Safet Imamović: Da se podsjetimo – NVO sektor je neprofitan

  NVO ima svrhu ličnog usavršavanja, promocije zajedništva i kulture, piše Imamović.

  Volontiranje je neophodno za razvoj bh. društva, piše autor [Pixabay - Ilustracija]

  Piše: Safet Imamović

  Nevladine organizacije su zamišljene kao civilne organizacije koje će doprinijeti razvoju društva. U teoriji, te organizacije bivaju samo podrška vladinim institucijama u sprovođenju ciljeva za opće dobro.

  U našem okruženju postoje domaće i strane nevladine organizacije a status pravnog lica im uveliko pomaže da lakše dolaze do svojih ciljeva.

  Ne postoji tačan podatak o tome koliko trenutno ima nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

  Prema podacima Ministarstva pravde BiH, do kojih sam došao, krajem prošle godine registrirano je ukupno 2.029 udruženja, 159 fondacija, 29 stranih međunarodnih fondacija, 59 stranih međunarodnih udruženja i 48 stranih i međunarodnih neprofitnih organizacija. Što znači da ukupan broj ovog tipa građanskog udruživanja iznosi 2.324 (2017).

  Prije bilo kakve analize treba naglasiti da u našoj zajednici postoje nevladine organizacije koje zaista imaju plemenite ciljeve i da zaista rade po propisima i u skladu sa sopstvenim statutima.

  (Ne)vladina organizacija

  Kao i sve drugo u ovoj državi, zloupotrebljava se i NVO sektor. Mnogi NVO-i kod nas predstavljaju samo satelite određenih političkih partija, te kroz ovaj oblik organizacije ostvaruju svoje političke ciljeve.

  Nevladine organizacije treba da se potpomažu i finansiraju javnim sredstvima, ali da li je dovoljno transparentno njihovo „poslovanje“? Koriste li se one možda u svrhu prikupljanja političkih poena?

  To su stvari o kojima se ne priča. A trebalo bi da se govori, možda ponajviše zbog ljudi iz NVO sektora koji žele da unaprijede ovo društvo.

  Teško je puno i nametnuti ovu temu u javnosti, jer skoro svaki građanin ove države ima neki NVO koji favorizuje.

  Volontiranje, ne profitiranje

  Udruženja građana trebala bi okupljati mlade entuzijaste koji žele da se kroz volontiranje usavrše i da kroz taj proces nesebično doprinesu društvu. To je svakako prva a možda i najbitnija faza u kojoj mlade osobe shvate šta je opći interes, te razrade pojam kolektivne svijesti.

  NVO je svakako tome doprinijeo od svojih početaka u ovoj državi pa do danas. Mnogi ljudi, koji su danas uspješni projekt menadžeri ali i rukovodioci u javnom sektoru su se izgradili baš u nevladinim organizacijama.

  NVO ima svrhu ličnog usavršavanja, promocije zajedništva i kulture.

  Stoga, značaj volontiranja ima veliku ulogu, ako dugoročno posmatramo naše društvo.

  Naravno, postoji još mnogo toga što treba da se uredi, ali ne smijemo dozvoliti da ideja poput nevladine organizacije ostane u sjeni zbog  „naših poslova“ i navodne umiješanosti Soroša.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  41 − = thirty four