Problemi u brčanskom zdravstvu, protestna šetnja, rebalans budžeta…

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer u 16 do danas u 16 sati.

  Foto: Otisak.ba / Arhiva

  Urednik: Adis Mujdanović

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer u 16 do danas u 16 sati.

  BRČKO DISTRIKT BiH

  Vlada usvojila zaključak o pokretanju eksternog stručnog nadzora nad „Zdravstvenim centrom“

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić obrazložio je danas u izjavi medijima, nakon završetka nastavka 70. vanredne sjednice, na kojoj je razmatrano stanje u brčanskom zdravstvu te predočen niz problema, zaključke koji su usvojeni, saopćeno je iz Vlade ove lokalne zajednice. Više ovdje.

  U nedjelju protestna šetnja „Da se više nikome ne ponovi!“

  U nedjelju, 9. juna sa početkom u 14 sati, na Trgu mladih u Brčkom (plato ispred Hotela Posavina) Udruženje „Beba više“ iz ovog grada organizovat će okupljanje (protestnu šetnju) kojom žele da skrenu pažnju na probleme koji su godinama prisutni u brčanskom porodilištu. Više ovdje.

  Vlada usvojila rebalans budžeta

  Vlada Brčko BDBiH saopćila je danas da je usvojila na 71. vanrednoj sjednici Prijedlog rebalansa Budžeta za 2019. godinu u iznosu od 20.943.286 konvertibilnih maraka, i proslijedila ga u skupštinsku proceduru. Više ovdje.

  Podignuta i potvrđena optužnica protiv Snežane Gajić

  Tužilaštvo BDBiH saopćilo je danas da je podiglo optužnicu protiv Snežane Gajić (53) iz Lončara kod Brčkog zbog sumnje da je tokom mjeseca aprila u tri navrata uputila prijetnje po sigurnost zaposlenih u pravosuđu BDBiH. Više ovdje.

  Raspored radarskih kontrola od 10. do 16. juna

  Pripadnici Jedinice saobraćajne policije Policije Brčko BDBiH vršit će pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila od 10. do 16. juna. Više ovdje.

  BOSNA I HERCEGOVINA

  U stravičnoj nesreći kod Sarajeva poginuo profesor iz sarajevske srednje škole sa suprugom i kćerkom

  Poznat je identitet stradalih u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Sarajeva. Kako Klix.ba saznaje, poginuo je profesor matematike iz Saobraćajne škole Almir Brkić te njegova supruga i kćerka.

  Nesreća se dogodila u tunelu Igman na autoputu kod Sarajeva. Na mjestu nesreće poginuo je ovaj profesor matematike te njegova supruga i kćerka, dok je dječak teže povrijeđen, ali je, kako Klix saznaje, u stabilnom stanju u bolnici u Sarajevu.

  Kako je došlo do nesreće pokazat će istraga. Prvi izvještaji s terena govore da je automobil u kojem se nalazila porodica Brkić udario u zid na ulasku u tunel.

  Misije i ambasade: Niko nije iznad zakona, pa ni Tegeltija

  Nitko ne smije biti iznad zakona i to posebno važi za predstavnike pravosuđa, čiji je integritet preduvjet za očuvanje vladavine prava, istaknuto je u zajedničkoj izjavi OSCE-a (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju), OHR-a (Ured visokog predstavnika) i ambasada pet zapadnih država kao reakcija na posljednja događanja u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV).

  Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a podnio je žalbu na odluku prvostepene komisije kojom su odbačene tužba i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, predsjednika te institucije u slučaju „Potkivanje“.

  Ruska ambasada: Neprijatno smo iznenađeni izjavom iz OHR-a

  Ambasada Ruske Federacije u BiH u saopćenju za javnost je navela da je neprijatno iznenađena izjavom OHR-a u vezi s „pokušajima potkopavanja ugleda pravosudnih tijela BiH, odnosno VSTV-a i njegovog predsjednika“.

  Navode da je OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio da „izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje“.

  Inzko iznenađen odlukom Disciplinske komisije VSTV-a

  Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je iznenađen odlukom Disciplinske komisije VSTV-a koja je odbila primjenu odredbi Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća, rečeno je za Klix.ba u OHR-u na upit u vezi s odlukom o predsjedniku VSTV-a Tegeltiji. Ova odluka, kako navode, u praksi pruža nekažnjivost svim članovima Vijeća.

  „Takva situacija je neprihvatljiva, tim više što Zakon predviđa suspendiranje člana Vijeća ukoliko je taj član suspendiran kao sudija, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća. Sudije i tužioci koji su imenovani u Vijeće predstavljaju sudsku i tužilačku struku. Oni su članovi Vijeća upravo zato što su sudije ili tužioci i zato ih se prosuđuje prema standardima propisanima Zakonom o VSTV-u“, saopćeno je.

  Tegeltija: Inzko prekoračio svoj mandat

  Tegeltija se oglasio otvorenim pismom, reagirajući na jučerašnji stav Inzka, koji se odnosi direktno na njega i postupak u kojem učestvuje kao tužena strana po podignutoj disciplinskoj tužbi UDT-a. Tegeltija se obratio ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

  On je napomenuo da je prvostepenom odlukom Disciplinske komisije VSTV-a tužba protiv njega odbačena u proceduri propisanoj Zakonom o VSTV-u BiH.

  „Prinuđen sam da vam se obratim ovim otvorenim pismom u cilju zašitite mojih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koje predviđaju pravo na nepristrasan sud i fer i pravičan postupak. Suštinsko ugrožavanje mojih navedenih prava posmatrano kroz generalni kontekst principa vladavine prava, prouzrokovala je, nažalost, jučerašnja izjava visokog predstavnika za BiH, gospodina Valentina Inzka, kojom je prekoračio svoj mandat i ovlasti koje ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima…“

  Hahn pozvao političare u BiH da uspostave novo Vijeće ministara

  Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn ponovo je u petak upozorio političare u BiH da moraju što prije osigurati uspostavu vlasti na svim nivoima ako žele bilo kakav napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

  U izjavi koju je prenio sarajevski Dnevni avaz Hahn je rekao da BiH bespotrebno gubi vrijeme, a građani trpe jer se političke stranke koje su dobile povjerenje birača na izborima u oktobru 2018. još ne mogu dogovoriti o uspostavi novog Vijeća ministara.

  Na Igmanu do sada ekshumirani ostaci 10 osoba

  U nastavku ekshumacije na lokalitetu Lokvice-Golo Brdo, na planini Igman, do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 10 osoba.

  Također, pronađeni su ostaci odjeće i osobnih predmeta žrtava, koji bi mogli olakšati proces identifikacije, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

  REGIJA

  Haradinaj nakon sastanka s Merkel: Nije bilo zahtjeva za ukidanje taksi

  Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je Kosovo zainteresirano za dijalog sa Srbijom, ali da takse od 100 posto na robu iz Srbije neće biti ukinute, prenose prištinski mediji.

  Haradinaj je poslije sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu ponovio da je Kosovo za sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, koji uključuje uzajamno priznanje u sadašnjim granicama.

  Kancelarka Merkel zainteresirana je da se dijalog Kosova i Srbije nastavi i postigne dogovor, rekao je Haradinaj.

  Takođe je rekao da će glavna tema dijaloga između Kosova i Srbije biti uzajamno priznanje sadašnjih granica.

  RTK: Srbijanska policija ušla osam kilometara na teritoriju Kosova

  Radio-televizija Kosovo (RTK) sinoć je prenijela da je srbijanska žandarmerija nastavila provokacije protiv Kosova i da su 31. maja u udaljenima selima općine Kamenica ušli blizu osam kilometara na kosovsku teritoriju.

  Prema RTK-u, tim od četiri graničara iz srbijanske žandarmerije ušao je na teritoriju Kosova i kretao se blizu osam kilometara preko njene teritorije. Događaj se desio u selu Svirče, općina Kamenica.

  Mamićevo dvojno državljanstvo više neće biti zapreka za njegovo izručenje RH

  Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je prijedlog odbrane za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem je optužen za izvlačenje novca preko offshore kompanija, čime je uklonjena zadnja prepreka za raspisivanjem nove potjernice za nekadašnjim čelnikom Nogometnog kluba „Dinama“, što ujedno znači da Mamićevo dvojno državljanstvo više neće biti zapreka za njegovo izručenje Hrvatskoj.

  U ovom novom predmetu može se primijeniti sporazum iz marta 2014. koji su potpisale RH i BiH i koji dopušta izručenje vlastitih državljana ukoliko se radi o krivičnom djelu iz sfere organiziranog kriminala i korupcije.

  Uz to, izručenje se dopušta ukoliko su djela počinjena nakon potpisivanja sporazuma. Ovaj drugi predmet, za razliku od prvog po kojem je BiH odbila izručiti Mamića, ispunjava oba uvjeta.

  SVIJET

  Sudan: Opozicija poziva na neposlušnost, vojska na ulicama

  Kriza u Sudanu se produbljuje, nakon što je prodemokratski pokret obećao da će pokrenuti kampanju građanske neposlušnosti sve dok vladajuće Vojno vijeće ne bude svrgnuto, a ubice demonstranata izvedene pred lice pravde, dok se snage sigurnosti raspoređuju širom glavnog grada Kartuma da bi osujetile nove proteste.

  Asocijacija sudanskih profesionalaca (SPA), koja predvodi proteste opozicije i građana, pozvala je ljude da blokiraju glavne puteve i mostove kako bi „paralizirali javni život“ širom zemlje, prenio je AP.

  Umalo sudar ratnih brodova, međusobne optužbe SAD-a i Rusije

  U Tihom okeanu zamalo je došlo do sudara ratnih brodova Sjedinjenih Američkih država (SAD) i Rusije, što je izazvalo međusobne optužbe vojnih komandi dvije zemlje za izazivanje incidenta.

  Prva se oglasila Ruska pacifička flota, koja je saopćila da je Moskva uložila protest komandi vojske SAD-a nakon što je, kako tvrdi, američka krstarica omela prolazak razaraču „Admiral Vinogradov“, prišavši mu na oko 50 metara.

  Potom je američka mornarica saopćila da se ruski razarač zamalo sudario sa jednom od američkih krstarica u, kao je navela, Filipinskom moru i osudila incident kao „nesiguran i neprofesionalan“.

  Rusija spremna da ne produži nuklearni sporazum START sa SAD-om

  Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da može da dozvoli da 2021. godine istekne važan ugovor sa SAD-om o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja START, ukoliko Amerikanci ne pokažu namjeru da ga produže.

  „Ako niko ne želi da produži ugovor START onda nećemo ni mi… sto puta smo rekli da smo spremni na to“, rekao je Putin na razgovoru sa šefovima novinskih agencija na margini Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

  Britanska premijerka danas zvanično podnosi ostavku

  Britanska premijerka Theresa May danas zvanično podnosi ostavku sa mjesta lidera Konzervativne stranke, čime otvara put za trku za nasljednika te funkcije koji će imati zadatak da primijeni proceduru istupanja zemlje iz članstva u EU (Brexit).

  May, čija ostavka neće danas biti ispraćena nekim događajem, ostat će na funkciji do imenovanja novog predsjednika Konzervativne stranke, što je predviđeno do kraja jula.

  Zemljama istočne i srednje Evrope treba 500 milijardi eura da dostignu Zapad

  Zemljama Inicijative triju mora potrebna su ulaganja od oko 500 milijardi eura samo u infrastrukturu do 2023. da bi dostigle zapad Evrope, rekao je u Ljubljani potpredsjednik Evropske investicione banke (EIB) Vazil Hudak.

  On je na to upozorio na jednom od panela u okviru poslovnog foruma u Ljubljani, koji se održavao paralelno sa summitom Inicijative.

  Kako bi 12 zemalja istočne i srednje Evrope brže nadoknadile zaostatak za Zapadom na polju energetike, infrastrukture i digitalne ekonomije, na summitu je donesena odluka o uspostavi zajedničkog investicionog fonda.

  KULTURA

  Brčko: Tri koncerta u okviru manifestacije „Proljeće u gradu“

  U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu“, čiji je pokrovitelj Vlada BDBiH, u ovom gradu će od 10. do 12. juna biti upriličena tri koncerta na koje je ulaz slobodan. Više ovdje.

  SPORT

  FK Jedinstvo Brčko u nedjelju igra za titulu i plasman u Prvu ligu RS

  Fudbalski klub Jedinstvo Brčko u nedjelju na brčanskom Gradskom stadionu, sa početkom u 17:30 sati, igra odlučujuću utakmicu za titulu pobjednika Druge lige Republike srpske – Istok i plasman u Prvu ligu ovog entiteta, drugi rang bosanskohercegovačkog muškog klupskog fudbala. Više ovdje.

  Zmajevi doputovali u Finsku i obavili prvi trening

  Fudbalski reprezentativci BiH doputovali su jučer u finski grad Tampere, a nakon kratkog odmora Zmajevi su obavili trening, koji je prvi od dva planirana.

  Selektor Robert Prosinečki je na raspolaganju imao sve igrače kojima nije smetala ni temperatura od nekih 30-ak stepeni, navedeno je iz Fudbalskog saveza BiH.

  Liga nacija: Holandija se pridružila Portugalu u finalu

  Reprezentacije Portugala i Holandije igrat će u finalu prvog izdanja Lige nacija UEFA-e (Unija evropskih fudbalskih asocijacija).

  Nakon što je Portugal, domaćin završnog turnira, u srijedu navečer savladao Švicarsku sa 3:1, selekcija Holandije je nakon preokreta i produžetaka sinoć u Guimaraesu pobijedila Englesku sa 3:1.

  Barty i Vondrousova igrat će za titulu na Roland Garrosu

  Australska teniserka Ashleigh Barty (osma na WTA (Ženska teniska asocijacija) listi) i mlada Čehinja Marketa Vondrousova (38) igrat će u finalu Roland Garrosa za prvu Grand Slam titulu u karijeri.

  Barty je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Amande Anisimove 6:7, 6:3, 6:3, dok je Vondrouasova savladala Britanku Johannu Kontu 7:5, 7:6.

  Nadal pobijedio Federera

  Španski teniser Rafael Nadal (drugi na ATP (Asocijacija teniskih profesionalaca) listi) plasirao se u finale Roland Garrosa nakon što je pobijedio Švicarca Rogera Federera (treći) sa 6:3, 6:4, 6:2, nakon malo više od dva sata igre.

  Nadal će u finalu Roland Garrosa igrati protiv boljeg iz meča između Novaka Đokovića (prvi) i Dominica Thiema (četvrti), koji je na rasporedu danas.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 3 = seven