koje nije otvoreno.

  Činjenice o testamentima i drugim nasljednopravnim poslovima dužni su redovno dostavljati svi oni koji su sačinili ili kod kojih se čuva javni testament, ugovor o nasljeđivanju, odnosno sporazum o odricanju od nasljeđa koje nije otvoreno. Dakle, ta se obaveza prvenstveno odnosi na Osnovni sud, notare i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH. Lica koja su sačinila privatni testament, odnosno kod kojih se privatni testament nalazi mogu ukoliko to žele dostavljati podatke o takvom testamentu. Evidentiranje privatnog testamenta za zavještaoca nije obavezno, ali je važno naglasiti da njegovim evidentiranjem, zavještalac može biti siguran da će nakon smrti njegova posljednja volja biti poštovana. Sva predhodno navedena lica su ovlašteni korisnici Registra.

  Zahtjev Registru ovlašteni korisnik podnosi Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH na propisanom obrascu, zavisno od vrste pravnog posla na koji se odnosi (testament, ugovor o nasljeđivanju ili sporazum o odricanju od nasljeđa koje nije otvoreno) i kategorije korisnika (Osnovni sud, notari i diplomatsko-konzularna predstavništva BIH, zavještalac odnosno ugovorne strane ili punomoćnik).

  Svi relevantni podaci vezani za funkcionisanje Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova nalaze se na web stranici Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH (www.pkbd.ba).

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 38 = forty four