Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a kršenje Dejtona

SDA, NATO i Valentin Inzko komentirali Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS-a usvojenu od strane Narodne skupštine tog entiteta.

[N1]

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a usvojena od strane Narodne skupštine tog entiteta predstavlja novo flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na suverenitet BiH, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

“Pitanje vanjske politike, odbrane i integracija u toj oblasti je isključivo državno pitanje. Entiteti s tim nemaju ništa. Rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte i biće osporena svim ustavnim u zakonskim sredstvima, ali ne treba potcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji.

BiH je okončala proces reforme odbrane u periodu 2002-2006. i u tome su učestvovali predstavnici entiteta. U okviru te reforme usvojen je Zakon o odbrani BiH za koji su glasali svi zastupnici, uključujući i zastupnike iz SNSD. Tim Zakonon jasno je propisan integracijski NATO put BiH.

Predsjedništvo BiH je ,kao jedino nadležno za ta pitanja, donijelo odluku o pristupanju BiH NATO savezu. I u tome su učestvovali predstavnici entiteta RS. Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS je potpisao zahtjev za prijem BiH za akcioni plan za članstvo BiH u NATO savez. Stavka iz tzv. Rezolucije o vezivanju integracijskih procesa sa drugom državom-Srbijom je protivustavna i protivdejtonska i govori o namjerama o povredi teritorijalnog integriteta BiH.

Ovakav postupak je još jedan u nizu udara koji dolaze od Dodika i njegove političke strukture kako bi se u drugi plan stavilo teško ekonomsko stanje u tom entitetu.

Ovo je istovremeno jasan signal međunarodnoj zajednici da RS nastavlja da ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i da postaje ozbiljan remetilački faktor na Zapadnom Balkanu što svakako zahtijeva odlučnu reakciju”, saopćeno je iz SDA.

Iz NATO-a: Ne tjeramo nikoga da se pridruži Savezu

Iz NATO Štaba Sarajevo su za N1 komentarisali usvajanje Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske te su kazali kako su svjesni različitih stavova u BiH u vezi toga.

Na pitanje koliko bi ovakva Rezolucija i ovakav stav iz RS mogao ugroziti NATO put Bosne i Hercegovine su odgovorili:

“Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da se pridruži Savezu. To je suverena odluka suverenih država”, istakli su te dodali:

“Na zahtjev vlasti BiH, NATO Štab Sarajevo podržava reformu odbrane otkada je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir. Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi ovih pitanja. NATO će nastaviti raditi sa institucijama BiH pružajući podršku njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija.”

Inzko: Republika Srpska nije ovlaštena da donosi odluke o pridruživanju NATO-u

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko kazao je za Klix.ba kako Narodna skupština RS-a nema nadležnost da donosi odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama.

Kao konačni tumač civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir, on želi pojasniti, u vezi s Rezolucijom koju je jučer usvojila Narodna skupština RS-a, da Mirovni sporazum, a samim tim i Ustav, imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NSRS.

“NSRS nema zakonske ovlasti da taj Sporazum tumači na način da nameće obaveze zvaničnicima na državnom nivou. Želim još jednom naglasiti da je, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou te da se one moraju poštovati”, kazao je Inzko za Klix.ba.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ 1 = three