Protestno okupljanje novinara u Banjaluci: Napad na Kovačevića – napad na slobodu izražavanja

Nedopustivo je da više od dva mjeseca nakon pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije nije priveden drugoosumnjičeni, niti su otkriveni motivi i nalogodavci napada poručili su danas novinari u Banjaluci protestnim okupljanjem ispred prostorija Kluba novinara.

Foto: AA

Nedopustivo je da više od dva mjeseca nakon pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije nije priveden drugoosumnjičeni, niti su otkriveni motivi i nalogodavci napada poručili su danas novinari u Banjaluci protestnim okupljanjem ispred prostorija Kluba novinara, javlja Anadolu Agency (AA).

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka u obraćanju okupljenim rekao je da iako je poznato da se drugoosumnjičeni nalazi van Banjaluke sud u Banjaluci odbija da raspiše međunarodnu potjernicu i da je raspisana samo centralna potjernica.

“Mislimo da se ovim dodatno narušava kredibilitet institucija RS i malo vjerujemo u njihovu želju da ovaj slučaj privedu kraju”, kazao je on.

Za dvije godine linija za pomoć novinarima u BiH zabilježila je 118 napada na novinare u BiH, a većina ovih slučajeva nikad nije procesuirana, niti je došlo do sudskog epiloga.

“Ukoliko se ovo ne riješi Klub novinara i medijska zajednica neće nijemo posmatrati, tražićemo da se ovaj slučaj razriješi kao i svi ostali. Pokušaćemo svim zakonitim sredstvima da se borimo za naša prava, nećemo dozvoliti da ostane ovakav ambijent u kojem se osjećamo ugroženo i ne možemo vršiti svoju dužnost i da radimo naš posao”, kazao je Vukelić.

Prema njegovim riječima Klub novinara će nastaviti da traže od Narodne skupštine RS izmjene Krivičnog zakons RS da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica

“Ovo nije napad na jednog kolegu novinara ovo je napad na slobodu izražavanja u BiH”, naglasio je Vukelić.

Vladimir Kovačević rekao je da je najvažnije da se otkriju stvarni motivi i nalogodavci.

“Ne očekujem da se ovaj slučaj riješi do kraja, ne vjerujem da će se otkriti nalogodavci jer do sad bi trebalo da bude zvaničnih informacija. Ono što buni je da nema nikakvih informacija iz tužilaštva, činjenica je da ne mogu otkrivati detalje istrage ali mogli su organizovati nekakvo obraćanje javnosti”, rekao je on.

Tužilaštvo sumnjiči Marka Čolića i Nedjeljka Dukića, za kojim je raspisana centralna potjernica, da su upotrebnom teleskopskih palica 26. avgusta “nanijeli teške tjelesne povrede u predjelu glave i tijela” Kovačevića.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ five = fourteen