Politička kriza u Sudanu: Opozicija ne priznaje vlast Vojnog vijeća, bojkotira pregovore

  Lideri opozicije optužuju Vojno vijeće da odbija predati vlast u ruke civilne vlade, dok iz Vojnog vijeća tvrde da na vlast nisu došli pučem, već revolucijom

  Foto: AA

  Sudanska opozicija Alijansa za promjene i slobodu bojkotira pregovore o tranziciji s Vojnim vijećem koje je preuzelo vlast u Sudanu nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, javlja Anadolu Agency (AA).

  Čelnik Asocijacije sudanskih sindikata (SPA) Mohamad Al-Amin Abdul Aziz izjavio je da su pregovori ušli u ćorsokak.

  On je tokom obraćanja demonstrantima optužio Vojno vijeće da odbija predati vlast u ruke civilne vlade.

  “Mi smo protiv vojnog režima i ne priznajemo ni ovaj režim koji smatramo pučistima i ostavštinom bivšeg režima“, kazao je Abdul Aziz.

  S druge strane, predsjednik Vojnog vijeća Sudana Abdelfattah Burhan sinoć je izjavio kako se svrgnuti predsjednik te države Omar al-Bashir i drugi visoki zvaničnici njegovog režima nalaze iza zatvorskih rešetaka.

  Burhan je kazao da je u rezidenciji svrgnutog Al-Bashira pronađeno sedam miliona eura, 350.000 dolara i nekoliko milijardi sudanskih funti u gotovini.

  Ističući kako privremenu vlast u Sudanu obnaša Vojno vijeće, Burhan je kazao da trenutno u Sudanu nema političkih zatvorenika, a da će proces tranzicije vlasti na civilnu vladu ubrzati konstruktivan rad političkih grupa.

  “Mi na vlast nismo došli vojnim udarom, već narodnom revolucijom. Nemamo namjeru ostati na vlasti. Vlast ćemo civilnoj vladi predati onoliko brzo koliko brzo političke grupe dođu do konsenzusa“, kazao je Burhan.

  Naglasivši kako se korupcija duboko ukorijenila u državni aparat i kako će za reformu držanih institucija trebati duži period, Burhan je kazao kako bi tehnokratska vlada bila najbolja opcija za Sudan.

  Sudanska vojska, nedavno je, nakon višemjesečnih protesta, svrgnula predsjednika Omara al-Bashara, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

  Vojska je također, osnovala Vojno vijeće koje će upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine. Na čelo vijeća prvobitno je imenovan ministar odbrane Ahmed Awad Ibn Avf koji je dan kasnije podnio ostavku, a umjesto njega je imenovan general pukovnik Abdelfattah Burhan

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − four = six