Potraga za Markom Jovićem, sjednica Skupštine BDBiH, rebalans Budžeta…

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 16 sati) do danas (do 16 sati).

  Foto: Odjel za javnu sigurnost BDBiH / Facebook

  Urednik: Adis Mujdanović

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 16 sati) do danas (do 16 sati).

  BRČKO DISTRIKT BiH

  Bukvik: Potraga za 78-godišnjim Markom Jovićem

  U toku je potraga za 78-godišnjim Markom Jovićem iz brčanske mjesne zajednice Bukvik, koji je, kako Otisak.ba saznaje, jučer rano ujutro otišao da obiđe njivu i nije se vratio kući. Više ovdje.

  Brčko: Skupština završila 50. i započela 51. redovnu sjednicu

  U nastavku 50. redovne sjednice održane jučer zastupnici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojili su Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta za 2019. godinu, saopćeno je jutros iz ovog zakonodavnog organa. Više ovdje.

  Otvoreno gradilište za vodovodnu mrežu na Brodu

  Prema zaključenom Ugovoru o izvođenju radova između Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“, počeli su radovi na realizaciji projekta „Nastavak izgradnje vodovodne mreže u mjesnoj zajednici Brod“. Više ovdje.

  Brčko: Primjerima iz prakse do novih saznanja – studenti Ekonomskog fakulteta u posjeti Komunalnom

  Studenti Ekonomskog fakulteta Brčko i ove su, kao i prethodnih godina, pred kraj drugog semestra i pripremu za polaganje ispita, posjetili Javno preduzeće „Komunalno Brčko“ sa ciljem dobijanja informacija o funkcioniranju Sistema kvaliteta u skladu sa ISO 9001: 2015, ali i ostalih upravljačkih sistema koji su implementirani u okviru Integriranog sistema upravljanja. Više ovdje.

  BOSNA I HERCEGOVINA

  Prvi koraci Predsjedništva BiH u zaštiti bh. imovine u Hrvatskoj

  Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo je Sektor za sukcesiju pri Ministarstvu finansija Bosne i Hercegovine da dostavi cjelovitu informaciju o do sada poduzetim aktivnostima na zaštiti imovine Bosne i Hercegovine u susjednoj Hrvatskoj.

  Predsjedništvo traži spisak sve imovine pravnih i fizičkih lica u privatnoj i društvenoj svojini koju Bosna i Hercegovina potražuje od Hrvatske, procjenu vrijednosti potraživanja imovine, pokrenute pravne radnje u zemlji i u Hrvatskoj radi ostvarivanja prava vlasništva nad pomenutom imovinom, problemi koji se eventualno javljaju prilikom ostvarivanja prava vlasništva i pravni elementi koji to eventualno ometaju.

  Članovi Predsjedništva zahtijevaju i da im se dostavi lista planiranih budućih aktivnosti Sektora za sukcesiju u vezi s omogućavanjem pravnim i fizičkim licima iz Bosni i Hercegovini da ostvare svoje pravo vlasništva nad njihovom imovinom koja se nalazi u  Hrvatskoj, kao i prijedlog mjera koje se u narednom periodu mogu poduzimati u pitanjima zaštite imovine u susjednoj Hrvatskoj.

  TI: Tužilaštvo BiH zastrašuje kritičare krivičnim progonom

  Posljednje saopćenje Tužilaštva Bosne i Hercegovine pokušaj je da se spriječi dalje medijsko izvještavanje o nepravilnostima u radu pravosuđa i ušutka onaj dio javnosti koji je reagirao na natpise o posljednjim aferama u kojim se kao glavni akteri pojavljuju sudije i tužioci, saopćio je Transparency International u Bosni i Hercegovini.

  U posljednjoj informaciji za javnost Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo je da će, u skladu sa zakonom, ispitati motive i razloge osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa, s ciljem destabilizacije pravosudnog sistema.

  Dodaje se da Tužilaštvo, zajedno s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem – VSTSV Bosne i Hercegovine, trpi svakodnevne i intenzivne pritiske te da to počinje ometati rad pravosuđa.

  BiH će dostavljati predmete ratnih zločina susjedima

  Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić najavili su u srijedu da će predmete ratnih zločina ustupati susjednim zemljama kako bi se izbjeglo nekažnjavanje bjegunaca.

  Kako je saopćeno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Brammertz i Tadić složili su se „da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud Bosne i Hercegovine, a koji žive slobodno u susjednim državama“, očito aludirajući na osumnjičene i optužene za ratne zločine koji su iz Bosne i Hercegovine pobjegli u Hrvatsku i Srbiju.

  „Tužiteljstvo BiH će intenzivirati svoje napore u pogledu prenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužiteljstvo mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prenosa predmeta, te praćenje napretka u predmetima“, navodi se u saopćenju, koje prenosi Hina.

  Deponija Uborak deblokirana, čiste se mostarske ulice

  Nakon što je u četvrtak ujutro postignut dogovor o deblokadi regionalne deponije Uborak, mostarska komunalna preduzeća počela su sa čišćenjem i odvozom smeća s ulica tog bosanskohercegovačkog grada.

  Mještani sjevernog dijela Mostara proteklih 11 dana sprečavali su odlaganje otpada na regionalnoj deponiji, pa sumostarske ulice vrlo brzo bile zatrpane otpadom.

  Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju, kad je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, u kojem je registrirana visoka koncentracija teških metala.

  REGIJA

  FT: Evropa na Balkanu ponavlja greške iz prošlosti

  Evropski lideri ponovo prave greške na Zapadnom Balkanu međusobnim takmičenjem ili tretiranjem ove regije kao zabačeno područje koje je nebitno njenim suštinskim problemima, ili pak kao močvaru od koje se bogatiji i stabilniji zapad Evrope mora izolirati, navodi se u autorskom tekstu Financial Timesa.

  „Dešavanja iz posljednjih 200 godina pokazala su kako nijedan od ovih pristupa nije ispravan – zapravo, oni završe s daleko više probleme. Bila bi tragedija za Evropsku uniju da ponovi greške prošlosti“, dodaje se.

  Tekst je posvećen odnosu EU-a prema Sjevernoj Makedoniji, Albaniji te ostatku regije, koji priželjkuje uključenje u evropsku porodicu.

  Hrvatska povećala kvotu za strane radnike

  Vlada Hrvatske u srijedu je povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu, povećavši za 2.000 radnika kvotu za turizam i ugostiteljstvo te za 1.000 radnika za građevinarstvo.

  Umjesto dosad utvrđene ukupne godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. od 65.100 stranih radnika utvrđena je nova kvota od 68.100 radnika, prenosi Hina.

  Za ugostiteljstvo i turizam kvota se povećava za 2.000 radnika, i to s 10.611 na 12.611, s mogućnošću angažmana još 1.000 radnika, a za građevinarstvo se kvota povećava za 1.000 radnika, sa 17.800 na 18.800, i eventualno još 1.000.

  U Sloveniji svaki deseti radnik stranac, najviše iz BiH i Srbije

  Ključni problem slovenske privrede je što Sloveniji nedostaje radne snage da bi održala visoke stope ekonomskog rasta kao posljednjih godina, istakao je ministar privrede Zdravko Počivalšek u razgovoru s čelnicima nekoliko kompanija u stranom vlasništvu.

  Prema podacima državnog statističkog ureda, krajem prošle godine u Sloveniji je bilo 885.700 radno aktivnih osoba, među kojima i 87.700 stranaca, što znači da je gotovo svaki deseti zaposleni stranac.

  Najviše ih iz Bosne i Hercegovine (oko 42.000), a zatim iz Srbije (gotovo 11.000), prenosi Tanjug.

  SVIJET

  Revolucionarna garda oborila američki dron iznad Irana

  Iran je oborio bespilotnu letjelicu Sjedinjenih Američkih Država raketom zemlja-zrak u četvrtak, pojačavši strahove kako bi u Zaljevu moglo doći do većeg vojnog okršaja Teherana i Washingtona.

  Dok elitna Revolucionarna garda (IRGC) tvrdi kako je američka letjelica oborena dok je letjela u iranskom zračnom prostoru, zvaničnici iz SAD-a navode kako je dron bio u međunarodnoj teritoriji.

  „Dron za prismotru Global Hawk američke proizvodnje je oboren u južnoj priobalnoj provinciji Hormozgan“, navodi se na internetskoj stranici Garde.

  SAD na Bliskom istoku raspoređuje rakete Patriot

  Najnovije raspoređivanje dodatnih 1.000 američkih vojnika na Bliski istok, objavljeno u ponedjeljak, uključivat će jedinicu projektila Patriot, nadzornu letjelicu s posadom i bez pilota i druga sredstva za odvraćanje, saopćio je Pentagon.

  „Sjedinjene Američke Države ne žele sukob s Iranom, ali mi smo raspoređeni i spremni braniti američke snage i interese u regiji“, rekao je glasnogovornik Pentagona u saopćenju.

  Strahovanja od sukoba između Irana i SAD-a rastu od prošlosedmičnog napada na dva naftna tankera na ulazu u Perzijski zaljev, za koje Washington krivi Teheran.

  Iran odbacio američke optužbe o napadu na tankere

  Iranski ministar odbrane Amir Hatami kategorično je odbacio američke optužbe prema kojima je Teheran odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu, prenijela je agencija IRNA.

  Washington optužuje Iran da je odgovoran za eksplozije koje su oštetile dva tankera 13. juna, prenosi Beta.

  Američka vojska objavila je videosnimak slabe rezolucije tvrdeći da je pomorska patrola iranske vojske pokušala ukloniti neeksplodiranu minu na jednom od dva broda. Vojska Sjedinjenih Američkih Država objavila je i fotografije.

  Iran: Razbili smo mrežu američkih špijuna

  Iran je u utorak saopćio da je razbio novu špijunsku mrežu povezanu s Centralnom obavještajnom agencijom Sjedinjenih Američkih Država (CIA), opisujući tu operaciju kao „veliki udarac“ Washingtonu, usred nastavka napetosti između dvije strane.

  „Na osnovu naših obavještajnih informacija i tragova prikupljenih unutar američkih obavještajnih službi nedavno smo pronašli nove agente koje je regrutirala Amerika i razbili tu novu mrežu“, saopćila je iranska državna agencija IRNA, citirajući šefa jedinice za suzbijanje špijunaže pri iranskom Ministarstvu obavještajnih poslova.

  Šef jedinice za borbu protiv špijunaže izjavio je da je Teheran uhapsio jedan broj agenata s iranskim državljanstvom.

  Deseci mrtvih u novim napadima režimskih snaga u Idlibu

  U novim zračnim napadima sirijskih snaga u Idlibu, na sjeverozapadu zemlje, stradalo je 16 civila i deset boraca, saopćila je sinoć opozicijska Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

  U napadima su uništene i prodavnice, naveo je SOHR i dodao da spasioci traže nestale ispod ruševina, prenosi agencija Beta.

  Ranije je Anadolija objavila da je u napadu snaga sastavljenih od pripadnika režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i grupa koje podržava Iran, izvedenom na zonu deeskalacije u Idlibu, poginulo deset civila, dok su ranjena 23.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × 1 =