Propada banka koja je Dodikovom sinu dala kredit od tri miliona KM

Iako izvještaj o poslovanju Investiciono razvojne banke RS-a za prošlu godinu još nije objavljen, već se zna da je prošla godina završila s gubitkom od oko 83,4 miliona maraka.

Vlada RS-a krije izvještaj o radu Investiciono-razvojne banke RS-a [Faktor.ba]

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske i Pavlović banka sljedeće su na listi banaka u tom bh. entitetu koje bi mogle otići u stečaj i/ili likvidaciju, piše Faktor.ba.

Iako izvještaj o poslovanju Investiciono razvojne banke RS-a za prošlu godinu još nije objavljen, već se zna da je prošla godina završila s gubitkom od oko 83,4 miliona maraka budući da je “izvršena ispravka potraživanja” od propalih Bobar banke i Banke Srpske.

U IRB-u RS-a tvrde da “promjena računovodstvenog tretmana i bilansiranje gubitka nije utjecalo na izvršenje plana plasmana i da ne narušava likvidnost IRB-a RS-a i fondova”.

– Sve obaveze, prije svega u dijelu koji se tiče isplate sredstava po osnovu odobrenih kredita korisnicima, realiziraju se na dnevnoj osnovi, te će se tako zadržati i ubuduće – kazao je za Faktor Zoran Popović, glasnogovornik IRB-a RS-a.

Gdje su milijarde maraka?

Kad će se izvještaj o poslovanju za 2016. izaći iz ladica Vlade RS-a i otići u entitetsku skupštinu nije poznato, a dovoljno je reći da se o onome za 2015. raspravljalo u februaru 2017. Tad će se znati i šta je ostalo od više milijardi maraka od privatizacije Telecoma Srpske, Rafinerija nafte u Brodu i Modriči, prodaje nekadašnjih društvenih stanova…

Snežana Vujnić, direktorica IRB-a RS-a, optužena za finansijski kriminal i zloupotrebu položaja u predmetu Bobar banka [Faktor.ba]
Prijavljena potraživanja 530 povjerilaca bijeljinske Bobar banke dosegla su 251,94 miliona maraka, a među njima je i IRB RS-a. Iako su prijavljena potraživanja 276 povjerilaca Banke Srpske iznosila 221,55 miliona maraka, od toga je priznato “samo” 152,23 miliona, od čega se 112,13 miliona maraka odnosi se na Vladu RS-a i njene institucije.

Poznati su, međutim, finansijski izvještaji i bilans stanja Pavlović banke, koji su objavljeni na Banjalučkoj berzi. Ova banka je prošlu godinu završila sa 17,20 miliona maraka gubitka. Agencija za bankarstvo RS-a naložila je Pavlović banci, preko koje je Milorad Dodik kupio vilu na beogradskom Dedinju, novu dokapitalizaciju, za koju su potrebna 32 miliona maraka i ona je u procesu prodaje.

Ne ispunjavaš uvjete, idi u IRB RS-a

Zdravko Krsmanović, zastupnik Narodnog demokratskog pokreta, kazao je za Faktor da Agencija za bankarstvo i IRB RS-a “obično sa izvještajima o poslovanju ove banke kasne godinu-dvije”.

– To je banka koja uz Pavlović banku treba ići u stečaj kao što su u stečaj otišle Bobar banka i Banka Srpske. Čim je Pavlović dao kredit Dodiku, on je ušao u te aranžmane. Svaka banka kojom upravlja politika ili koja je prišla politici u RS-u je nestala – kazao je Krsmanović za Faktor.

On je naglasio da je u IRB RS-a išao sav novac od privatizacije u tom bh. entitetu, uključujući i novac od privatizacije stanova. Međutim, povrat plasmana kredita je, prema Krsmanoviću, strašno loš.

– Pa Dodik je svom nezaposlenom sinu Igoru dao kredit od tri miliona. Sve je išlo preko te banke – naglasio je Krsmanović [Faktor.ba]
– Svi krediti su davani ljudima bliskim politici i oni te kredite ne vraćaju. Davani su krediti bankama koje su propale. Davani su novci tajkunima iz SNSD-a koji su te firme onda slali u stečaj. Pa ni kamate u IRB-u RS-a nisu male. Nekad su ti krediti bili nešto povoljniji od komercijalnih, a danas su isti. Ljudima iz SNSD-a ili bliskim SNSD-u komercijalne banke nisu davale kredite jer nisu ispunjavali uvjete, pa su išli u IRB RS-a – tvrdi Krsmanović.

On je napomenuo i da su u Upravnom odboru IRB-a RS-a bili premijeri RS-a, dakle Željka Cvijanović i Milorad Dodik, zatim ministri finansija Aleksandar Džombić i Zoran Tegeltija te ministri energetike.

– Pa Dodik je svom nezaposlenom sinu Igoru dao kredit od tri miliona. Sve je išlo preko te banke – naglasio je Krsmanović.

Gubici premašili 200 miliona?

No nisu problematični samo krediti koji su plasirani preko propalih komercijalnih banaka u RS-u. Član Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a Slaviša Raković izjavio je za Faktor da se procjenjuje da ukupni gubici iznose oko 200 miliona maraka.

Energoliniji iz Zvornika je odobren kredit od 19,4 miliona maraka. Firma koja je u vlasništvu fonda sa Sejšelija otišla je u stečaj.

Preduzeću Jasna iz Rogatice odobreno je 480.000 maraka, a i ona je u stečaju. Bijeljinskom Lederu odobrena su tri kredita od 500.000, 1,3 miliona i 2,4 miliona maraka ili ukupno 4,2 miliona maraka. Stečaj ove firme pokrenut je u decembru prošle godine.

Planinskom dobru Nevesinje je odobreno 1,28 miliona maraka, no i ta firma je otišla u stečaj. Govedarska farma Farmland kod IRB-a ima dva kredita u ukupnom iznosu od 17,8 miliona maraka i nema zvaničnih podataka koliko je i je li išta vraćeno.

U Gerontološkom centru “Slatex”, kojem je IRB dala dva kredita u ukupnom iznosu od 6,9 miliona maraka, otvoren je likvidacijski postupak. U stečaju je i Export Sjemeć iz Rogatice kojem je IRB RS-a odobrio dva miliona, a zatražen je i stečaj bijeljinskog Evaca od kojeg IRB RS-a potražuje oko 6,5 miliona maraka.

IRB je još 2011. godine kupila kompletnu emisiju obveznica Olimpijskog centra Jahorina u iznosu od 15 miliona maraka. Računi centra bili su blokirani, gubitak u prošloj godini iznosio je 4,3 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak premašio 21 milion maraka i moguće je da će i ova firma otići u stečaj.

IRB RS-a potražuje 2,5 miliona maraka od laktaške tvornice kolača Pingvin, a firma je trenutno “u fazi restrukturiranja”. Firma je ukupno u minusu oko 5,2 miliona maraka.

Unis Fabrika cijevi iz Dervente je dužna Izvozno-kreditnoj agenciji BiH oko 80 miliona maraka, koliko iznose garancije za kredite kod komercijalnih banaka koje firma ne može vratiti, zbog čega je ova agencija zapala u probleme. Međutim, uprkos dugovanjima, IRB RS-a je u ovu firmu upumpao još 20 miliona maraka.

A ovo je samo jedan mali dio firmi koji ćemo završiti onom Fruit Eco iz Laktaša u vlasništvu Igora Dodika, sina predsjednika RS-a i SNSD-a koji je dobijanje kredita IRB-a RS-a od tri miliona maraka preko propale Balkan Investment Banke, kasnije također propale Banke Srpske, obrazložio riječima da je “bolje da se bavi uzgojem voća, nego da se drogira”. Inače grace-period (u kojem se ne vraćaju rate kredita) Igoru Dodiku je produžen sa dvije na pet godina jer nije mogao vraćati rate.

Optužene, ali i dalje na funkciji

Slavica Injac, direktorica Agencija za bankarstvo RS-a, prvo je uhapšena, potom je bila u kućnom pritvoru, a onda vraćena na posao baš kao i Snežana Vujnić, direktorica IRB-a RS-a. Injac i Vujnić su optužene za finansijski kriminal i zloupotrebu položaja u predmetu Bobar banka.

Slavica Injac, direktorica Agencija za bankarstvo RS-a, optužena za finansijski kriminal i zloupotrebu položaja u predmetu Bobar banka [Faktor.ba]
Vujnić je u međuvremenu imenovana i za direktoricu Odjeljenja za internu reviziju Lutrije RS-a! Mandat Vujnić u IRB-u RS-a joj je istekao u aprilu 2016. godine, dok je mandat istekao Injac na mjestu direktorice Agencije za bankarstvo RS-a u oktobru prošle godine.

Optužnica je potvrđena protiv 16 ljudi i to Darka Jeremića, Petra Cacanovića, Ane Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonje Kurtuma, Saše Tomića, Slavice Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežane Vujinić, Dragice Tomić, Gorana Ignjatovića, Paje Panića, Drage Đukanovića i Jefe Bošković. Šteta u bankarskom sektoru koju su, prema optužnici, nanijeli se procjenjuje na oko 123 miliona maraka.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seventeen − 10 =