Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Vijeće je našlo da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid, kao i da je postojala namjera Sarajevsko-romanijskog korpusa da se granatira Sarajevo i širi teror i terorisanje stanovništva, da su počinjena ubistva, protivpravni napadi na civile, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012, a okončano je 15. decembra 2016. godine [Arhiva]

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić kriv je za ratne zločine, između ostalog – genocid u Srebrenici, počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, izrečeno je danas u prvostepenoj presudi Haškog tribunala.

Bivši komadant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora.

Vijeće je utvrdilo da Ratko Mladić jeste kriv kao učesnik raznih zločinačkih poduhvata.

Kriv je: za tačku 2 – genocid, tačku 3 – progon i zločin protiv čovječnosti, tačku 4 – istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, tačku 5- ubistvo, zločin protiv čovječnosti, tačku 6 – ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 7 – deportacija, zločin protiv čovječnosti, tačku 8 – nehumano i prisilno premještanje, tačku 9 – terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 10 – protivpravni napadi na civile, tačku 11 – uzimanje talaca, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Sudsko vijeće Haškog tribunala utvrdilo je da nije bilo genocidne namjere u općinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH, saopšteno je tokom čitanja presude.

Zaključeno je da je ciljana grupa, koja je ubijena tokom rata, bila “relativno mali dio Bošnjaka u cjelini”, zbog čega nije zaključeno da je cilj bio njihovo uništenje u cjelini.

Vijeće je našlo da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid, kao i da je postojala namjera Sarajevsko-romanijskog korpusa da se granatira Sarajevo i širi teror i terorisanje stanovništva, da su počinjena ubistva, protivpravni napadi na civile, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti.

Vijeće je, prema riječima sudije Alfonsa Orija, zaključilo i da su pripadnici Vojske Republike Srpske uzeli pripadnike UNPROFOR-a za taoce 1995. godine.

Što se tiče sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata, Vijeće je zaključilo da je od 1991. do kraja novembra 1995. postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se trajno uklone Bošnjaci i Hrvati sa teritorije BiH i to putem progona, istrebljivanja, ubistava, nehumanih djela prisilnog premještanja i deportacije.

Konstatovano je da dokazi ne idu u prilog zaključku da je krivično djelo genocida bilo dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.

Suđenje generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Ratku Mladiću je na pauzi, kako navode zastupnici odbrane, ukazana ljekarska pomoć zbog problema s pritiskom.

Odbrana je tražila prekid zasjedanja ili da se prekine čitanje rezimea, te da se odmah izrekne presuda.

Mladić je ustao i počeo vikati da je uzbuđen.”Ovo je laž”, povikao je, nakon čega je udaljen iz sudnice.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

four × = 40