Predstavljen informacioni sistem poslovnih zona u FBiH: Korak ka povećanju zaposlenja

  Stvorene pretpostavke da potencijalni investitori na jednom mjestu dobiju sve relevantne informacije o donošenju odluke o eventualnom ulaganju u određenu poslovnu zonu, rekao federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Zukić.

  [AA]

  Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta na javnoj promociji informacionog sistema s web portalom poslovnih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine predstavlja projekat koji je korak ka povećanju zaposlenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

  „Ovo je jedinstven projekat, prvi u BiH, a vjerovatno i u regionu, tako da ćemo na taj način stvoriti pretpostavke da potencijalni investitori na jednom mjestu dobiju sve relevantne informacije o donošenju odluke o eventualnom ulaganju u određenu poslovnu zonu i to je jedan od najvažnijih efekata koji bi trebao biti posljedica ovog informacionog sistema koji uspostavljamo. Istovremeno stvorićemo odgovarajuću komunikaciju između lokalnih zajednica, kantona i federalnog ministarstva gdje ćemo na određen način, po uzorima pozitivne prakse, stvoriti pretpostavke da općine jedna s drugom razmjenjuju pozitivna iskustva i da se takmiče u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za ulaganje, a samim tim i za veće zapošljavanje“, kazao je Zukić.

  Dodao je da je projekat rađen na specifičan način, tako da je omogućena interakcijska veza sa Finansijskom informativnom agencijom, sa Geodetskom upravom, sa Poreskom upravom i sa još nekim bazama.

  „Tako da će tu biti svi relevantni pokazatelji koji se tiču poslovanja poslovne zone, eventualnih troškova i svega onoga što utiče na poslovnu odluku potencijalnog investitora. Imamo 80 općina, neke nemaju poslovne zone. Ovdje će biti unesene i one zone koje su u funkciji i one koje trebaju da budu u funkciji i gledaćemo da kroz edukaciju koju ćemo raditi sa UNDP-em stvorimo pretpostavke da ta informacija bude potpuno ažurna na dnevnoj osnovi“, rekao je Zukić.

  Prema njegovim riječima trenutno u Federaciji BiH ima oko stotinu poslovnih zona, te je istakao da su u projekat radili u saradnji sa USAID-om i CRS-om.

  Branko Bago, načelnik Opšine Posušje rekao je da trenutno imaju dvije poslovne zone, te da intenzivno rade na njihovom uređenju uz pomoć Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta.

  „Uključili smo se prije dvije godine i već sada imamo nekih vidljivih rezultata. Provodimo prekograniučne projekte, izgradili smo logistički centar za obučavanje srednjoškolskih kadrova, nadamo se da će nam i ovaj informacijski sustav vezan za poslovne zone pomoći u cijeloj toj priči. Uvezaćemo se sa svim poslovnim zonama u Federaciji BiH i sa svim ostalim koji su u sustavu na širem području, možda i susjednim državama“, istakao je Bago.

  Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda, naglasio je da je njegova sredina svijetli primjer u BiH, kada je riječ o poslovnim zonama, kojih ima četiri, a na putu su da izgrade i petu.

  „Svijetli smo primjeri u BiH kako na najbrži mogući način možemo izdati svu potrebnu dokumentaciju kada je u pitanju otvaranje novih pogona i uređivanje poslovnih zona. Podržavam ovaj projekat, jer je veoma važan. U narednom periodu u Federaciji BiH ćemo na jednom mjestu imati obrađene i pripremljene sve industrijske zone. To će u mnogome olakšati svima nama, jer nam je svima potrebno iskustvo iz drugih lokalnih zajednica“, rekao je Ramović.

  Javnoj promociji prisustvovao je u federalni premijer Fadil Novalić koji je u uvodnom obraćanju istakao je riječ o projektu koji je gotovo „nevidljiv“, a koji će doprinijeti ekonomskom rastu F BiH. Kazao je i da je informacioni sistem sa web portalom poslovnih zona u F BiH urađen u skladu sa preporukama Evropske unije.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + 1 =