Puštena u rad zaobilaznica oko Brčkog, razgovori o Aluminiju…

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 15:30 sati) do danas (do 15:30 sati).

  Foto; Kabinet gradonačelnika BDBiH

  Urednik: Adis Mujdanović

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 15:30 sati) do danas (do 15:30 sati).

  BRČKO DISTRIKT BiH

  Puštena u rad zaobilaznica oko Brčkog

  Najveći infrastrukturni projekat u Brčkom, vrijedan više od 27 miliona eura – zaobilaznica oko grada Brčko duga 18,86 kilometara, danas je pušten u saobraćaj, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Više ovdje.

  BOSNA I HERCEGOVINA

  Radnici Aluminija ispratili Čovića povicima ‘Dragane, lopove!’

  Stečaj Aluminija nije opcija, zaključeno je na sastanku predstavnika Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića, održanom u Mostaru.

  Prema riječima sindikalnog predstavnika Pere Bebeka, svim radnicima će biti uplaćeni doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

  “U nekom dužem razdoblju svi će radnici biti vraćeni na posao. Opcija stečaja nije aktualna”, kazao je Bebek.

  Najavio je i da će se s bankama pregovarati oko kredita koje radnici imaju kod njih. “Verbalnoga napretka ima, a što će biti u praksi, vidjet ćemo”, izjavio je Bebek.

  Čovića su pred stranačkom središnjicom pogrdnim povicima prvo dočekali, a zatim i ispratili okupljeni nezadovoljni radnici Aluminija. Pri odlasku iz stranke, bacali su boce na njegov automobil. Nezadovoljni radnici uzvikivali su “Dragane, lopove”.

  Pripadnici specijalne policije i zaštitari koji su bili raspoređeni cijelo vrijeme ispred zgrade HDZ-a BiH priveli su dvije osobe koje su bacali boce na automobil u kojem se nalazio Čović.

  Sindikat Aluminija: Nezadovoljni sastankom, ali i dalje optimistični

  Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” Romeo Biokšić izjavio je u petak kako nije zadovoljan ishodom jučerašnjeg sastanka i cjelokupnom situacijom, ali da doza optimizma, ipak, postoji.

  „Zadovoljan nisam, kako ću biti zadovoljan kad je tvornica ugašena, ostali smo bez radnih mjesta, ali nakon jučerašnjeg sastanka hrvatska politika nam je ulila neku dozu nade i optimizma da bi se nešto moglo pokrenuti na bolje“, izjavio je Biokšić za Fenu.

  Na pitanje koliko vjeruje u sve to, kazao je kako više ne vjeruje nikom. „Nikom više ne vjerujem ništa, više puta smo izvarani od svih i godinama smo varani, ali nakon jučerašnjeg sastanka imam jednu malu dozu nade da bi hrvatski političari, zajedno u koordinaciji s Vladom FBiH i Vladom Republike Hrvatske, mogli poduzeti neke konkretnije korake samo da ne dozvole da tvornica ode u stečaj“, ocijenio je Biokšić.

  Dodao je kako će Sindikat pratiti razvoj situacije te da su uključeni u svako donošenje odluka u vezi jučerašnjih zaključaka.

  Mediji: Dodik posjetio Čovića u Mostaru u jeku krize sa Aluminijom

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik stigao je u sjedište HDZ-a Bosne i Hercegovine u Mostaru na nenajavljeni sastanak sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem, javljaju bh. mediji.

  Posjeta je trajala sve ga 30-ak minuta i dogodila se paralelno sa sjednicom čelništva Hrvatske demokratske zajednice BiH, a u jeku krize kompanije Aluminij čije je proizvodno postrojenje ove sedmice ugašeno usljed višemilionskih dugova za električnu energiju.

  Dodik je u Mostar stigao iz sela Borci gdje je prisustvovao osveštenju obnovljene Crkva Svetih apostola Petra i Pavla i proslavi krsnoj slava hrama.

  Nakon Mostara Dodik putuje u Trebinje gdje će se susresti sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem.

  U Višegradu otkrivena nova masovna grobnica

  Predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u srijedu su ekshumirali jedno tijelo iz nove masovne grobnice na području općine Višegrad na lokalitetu Gradina.

  Kako je za Fenu pojasnio član Kolegija direktora Instituta Amor Mašović, prije nekoliko sedmica s predstavnicima Tužilaštva BiH i Instituta jedan od svjedoka koji ima određena saznanja o postojanju te grobnice pokazalo je lokalitet grobnice.

  U pitanju je lokalitet gdje je prije desetak godina već vršena ekshumacija žrtava Srebrenice, ali je svjedok sada pokazao desetak metara dalju lokaciju koja se nalazi u prirodnom usjeku.

  „Svjedok tvrdi da se žrtve nalaze upravo u tom usjeku, a da su zločinci uz pomoć dinamita zatrpali taj prostor te su tijela danas ispod velikog kamenja teškog po nekoliko tona“, dodao je Mašović.

  Dan poslije: Živjeti u Srebrenici je podjednako teško i kada nije 11. Juli

  Srebrenica je dan nakon 11. jula, kolektivne dženaze i ukopa žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine, ponovno poluprazna i u njoj građani, koji su tu tokom cijele godine, nastavljaju svoj život.

  Nakon što su hiljade ljudi juče prisustvovale komemoraciji i ukopu 33 žrtve srebreničkog genocida, danas su tu mještani koji nastavljaju borbu za život u gradu u kojem je prije 24 godine počinjen genocid.

  Nermin Alivuković, član Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine, izjavio je za Anadoliju da je ovogodišnje obilježavanje proteklo u najboljem redu i miru, kako i zaslužuju žrtve srebreničkog genocida.

  “Prije svega, tu treba zahvaliti svima koji su ovih dana bili u Srebrenici, prvenstveno učesnicima Marša mira, biciklistima, maratonacima iz svih krajeva BiH i svijeta. U njima je prevladavala svijest da dolaze u Potočare kako bi odali počast žrtvama genocida i prisustvovali dženazi. Nismo zabilježili niti najmanji incident kako u Maršu mira, koji je ove godine okupio više od 6.000 učesnika, tako i na jučerašnjoj komemoraciji kojoj je, prema našim procjenama, prisustvovalo više od 20.000 ljudi”, pojasnio je Alivuković.

  REGIJA

  Desničari u Beogradu upali na predstavu o Srebrenici

  Oko 20 osoba u majicama sa nacionalističkim simbolima upalo je sinoć u zadužbinu Ilije Kolarca u Beogradu na izvođenje predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“.

  Kako prenosi agencija Beta, policija ih je nakon verbalnog sukoba sa rediteljem i glumcima izvela napolje.

  Grupa koja je upala na predstavu pokušala je u više navrata da nadglasa reditelja Zlatka Pakovića uzvicima da u Srebrenici nije bilo genocida i da je Ratko Mladić heroj, da bi nakon toga počeli da pjevaju nacionalističke pjesme.

  Mladi Beograda odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

  Komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici održan je u četvrtak navečer u parku kod Predsjedništva Srbije u Beogradu, uz poziv vlastima Srbije da priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, javlja Anadolija.

  Skup je organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR, a odazvali su mu se građani, nevladini aktivisti, te veleposlanici Albanije, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke.

  Oni su zapalili svijeće kod fontane u parku između Predsjedništva Srbije i Skupštine Beograda kako bi odali počast žrtvama genocida.

  Sergej Trifunović: Da, u Srebrenici je bio genocid

  “Na ovaj dan želim da još jednom ukažem poštovanje žrtvama genocida, jer to jeste bio genocid, kako su definisale Ujedinjene nacije, kao međunarodni zločin namernog potpunog ili delimičnog uništavanja nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa”, poručio je Sergej Trifunović, predsjednik Pokreta slobodnih građana, u povodu obilježavanja 24. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

  Prema njegovim riječima, “blagostanje i uzajamno poštovanje ne možemo graditi bez zrelog osvrta na prošlost i konačnog otklona od zločinaca čiji su postupci imali katastrofalne posledice”.

  “Na današnji dan postalo je pravilo da se političari određuju prema genocidu koji se dogodio u Srebrenici. Neki prihvataju odluku Međunarodnog suda [pravde], neki se ograđuju, pa da se onda njihove izjave komentarišu. Zamenile su se teze, ovaj dan treba da bude posvećen žrtvama, sećanju na nešto što je mračan deo istorije, što ne sme da se ponovi”, naveo je Trifunović.

  Haradinaj: Ne smijemo šutiti o genocidu u Srebrenici

  Premijer Kosova Ramush Haradinaj je, povodom 24. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, primio je u četvrtak političke predstavnike bošnjačke zajednice na Kosovu, ministra regionalnog razvoja Rasima Demirija, zastupnicu u Skupštini Kosova Dudu Balje i bivšeg zastupnika Džezaira Muratija.

  Haradinaj je tom prilikom, u ime naroda Kosova, izrazio poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, naglašavajući da će albanski narod uvijek dijeliti bol s bošnjačkim narodom, prenosi Anadolija.

  “I na Kosovu je bilo veoma teških masakara, počinjenih od divljeg režima [nekadašnjeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije] Slobodana Miloševića, zbog kojih još uvijek osjećamo veliku bol”, rekao je Haradinaj, saopćeno je iz Vlade Kosova.

  Dubrovnik: Mimohod sjećanja na genocid u Srebrenici

  U povodu 24. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, na Stradunu u Dubrovniku održan je u četvrtak Mimohod sjećanja, a dubrovački imam hadži Salkan ef. Herić je istaknuo kako se i danas postavlja pitanje zašto su zlikovci počinili stravičan zločin.

  Herić je rekao kako se zločince može zvati i bivša Jugoslavenska narodna armija, paravojne formacije ili Vojska Republike Srpske, a zločin je počinjen samo zato što je netko bio drukčiji po imenu ili vjeri, prenosi Hina.

  “Nemamo odgovora na to. Malo je 700 godina koliko je Haaški sud dodijelio tim zlotvorima koji su razdvojili majke i sinove, braću i rodbinu. Oni imaju svoje ime i prezime i dok smo živi sjećat ćemo ih se po tom zlu. Molit ćemo Boga, koji je milostiv i oprašta, da im prosvijetli pamet te da iskažu iskreno pokajanje. Nije isključeno da im oprostimo, a posebno oni koji su izgubili svoje najmilije na tako zločinački i genocidan način”, istaknuo je Herić.

  Slovenija na granicu s Hrvatskom stavlja još 40 kilometara ograde

  U slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova potvrdili su za Večernji list od petka da je tamošnje Ministarstvo javne uprave 9. jula potpisalo i objavilo odluku o dodjeli ugovora za isporuku i ugradnju privremenih tehničkih prepreka za granicu s Hrvatskom u dužini od 40 kilometara, a posao je dobila kompanija iz Srbije.

  “Privremene tehničke prepreke omogućuju učinkovitu zaštitu vanjske šengenske granice, zaštitu ljudi i njihove imovine. Postavljanje je u skladu s prihvaćenim planom koji ima stepen tajnosti, tako da vam ne možemo dati detaljnije informacije. Možemo reći da ih postavljamo tamo gdje je to potrebno radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice. U nekim područjima zamjenjujemo ih zbog ozljeda. Kada, gdje i u kojoj mjeri, odlučuje se na temelju konkretnih procjena i prijedloga policije. Trenutno je ugrađeno gotovo 179 kilometara privremenih tehničkih barijera”, kazala je za hrvatski dnevnik Vesna Mitrić iz slovenskog ministarstva, prenijela je Hina.

  Slovenija podizanje novih kilometarskih prepreka opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu posljednja dva mjeseca, a očekuju da će taj trend i dalje rasti.

  Na tenderu je izabrana kompanija LEGI-SGS sa sjedištem u Beogradu koja je spremna postaviti ogradu za gotovo 4,8 miliona eura. Riječ je o predstavništvu njemačke kompanija. Na tender se nije javila kompanija Minis koja je žicu postavljala 2015, navodi Večernji list.

  SVIJET

  Hunt: Pravda za Srebrenicu ne može se izbjeći

  Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt odao je u četvrtak počast žrtvama genocida u Srebrenici, ubijenim u jednom od najvećih zločina počinjenih u Europi nakon Drugog svjetskog rata, priopćilo je Veleposlanstvo Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

  Više od 8.000 muškaraca, mladića i dječaka su bili žrtve brutalnog čina genocida u i oko Srebrenice.

  Stoga je Hunt istaknuo značaj rada na pitanjima naslijeđa Srebrenice tako što će se osigurati da počinitelji snose odgovornost.

  Pozdravio je i snažnu poruku presude koja je donesena po žalbi u slučaju Radovana Karadžića, bivšeg vođe bosanskohercegovačkih Srba pravomoćno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, kojom se potvrđuje da se “pravda ne može izbjeći”.

  Turska dobila prvu isporuku ruskog raketnog sistema S-400

  Turska je saopštila da je u tu zemlju danas stigla prva isporuka ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, što povećava mogućnost uvođenja američkih sankcija Ankari.

  Ministarstvo odbrane Turske navelo je da su sistemi S-400 stigli u zrakoplovnu bazu blizu glavnog grada Ankare, prenosi Beta.

  „Isporuka dijelova sistema nastavit će se u narednim danima. Kada sistem bude kompletiran, počet će njegovo korištenje prema smjernicama relevantnih organa“, navedeno je u saopštenju.

  SAD je upozorio Tursku da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ako ne odustane od kupovine tog ruskog raketnog sistema.

  Iran Velikoj Britaniji: Ovo je opasna igra

  Iran je pozvao Veliku Britaniju da odmah oslobodi njegov naftni tanker koji je Britanska kraljevska mornarica zaplijenila prošle sedmice zbog sumnji da je prekršio evropske sankcije, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana Abbas Musawi.

  “Ovo je opasna igra sa posljedicama… legalni razlog za zaplijenu nije osnovan. Oslobađanje tankera je u interesu svih zemalja”, istakao je Musawi, prenosi Reuters pozivajući se na iransku agenciju IRNA.

  Strane sile treba da odu iz regije jer su Iran i druge regionalne zemlje sposobne da osiguraju regionalnu sigurnost, poručio je Musawi.

  Pentagon planira vojnu pratnju za brodove u Zaljevu

  Pentagon tvrdi da su u toku razgovori o uvođenju vojne pratnje za brodove u Zaljevu, dan nakon što su iranski brodovi navodno pokušali blokirati prolazak britanskog tankera kroz Hormuški moreuz.

  General Mark Milley, kandidat Bijele kuće za prvog čovjeka Zajedničke komande, u četvrtak je rekao da Washington pokušava formirati koaliciju koja bi „osigurala vojnu pratnju komercijalnim brodovima“. „Mislim da će to potrajati nekoliko sedmica“, rekao je Milley Komitetu Senata SAD-a.

  Ranije, američka Peta flota je objavila da sarađuje sa Kraljevskom mornaricom Velike Britanije, kao i sa regionalnim i globalnim partnerima kako bi odbranila slobodu kretanja kroz regiju.

  „Američka Peta flota upoznata je sa nezakonitim uznemiravanjem mornarice Iranske revolucionarne garde i pokušaju da se prepriječi put britanskom brodu 10. jula u blizini Hormuškog moreuza“, rekao je viceadmiral Jim Malloy, komandant Pete flote.

  Mediji: U nedjelju Trumpova akcija hapšenja imigranata

  Nadležne službe u SAD-u planiraju da u nedjelju sprovedu opsežnu raciju i hapšenje oko 2.000 ilegalnih imigranata kojima je izdato rješenje o deportaciji, javljaju američki mediji.

  Kako prenosi Glas Amerike, iako Služba za zaštitu carine i granice (ICE) to nije potvrdila, predsjednik Donald Trump je ranije najavio da će “otpočeti deportaciju miliona ilegalnih imigranata iz SAD-a”.

  Portparol granične službe je u pisanoj izjavi rekao da je “hapšenje ilegalnih imigranata i deportacija onih koji su prijetnja za unutrašnju sigurnost prioritet Službe za zaštitu granica i carina”.

  On nije želio da govori o navodnim planiranim akcijama, ali je kazao da “svi oni koji krše imigracione zakone mogu biti uhapšeni, zadržani u pritvoru i konačno – deportovani iz SAD-a”.

  SPORT

  Zrinjski i Radnik ostvarili velike pobjede u Evropskoj ligi, Široki Brijeg poražen

  Predstavnici BiH u Evropi, ekipe Zrinjskog i Radnika, upisale su velike pobjede u prvim susretima 1. pretkola Evropske lige protiv Akademije Pandev iz Sjeverne Makedonije i Spartak Trnave iz Slovačke, dok je Široki Brijeg poražen od kazahstanskog Kairat Almatyja.

  Zrinjski je već u prvom susretu na Nacionalnom stadionu Toše Proeski u Skoplju porazio Akademiju Pandev s velikih 3:0 i već sada Plemići su faktički osigurali prolazak u narednu fazu.

  U isto vrijeme počeo je i meč između Radnika iz Bijeljine i Spartaka iz Trnave, a bh. klub je ostvario pobjedu rezultatom 2:0. Široki Brijeg je poražen na svom terenu rezultatom 2:1. Revanš susreti u Mostaru, Slovačkoj i Kazahstanu igraju se za sedam dana.

  FIFA će drastičnije kažnjavati rasizam

  Međunarodna nogometna federacija – FIFA najavila je strože kazne u borbi protiv rasizma, a ažurirani disciplinski pravilnik počet će se primjenjivati od ponedjeljka, 15. srpnja.

  Nakon gotovo 15 godina bez velikih promjena u disciplinskom kodeksu, nova verzija je razvijena u dogovoru sa šest konfederacija i drugim ključnim dionicima nogometa. On je bolje strukturiran, jasniji, sažetiji, sveden sa 147 na 72 članka…

  Promjene su uslijedile nakon niza incidenata na utakmicama prošle sezone u nacionalnim prvenstvima, ali i međunarodnim natjecanjima, prenosi Hina.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty four − thirty seven =