Radovi malih Tuzlaka na odjelu astronauta NASA-e

  Projekat umjetničkog svemirskog odijela želi podići globalnu svijest o bolesti raka koja pogađa djecu i promoviše moć liječenja umjetnošću.

  [N1]

  Maligne bolesti druge su po uzroku smrtnosti djece i kod nas i u svijetu. Osim medicinskog aspekta liječenja, mališanima je potrebna i psihološka podrška da se ne osjećaju drugačijima od ostale djece. Posebno su se obradovali mali pacijenti u Tuzli kada su saznali da će njihovi radovi ići u svemir.

  Mali pacijenti su putem Skypea razgovarali sa astronauticom Nicole Stott i raspitivali se o svemiru. Njihove poruke, razglednice i crteži okupljeni u poruku „Istraživanje“ iz Tuzle ići će direktno astronautima na svemirsku postaju.

  “Te komadiće odijela, oni slikaju, mi ćemo sve zapakovati i vratiti u Houston. Tamo će sašiti odijelo zajedno sa radovima djece iz drugih bolnica. To će sve zajedno biti u Houstonu, a onda i u svemiru”, kaže Edina Selesković, umjetnica.

  Projekat umjetničkog svemirskog odijela želi podići globalnu svijest o bolesti raka koja pogađa djecu i promoviše moć liječenja umjetnošću. Projekat omogućava mališanima da vide svoje umjetničke radove kako orbitiraju oko planete Zemlje.

  “Vidite i sami koliko su oni uzbuđeni što učestvuju u jednom takvom projektu. Ono što znači našoj Klinici i UKC-u je da ćemo putem ovog projekat uspostaviti kontakte, veze i saradnju sa bolnicama u Americi i sličnim bolnicama u svijetu”, poručuje Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty − fifteen =