Proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić za Otisak: Brčko ima veliki potencijal

U intervjuu za Otisak.ba, proslavljeni odbojkaš iz Srbije Vladimir Vanja Grbić pričao je o svom radu, planovima za budućnost i o Brčkom kao gradu odbojke.

Foto: Otisak.ba

Novinar: Kristian Bilić

U intervjuu za Otisak.ba, proslavljeni odbojkaš iz Srbije Vladimir Vanja Grbić pričao je o svom radu, planovima za budućnost i o Brčkom kao gradu odbojke.

Vanja na jedan novi način približava odbojku djeci, kaže da ima viziju da kroz treninge razbije monotoniju učenja tehničkih elemenata, što je inače teško i odbija djecu.

„Odbojka nije kao fudbal da šutnete loptu i date gol. Ja koristim neobične metode, kroz balone i kroz igru i smeh i to da deci daje mogućnost da se igraju i lakše nauče da igraju“, kazao je on, te dodao:

„Moj zadatak je da radim na jačanju lokalne infrastukture za razvoj odbojke. Ja sarađujem sa Dijanom Vasić, a ja pravim kamp koji je nakon dugogodišnjeg iskustva moj način kako da sagledam i najbolje kvalifikujem ono što je deci potrebno da kroz sport zdravo odrastu. Moj jezik je odbojka i moj kamp je prošlo preko 1.200 djece za 2 godine.“

Kako je naveo, ovi prostori imaju ogroman potencijal, njemu dolaze djeca iz 30 zemalja i može reći da “kada bi se radilo kako treba, a ne po ekonomiji, kao što se danas radi, mi bi imali ogromne rezultate”.

„Strašno je koliko smo sami sebe uništili, a suštinski znam koliko vredimo, kao ljudi i ovaj prostor ovakav kakav jeste, vrlo poseban i vrlo temperamentan, ali nekontrolisan“, kaže Vanja, te nastavlja:

„Mislim da polako ta posledica rada sa decom i mladima ostavlja ono što je dubok trag kod naših igrača, jer se vidi dubok trag. Rad sa decom nije rad nego misija, gde se morate  posvetiti i pomoći da sazru kao osobe prvenstveno, jer njihov sportski rad zavisi od toga.“

Završio je fakultet u 41. godini i upisao 2014. doktorski studij, a ove godine brani disertaciju. Bavi se djecom i to mu je matrica rada u posljednje vrijeme.

Politika razdvaja, sport spaja

Smatra da je politika faktor koji razdvaja, a sport faktor koji spaja te je njegovo značenje veliko. Naglasio je da je sport najbolji ambasador razmjene i razumijevanja između ljudi.

„Brčko ima veliki potencijal, i ja bih bio još sretniji kada bi deca i oni koji su igrači u muškom i ženskom klubu bili malo više iz Brčkog, obzirom da ima jako puno legionara. Dok god bude novca to će moći da se održava tako, ali onda kada nestane novca i interesa to će se urušiti i toga više neće biti. Jedan kontinuitet je dugotrajan proces i može da se održava isključivo na lokalnoj deci, tj. oni moraju da budu baza, a ono čega nema to se kupuje“, kazao je Grbić.

Vanja Grbić je član odbojkaške Kuće slavnih, a 2000. godine je proglašen za najboljeg igrača Evrope.

Njegov najveći uspjeh se desio 2000. godine, kada je na Olimpijskim igrama uzeo zlatnu medalju sa reprezentacijom Jugoslavije.

Igrao je u mnogim poznatim klubovima kao što su Sao Paolo, PAOK, Andreoli, a svoju igračku karijeru je završio 2009. godine u Fenerbahčeu.

„Moj projekat i rad jeste jačanje lokalne baze i lokalne dece da ova hala koja treba da se napravi bude bitna za jedno mesto više, zato što se bodre deca iz svog grada“, zaključio je Grbić.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

sixty seven + = seventy seven