Poljoprivredna i medicinska škola Brčko: Učenici uspješno pronalaze put do zaposlenja po završetku škole

Za narednu školsku 2018/2019. godinu planiran je upis 11 odjeljenja, po 20 učenika, ukupno 220 i to u tri područja rada.

Sead Bečić (Fotoreporter: Aleksandar Ganilović / Otisak.ba)

Piše: Aleksandar Ganilović

JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko raspolaže vlastitim zemljištem, voćnjakom, neophodnom mehanizacijom, plastenicima, kabinetima, frizerskim salonom i određenom opremom potrebnom za izvođenje kvalitetne nastave.

Osim učionica, laboratorija i informatičkog kabineta, škola posjeduje i novoizgrađene kabinete opremljene savremenim nastavnim sredstvima i pomagalima.

Trenutno se u ovoj školi obrazuje 40 odjeljenja raznih zanimanja i ukupno se školuje preko 830 učenika.

Za narednu školsku 2018/2019. godinu planiran je upis 11 odjeljenja, po 20 učenika, ukupno 220 i to u tri područja rada.

U području rada poljoprivreda-prerada hrane nude se dva odjeljenja poljoprivrednih tehničara, i po jedno odjeljenje prehrambenih i veterinarskih tehničara, u sklopu četvrtog stepena obrazovanja.

Što se tiče trećeg stepena, upisuje se po jedno odjeljenje cvjećara-vrtlara i mesara.

Kada je u pitanju područje rada – zdravstvo, predviđena su dva odjeljenja medicinskih tehničara i jedno odjeljenje farmaceutskih tehničara.

U trećem području rada – ostale djelatnosti, upisaće se jedno odjeljenje ekoloških tehničara, koje se odnosi na četvrti stepen obrazovanja i jedno odjeljenje frizera u sklopu trećeg stepena.

U Školi se primijenjuju nastavni planovi i programi urađeni po prinicipu modularne nastavne metodologije, uz interaktivan pristup nastavi.

Kako ističe direktor Sead Bečić, modularni sistem po kojem se obrazuju učenici ima za cilj, prije svega da učenike osposobi za samozapošljavanje, kako bi bili spremni za tržište rada i postali uspješni poduzetnici, nakon što pokrenu vlastiti biznis.

Takođe, oni mogu da nastave svoje školovanje na fakultetu, ili da se zaposle u nekoj firmi.

Pored redovne nastave, svoju sposobnost, kreativnost i maštovitost, učenici mogu ispoljiti učešćem u mnogobrojnim i raznovrsnim slobodnim aktivnostima, kroz takmičenja, smotre, sajmove, priredbe i sl.

Praktična nastava

Poljoprivredna i medicinska škola imala je velikih poteškoća, godinama unazad, kada je u pitanju praktična nastava. Naime, uslovi za rad nisu bili na adekvatnom, zadovoljavajućem nivou, kao ni prostor u kojem se obavljala stručna praksa.

Međutim, u proteklih mjesec dana taj problem je konačno riješen i ova škola sada posjeduje 15 novih kabineta.

“Iskreno se nadam da će ti kabineti, odnosno učionice, biti u potpunosti opremljeni do kraja naredne godine. Kada je u pitanju praktična nastava trudimo se da ostvarimo što kvalitetnije uslove rada. Naši učenici obavljaju praksu na mnogobrojnim mjestima kao što su: veterinarska stanica, bolnica, dom zdravlja, mesnice, pekare, apoteke, frizerski saloni itd. Pored preduzeća i privatnih firmi, gdje se praksa odvija, istakao bih i vlastita imanja. Posjedujemo svu neophodnu mehanizaciju za obradu zemljišta, kao i jedan plastenik pokriven polikarbonatnim pločama površine 140 kvadrata i tri plastenika sa folijom površine 100 kvadrata. Takođe, imamo na raspolaganju i 35 hektara zemlje, na kojoj trebamo zasnovati vlastite voćnjake. Trenutno je zasađeno 3.000 sadnica višnje, a na jesen planiramo još toliko”, rekao je u razgovoru za Otisak.ba Sead Bečić.

Pri organizaciji praktične nastave zanimanja se međusobno povezuju, tako da postoji pozitivan primjer iz voćnjaka u kojem nastaje sirovina, koju će nekad u budućnosti prehrambeni tehničari moći prerađivati i samim tim zaokružiti jedan ciklus.

Zapošljavanje mladih nakon srednjoškolskog obrazovanja

Kada je u pitanju zapošljavanje mladih, direktor Bečić navodi pozitivne primjere na tržištu rada.

“Svi učenici zanimanja mesar i pekar, koji završe srednju školu, ne ostaju bez posla. Takođe, medicinski i farmaceutski tehničari veoma brzo pronađu svoje zaposlenje nakon srednje škole. Što se tiče poljoprivrednih tehničara, moram naglasiti da postoji kvalitetan program za poticaje u poljoprivredi, koje daje Vlada Brčko distrikta i koji omogućava visok standard poljoprivrednim proizvođačima, gdje prije svega dobijamo kvalitetnog proizvođača spremnog za tržište. Veliki broj frizera koji završavaju školu imaće siguran posao u budućnosti, a pritom mislim na one koji su se dobro pokazali na praksi i dobili kvalitetnije preporuke. Jedan od naših učenika, zanimanja pekar, odlično se pokazao na jednom takmičenju u Zenici i nakon toga dobio poslovnu ponudu za posao, od jedne firme iz Hadžića. To vam dovoljno govori o kvalitetu naših učenika, i o vještinama koje oni steknu tokom školovanja”, rekao je on.

Poljoprivredna i medicinska škola se raduje vašem dolasku!

“Ukoliko želite da steknete kompetencije neophodne za 21. vijek, živite zdravo i brinete o svome zdravlju, zaštitite našu planetu i pomognete budućim generacijima, učinite vaše okruženje ljepšim i ugodnijim, proizvodite zdravu hranu i hranite se zdravo, osjetite prirodu i budete dio nje, pomažete drugima i činite ih sretnim i obezbijedite sebi budućnost baš onakvu kakvu želite, onda je ova škola idealno mjesto za vas”, rekao je Sead Bečić na  kraju razgovora za Otisak.ba.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× four = thirty two