Razija Čolaković Raza: Od surovih životnih okolnosti do poznate javne ličnosti

Raza je rodom iz Cazina sa adresom u Brčkom. Ona je svestrana pjesnikinja, kolumnista, make-up artist, marketing manager i mualima.

Foto: Privatna arhiva Raze Čolaković/Ustupljeno Otisku

Novinar: Kristian Bilić

Razija Čolaković, vedra i nasmijana „obična“ osoba, za koju mnogi znaju po njenoj nadaleko poznatoj Facebook stranici „Muhabet sa Razom“, u razgovoru za Otisak.ba je ispričala na vrlo poučan način kako se borba kroz život i ideja činjenja dobra itekako isplate.

Raza je rodom iz Cazina sa adresom u Brčkom. Ona je svestrana pjesnikinja, kolumnista, make-up artist, marketing manager i mualima.

Kazala je da je imala jako teško djetinjstvo i da odrastanje nije bilo idilično. Međutim, vidno je da je ipak svojim vedrim duhom i pozitivom kojom zrači uspjela postati regionalno poznata.

Sve je počelo sa željom da upiše fakultet

Kako je ispričala, sve je počelo prije tri godine, kada je željela da ostvari svoj san i da upiše fakultet za koji bi se sama finansirala. Bila je uporna i marljiva, baš onako krajiški.

Tada dolazi na ideju da pokrene nešto novo, nešto što svim ženama treba, nešto gdje se može pričati o svemu, gdje se može šaliti, ali i biti ozbiljan, ponešto i naučiti, ali i nešto što će barem malo da utiče na ljude da se ispune pozitivom.

Pokrenula je Muhabet koji je za tri godine stigao do preko sto hiljada pratilaca i od kojeg je ostvarila svoj san i školovala se. Trenutno je na Fakultetu političkih nauka, odsjek Žurnalistika.

„U početku sam mislila, jesi luda? Pa kako misliš zaraditi novac za studiranje od reklama, gdje to ima? Kada se broj na Muhabetu popeo na preko 111.000, mnogi su počeli da traže reklamu. I ne pitaju koliko košta. Onda su krenule reklame jedna za drugom. Ne, niko neće za vas ništa, sve morate sami. A nema toga što ne možete, samo ako hoćete. Uvijek birajte da hoćete. Ali uvijek. I ne plašite se, ničeg. Strah vas samo koči, i ne dozvoljava da napravite taj korak naprijed“, kazala je Razija.

Ona je markantna osoba, sjajnih tekstova i poučnih životnih priča koje prezentuje na sebi svojstven način i time plijeni pažnju čitalaca.

Svoje anegdote, poeziju i prozu je satkala u knjigu „Leptir“ za koju kaže da je inspirisana ljubavlju i koja je nastala kao rezultat njene duše pričajući o svom životu.

Napisala najtraženiju knjigu štampanu u 9 tiraža

„Leptir je štampan u 9 tiraža i konstantno se doštampava, te je tako postala najtraženija knjiga u državi sa preko 3.000 prodaja, za manje od godinu dana… Promocije prve knjige održane su širom svijeta, ali i u našoj domovini skoro u svim gradovima“, ispričala je ona.

Šaljivo je kazala da joj je životni moto: „Samo se dobro nacifraj i gledaj svoja posla“. Trudi se da na jedan drugačiji način prezentuje publici samo dobro, nekada je to neka životna anegdota, nekada teatralno da šaljiv komentar na dešavanja u državi, a nerijetko je tu i poučna priča ispričana na njoj poseban način.

„Danas postoji mnogo seminara, te nazovi, motivacionih govornika, koji pune ljudima glave bajkama… Ljudi koji slušaju takvo nešto, povjeruju i zanesu se, te pomisle kako su se promijenili i da je to dovoljno za novi početak. Međutim, da biste se promijenili morate primijeniti naučeno u običnom, svakodnevnom životu. A start je uvijek na onom duhovnom u nama. Svaka promjena treba da bude postepena i temeljna, da bi bila učinkovita.“

Cilj je sopstvena TV emisija

Istakla je da je njen cilj da jednoga dana ima svoju emisiju na TV-u, da joj je to san iz djetinjstva. Nikada pretjerano ne planira, kako kaže, samo mašta i sanja otvorenih okica.

Ideja je da treba postojati nešto što će ljudima vratiti osmijeh na lice, otrgnuti ih od svakodnevnih problema i nekako usaditi u podsvijest da trebaju razmišljati pozitivno i raditi samo dobro, a to ona vrlo vješto i uspješno ostvaruje kroz svoj rad i djelo.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

eight + one =