Protestna šetnja, saobraćajne nezgode, hapšenja…

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, ostatku BiH, regije i svijeta, u periodu od 7. juna (od 16 sati) do danas u 16 sati.

  Protestna šetnja (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Urednik: Adis Mujdanović

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, ostatku BiH, regije i svijeta, u periodu od 7. juna (od 16 sati) do danas u 16 sati.

  BRČKO DISTRIKT BiH

  Protestna šetnja zbog problema u porodilištu

  Jučer je u organizaciji Udruženja „Beba više“ iz Brčkog upriličena protestna šetnja sa ciljem da se na miran i dostojanstven način ukaže na probleme koji su godinama prisutni u brčanskom porodilištu. Više ovdje.

  Policija: U četiri saobraćajne nezgode četiri osobe povrijeđene

  U periodu od 8. do 10. juna, pripadnici Policije BDBiH izvršili su uviđaj u četiri saobraćajne nezgode u kojima su dvije osobe zadobile teške, a dvije lahke tjelesne povrede. Više ovdje.

  Uhapšene dvije osobe

  Postupajući po prijavama građana, u dva slučaja, zbog naraušavanja javnog reda i mira galamom, te nepostupanjem po zakonitom naređenju ovlaštenih službenih osoba, policijski službenici su u Brčkom lišili slobode dvije osobe. Više ovdje.

  Vlada: Usvojen Program utroška sredstava tekućih grantova u oblasti sporta i kulture

  Vlada BDBiH saopćila je da je usvojila danas na 72. vanrednoj sjednici Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2019. godinu po javnom pozivu u Odjelu za privredni razvoj, sport i kulturu, kao i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška tekućih grantova u ovom odjelu. Više ovdje.

  Vijeće mladih: Poziv mladima da popune anketu

  Kroz projekat „Susreti mladih Brčko 2019“ planirana je realizacija većeg broja aktivnosti, među kojima i prikupljanje statističkih podataka i izrade analiza koje za cilj imaju predstavljanje problema i mogućih rješenja koji se tiču mladih na području BDBiH, a izraženi su kroz obrazovanje, zapošljavanje mladih osoba i aktivizam mladih. Više ovdje.

  Internacionalni univerzitet: Razvoj saobraćaja i implementacija novih proizvoda i tehnologija

  I ove godine profesori i saradnici Internacionalnog univerziteta BDBiH uzeli su aktivno učešće u radu organizirane konferencije na temu „Inovativnost i istraživanje u funkciji tehničko-tehnoloških promjena u saobraćaju, ekologiji i logistici“. Više ovdje.

  Dva radna vikenda za Gorsku službu spašavanja

  Protekla dva vikenda Gorska služba spašavanja BDBiH je provela radno. U nedjelju, 2. juna ekipa GSS-a je boravila u posjeti Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanica Osijek. Posljednjeg vikenda ekipa GSS-a BDBiH je boravila na vodopadu Skakavac, na planini Ozren kod Sarajeva. Više ovdje.

  BOSNA I HERCEGOVINA

  Vlada USK: Nema vanrednog stanja, dio migranata ide na Vučijak

  Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je jučer odluku da se dio migranata koji predstavljaju višak u odnosu na trenutne smještajne kapacitete u prihvatnim centrima izmjesti na novu lokaciju na Vučijaku, kao i da se angažira dovoljan broj policijskih službenika koji će brinuti o sigurnosti u Bihaću i na području Unsko-sanskog kantona.

  Suočeni sa narušavanjem sigurnosne situacije, Vlada i premijer Unsko-sanskog kantona sazvali su vanrednu sjednicu kojoj su prisustvovali i skupštinski zastupnici, predstavnici lokalnih zajednica, policije, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i zastupnici sa viših nivoa vlasti.

  Cilj sjednice bio je iznalaženje adekvatnog rješenja u vezi sa eskalacijom migrantske krize u ovom kantonu.

  Na sastanku su donesene hitne mjere, kratkoročne i dugoročne, koje će biti postepeno implementirane.

  FMUP: Mjere na održavanju balansa policijskih snaga u entitetima

  „Kako ni do danas Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica nisu poduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja rezervnog sastava u Republici Srpskoj, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poduzelo je mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane sigurnosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima“, navedeno je.

  Naime, kao direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u RS-u, sačinjen je Prednacrt zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH, a izmjene podrazumijevaju uspostavu rezervnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

  Završena ekshumacija na prvoj lokaciji na Igmanu, pronađeno 12 tijela

  Završena je ekshumacija na lokalitetu Lokvice-Golo Brdo na planini Igman gdje su pronađeni potpuni posmrtni ostaci 12 osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

  Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, uskoro će početi pretraga na drugoj lokaciji na navedenom lokalitetu u daljoj potrazi za posmrtnim ostacima.

  Slučaj Memić: Ukinuta oslobađajuća presuda Seferovićima

  Vrhovni sud bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) od 16. jula 2018. godine, kojom su Ljubo Seferović i Bekrija Seferović oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je, prema optužnici, teško povrijeđen, a potom preminuo Dženan Memić (21), prenosi agencija Fena.

  Naime, Vrhovni sud FBiH donio je rješenje u krivičnom predmetu protiv optuženih – Ljube Seferovića i Bekrije Seferovića kojim je djelimično uvažena žalba tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, te ukinuta presuda Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) od 16. jula 2018. godine i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

  Prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu ukinuta je zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, potvrđeno je Feni u Vrhovnom sudu FBiH.

  REGIJA

  Albanska policija tjerala demonstrante suzavcem, predsjednik otkazao izbore

  Pristaše albanskih opozicionih stranaka ponovno su pozvali premijera Edija Ramu da podnese ostavku i otvori put za raspisivanje novih izbora, a policija je na okupljanja odgovorila vodenim topovima i suzavcem.

  Noseći transparente s porukama „Rama odlazi“ nekoliko hiljada demonstranata radosno je pozdravilo izjavu čelnika Demokratske stranke Lulzima Bashe koji je rekao da će lokalni izbori planirani 30. juna biti otkazani predsjedničkim ukazom, prenosi Hina.

  Opozicija već dva mjeseca na protestima traži ostavku Edija Rame, koji je na vlasti od 2013, te odbija učestvovati na lokalnim izborima.

  Zdravko Mamić i zvanično bjegunac, raspisana međunarodna potjernica

  Za Zdravkom Mamićem raspisana je međunarodna potjernica, potvrđeno je Telegramu iz Policijske uprave osječko-baranjske, kojoj je u petak stigao zahtjev suda za izdavanjem potjernice za Mamićem.

  Potjernica je sada vidljiva i svim policijama u svijetu, koje moraju reagirati ukoliko zateknu Mamića.

  Ujedno je to i zadatak bh. policije na čijem se teritoriju Mamić prema posljednjim informacijama još uvijek nalazi.

  SVIJET

  U nasilju u sirijskoj zoni primirja 167 poginulih

  U borbama između snaga sirijske vlade i pobunjenika u zoni primirja, koje su se nastavile i u subotu, na obje je strane poginulo 167 ljudi, javljaju promatrači iz nevladinog udruženja Sirijski promatrači za ljudska prava (SOHR).

  Pobunjeničke grupe u subotu su pokrenule novi napad protiv vladinih snaga u ruralnim dijelovima pokrajine Hama, navodi SOHR, prenosi Hina.

  Pobunjenici su ispalili desetke raketa, a bombaš samoubica detonirao je automobil napunjen eksplozivom ciljajući lokalne vladine snage, kazali su promatrači.

  Pobunjenički protivnapad dio je oštrih sukoba između dvije strana u Hami koja je dio demilitarizirane zone uspostavljene u septembru.

  U subotnjem okršaju ubijeno je najmanje 37 vladinih vojnika i savezničkih suboraca te 28 pobunjenika, navodi SOHR.

  Počeo građanski neposluh u Sudanu

  U Sudanu, sindikat ljekara tvrdi da su sigurnosne snage ubile tri osobe, a više njih ranile. Jučer je počeo i građanski neposluh. Opozicione grupe najavljuju nastavak borbe dok vojna hunta ne ode s vlasti u Kartumu.

  Nove američke sankcije Iranu: Na udaru petrohemijska industrija

  Sjedinjene Američke Države uvele su dodatne sankcije Iranu, koje pogađaju petrohemijsku industriju te zemlje, uključujući najvažniju kompaniju u toj grani industrije, zbog, kako navodi Ministarstvo finansija SAD-a, njene podrške iranskoj Revolucionarnoj gardi.

  Nove sankcije nametnute su u trenutku kad Washington nastavlja s pritiskom na Iran zbog njegovog programa razvoja balističkih raketa i umiješanosti u sukobe u državama Bliskog istoka.

  Meksiko i SAD postigli veliki sporazum

  Američki predsjednik Donald Trump suspendirao je plan uvođenja novih carina Meksiku nakon što je ta zemlja prihvatila da preduzme snažne mjere s ciljem suzbijanja priliva migranata iz zemalja Centralne Amerike u SAD.

  U zajedničkoj deklaraciji dvije zemlje, koja je objavljena u petak, navodi se da će SAD odmah proširiti primjenu programa kojim se vraćaju tražioci azila sa južne granice nazad u Meksiko, dok se njihovi slučajevi pravno ne riješe.

  U deklaraciji se navodi da će, u međuvremenu, Meksiko tim ljudima ponuditi zaposlenje, medicinsku njegu i mogućnost obrazovanja.

  KULTURA

  Brčko: Odigrana predstava „Ay, Carmela“, Sarajevskog ratnog teatra

  Sinoć u brčanskom Domu kulture publika je imala priliku uživati u kultnoj predstavi Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) „Ay, Carmela“. Više ovdje.

  Brčko: Promovirana knjiga „Riječi moga srca“, autorice Elme Jusić

  U okviru serije promocija novih izdanja Književnog kluba „Pablo Neruda“ BDBiH pod nazivom „More knjiga”, u petak je u foajeu brčanskog Doma kulture upriličena promocija knjige „Riječi moga srca”, autorice Elme Jusić. Više ovdje.

  Brčko: Večeras koncert „Letećeg odreda“

  U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2019“, čiji je pokrovitelj Vlada BDBiH, večeras će na brčanskom Trgu mladih, sa početkom u 21 sat, biti upriličen koncert grupe „Leteći odred“. Ulaz je besplatan. Više ovdje.

  Sutra koncert povodom 69 godina postojanja Muzičke škole Brčko

  Osnovna muzička škola Brčko osnovana je 11.06.1950. godine, te ove godine proslavlja 69 godina od osnivanja.

  Ovaj značajan jubilej kako za Školu, tako i za sam grad, bit će obilježen godišnjim koncertom učenika ove obrazovne institucije.

  Koncert će biti upriličen sutra sa početkom u 19 sati, u dvorani Doma kulture Brčko. Ulaz za sve posjetioce je slobodan. Više ovdje.

  Brčko: Upriličena promocija zbirke poezije „Paučinasta sreća“, autorice Jasemine Ademović

  U subotu je u brčanskom Domu Islahijeta upriličena promocija zbirke poezije „Paučinasta sreća“, autorice Jasemine Ademović. Više ovdje.

  SPORT

  Brčko: Jedinstvo osvojilo titulu i izborilo plasman u Prvu ligu RS

  Fudbalski klub Jedinstvo Brčko je osvojio titulu pobjednika Druge lige Republike srpske – Istok te izborio plasman u Prvu entitetsku ligu, drugi rang bosanskohercegovačkog klupskog fudbala. Više ovdje.

  Slavlje u Maoči, Trešnjevka na korak od Druge lige FBiH

  Nogometni klub „Trešnjevka“ ostvario je novu pobjedu i zadržao mjesto vodeće ekipe u Prvoj ligi Tuzlanskog kantona – Sjever.

  Domaći navijači su bakljadom i vatrometom obilježili velikih uspjeh svog kluba, koji će, ako NK „Orahovica“ ne dobije bodove za „zelenim stolom“ naredne godine biti drugoligaši, odnosno nastaviti takmičenje u višem rangu – Drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine. Više ovdje.

  Brčko: Obilježen Dan sjećanja – „Karanfil za odbojkaške velikane“

  U petak su nekadašnji odbojkaši Muškog odbojkaškog kluba „Jedinstvo“ Brčko na igralištu DTV Partizan u ovom gradu, u znak sjećanja na preminule odbojkaše, obilježili Dan sjećanja – „Karanfil za odbojkaške velikane”. Više ovdje.

  Neugodan poraz BiH u Finskoj

  Fudbalska reprezentacija BiH pretrpjela je poraz u trećem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

  Bh. tim je izgubio u gostima kod Finske rezultatom 0:2 (0:0), i tako ostao na četiri osvojena boda u grupi „J“.

  Junak Finaca bio je Teemu Pukki, napadač engleskog Norwicha. Prvo je zatresao mrežu Ibrahima Šehića u 56. minuti, a zatim i u 68.

  Liga nacija: Prvi trofej pripao Portugalcima

  Reprezentacija Portugala prvi je osvajač Lige nacija UEFA-e (Unija evropskih fudbalskih asocijacija).

  Aktuelni evropski prvak je u nedjelju navečer u Portu, u finalnoj utakmici završnog turnira, igranoj pred 47.000 gledalaca, savladao selekciju Holandije sa 1:0, a strijelac odluke bio je Goncalo Guedes u 60. minuti.

  Roland Garros: Rafaelu Nadalu rekordna 12. titula

  Španski teniser Rafael Nadal osvojio je rekordni 12. trofej na Roland Garrosu, drugom Grand Slam turniru koji se igra u Parizu, javila je Anadolija.

  Nadal, drugi reket svijeta i nekrunisani „kralj zemljanih terena“, igrao je ukupno 26. finale na Grand Slam turnirima i došao do 12. titule na Roland Garrosu.

  S druge strane mreže bio je četvrti nosilac turnira Austrijanac Dominic Thiem, koji je lovio prvu Grand Slam titulu u karijeri. Nadal je slavio pobjedu rezultatom 3:1 (6:3, 5:7, 6:1 i 6:1) u setovima.

  Barty osvojila Roland Garros

  Australska teniserka Ashleigh Barty osvojila je turnir Roland Garros nakon što je jučer u finalu pobijedila Čehinju Marketu Vondroušovu sa 6:1, 6:3.

  Za Barty je to bio prvi osvojeni Grand Slam turnir u karijeri te je ujedno postala prva Australka nakon 46 godina koja je osvojila Roland Garros.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × nine =