Pripreme za uvođenje fiskalizacije

Miodrag Trifković

Tekst i foto: Adis Mujdanović

Zakon o fiskalnim sistemima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojen je 8. juna 2016. godine, a na snagu bi trebao stupiti 1. januara 2018. godine.

Priča oko fiskalizacije u Distriktu aktuelizirana je na zajedničkoj sjednici vlada bosanskohercegovačkih entiteta Republika Srpska (RS) i Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), 9. marta, kada je predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izjavila da će vlade entiteta uputiti prijedlog Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za uvođenje fiskalizacije u Distriktu.

Otisak.ba nezvanično saznaje da će se usvojeni Zakon mijenjati, i to u dijelu koji se odnosi na kupovinu fiskalnih uređaja, te bi te troškove, koji se procjenjuju na oko 5 miliona konvertibilnih maraka (KM), trebali snositi korisnici a ne Distrikt, kako je navedeno u postojećem Zakonu.

U razgovoru sa direktorom Poreske uprave u Brčkom Miodragom Trifkovićem dalje saznajemo da će Vlada Distrikta za nekoliko dana usvojiti prijedlog odluke o formiranju komisije koja će putem Direkcije za finansije Distrikta raspisati javni poziv. Komisija će ocijeniti da li ponuđači koji se jave ispunjavaju uslove, te će nakon toga, po riječima Trifkovića, najvjerovatnije biti odabrano njih nekoliko koji će se naći u registru gdje će biti evidentirani svi korisnici fiskalnih uređaja.

“Tačno će se znati koji fiskalni uređaj pripada kom dobavljaču odnosno proizvođaču, koji je dužan da isporuči, prije svega, odgovarajući softver (softver će biti jedinstven na nivou cijelog Brčko distrikta), i fiskalni uređaj koji ne mora biti tehnički potpuno isti, ali mora zadovoljavati sve one osnovne karakteristike fiskalnog uređaja”, pojasnio je on, dodavši da će navedena komisija također tražiti od korisnika podatke o ovlaštenim serviserima fiskalnih uređaja.

Trifković: Neće biti favorizovanja

Kada je riječ o tzv. sistemima – jednotrakasti, i dvotrakasti za kojeg pojedini stručnjaci smatraju da favorizira jednog dobavljača iz RS-a (dvotrakasti u Zakonu), Trifković kaže da ne postoji nikakva razlika između ova dva sistema.

“Što se tiče toga da će se moći favorizovati neki od dobavljača, ubijeđen sam da toga u Brčko distriktu neće biti. Jer, prije svega mislim da će biti odabrano više ponuđača, a ne jedan”, kazao je on.

Trifković je naglasio da se nijedna radnja neće moći uraditi bez saznanja Poreske uprave. Napomenuo je da su za kršenje Zakona predviđene visoke sankcije.

U slučaju da pravna osoba ne izda fiskalni račun, predviđena je novčana kazna od 500 do 1.500 KM. Fizička osoba koja ne uzme račun ili ga ne sačuva na udaljenosti do 20 metara od fiskalne kase, također će biti kažnjena – 50 KM.

“Jedan od najboljih modela fiskalizacije”

Model fiskalizacije u Brčko distriktu bit će jedan od najboljih, smatra direktor Poreske uprave, pozivajući se na poziciju u kojoj je Distrikt mogao iskoristiti praksu entiteta, u kojima je fiskalizacija ranije uvedena.

Ipak, napomenuo je da nijedan fiskalni sistem “nije dobar sam po sebi”. Naglasio je da, ukoliko se Poreska uprava i svi drugi učesnici u ovom sistemu ne budu maksimalno uključili u provođenje ovog zakona i zaštitu svake pravne norme, fiskalizacija neće dati dobre rezultate.

“Daće nam možda malo bolje rezultate nego što su to sada sa ovim tzv. registar kasama”, istakao je Trifković.

Komisija koja radi na pripremama za stupanje Zakona na snagu također bi trebala da uradi nacrte i predloži ih direktoru Direkcije za finansije Mati Lučiću, koji će, uz saglasnost Vlade i Skupštine, donijeti pravilnik.

“Ovu godinu trebamo iskoristiti, pored toga što trebamo obezbijediti novčana sredstva da finansiramo određene nabavke, za adekvatan postupak prijema novih ljudi. Poreskoj upravi će biti neophodna dva informatičara da uđe u ovaj posao, koji će pratiti sve i otklanjati nedostatke kada dođe do zastoja u bežičnoj komunikaciji”, istakao je Trifković.

Od fiskalizacije će biti oslobođena djelatnost vjerskih organizacija, prodaja putem automata, ulična prodaja, rad ustanova iz oblasti obrazovanja, promet dobara na veliko, itd.

“Ukoliko se u praksi pokaže da treba još nekoga izuzeti od fiskalizacije, onda će se posebnim pravilnikom to dodati”, kazao je sagovornik Otiska.

U razgovoru sa stručnjacima iz ove oblasti saznali smo još neke detalje o sistemu fiskalizacije u zemljama okruženja. Jedan stručnjak, koji je želio ostati anoniman, predložio je model fiskalizacije koji bi, prema njegovom mišljenju, bio najbolji za Brčko distrikt.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seven + one =