Predsjedništvo BiH grubo prekršilo vlastita pravila

Predsjedništvo BiH (N1)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u protekla tri mjeseca održalo je samo dvije sjednice: jednu redovnu i jednu vanrednu. Kriza na svim nivoima vlasti ostavila je dubok trag i u ovom organu izvršne vlasti.

Slaba komunikacija između članova Predsjedništva i samo dvije sjednice uprkos jasnim odrebama Poslovnika o radu, prema kojem se redovne sjednice moraju održavati barem jednom u dvije sedmice, dovele su do zastoja kojem se ne nazire kraj.

Jedina redovna sjednica u 2017. godini održana je 25. januara, a Predsjedništvo je tada, između ostalog, donijelo Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.

U tekućoj godini, Predsjedništvo je održalo i jednu vanrednu sjednicu 5. januara, kada se rаzmаtrаlо sudjelovanje Тrеćеg pјеšаdiјskоg (Rеpublikа Srpskа) pukа Оružаnih snаgа BiH u аktivnоstimа pоvоdоm Dаnа Rеpublikе Srpskе.

Оdlukа о učešću Тrеćеg pјеšаdiјskоg (Rеpublikа Srpskа) pukа Оružаnih snаgа BiH, podsjećamo, niје dоnеsеnа zbоg nеdоstаtkа kоnsеnzusа.

Šta piše u Poslovniku?

Prema odredbama Poslovnika o radu, Predsjedništvo održava redovnu sjednicu jednom u 14 dana. Predsjedništvo se također, zavisno od potrebe, može sastati na vanrednoj sjednici.

Vanredne sjednice saziva predsjedavajući. Redovne i vanredne sjednice Predsjedništva održavaju se u Sarajevu, u prostorijama Predsjedništva, ako se ne donese odluka o odvijanju sjednice na drugom mjestu.

Plaće članova Predsjedništva BiH veće su od 5.000 maraka. Poslovnik o radu ne predviđa sankcije.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seventy ÷ = 7