Policija BDBiH savjetuje građanima

  Analizirajući stanje lične i imovinske sigurnosti građana, uočeno je da se u vrijeme godišnjih odmora bilježi porast imovinskih krivičnih djela provaljivanjem u kuće i stanove, kao i da su prisutne krađe vozila.

  Foto: Otisak.ba / Arhiva

  Piše: Džemal Vantić

  Analizirajući stanje lične i imovinske sigurnosti građana, uočeno je da se u vrijeme godišnjih odmora bilježi porast imovinskih krivičnih djela provaljivanjem u kuće i stanove, kao i da su prisutne krađe vozila.

  U skladu sa time, u Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sačinjeni su planovi preduzimanja mjera i radnji kojima je cilj prevencija ovih krivičnih djela kroz pojačan operativni rad na terenu, kao  i pojačan nadzor i praćenje osoba sklonih vršenju imovinskih krivičnih djela.

  „Rad policijskih službenika bit će znatno efikasniji ako građani i sami poduzmu određene aktivnosti na zaštiti svoje imovine, odnosno da svojim savjesnim i odgovornim postupanjem umanje rizike nastupanja situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju istih, otuđila ili ugrozila imovinu građana“, saopćeno je danas iz Policije. Na bazi dosadašnjih iskustava, građanima savjetuju sljedeće:

  – Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira koliko kratko ćete biti odsutni, a ne zaboravite zatvoriti prozor ili balkonska vrata.

  – Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i jednu dodatnu – pomoćnu bravu.

  – Uložak brave postavite tako da dio koji je okrenut ka vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti kliještima ili drugim podesnim sredstvom i polomiti.

  – Ako idete na godišnji odmor, kuću ili stan povjerite na čuvanje licu od povjerenja (bliži rođak, komšija) kome ćete povjeriti ključ od ulaznih vrata i zamolite ga da preko noći pali svjetlo i da češće obilazi.

  – Zamolite komšije da, ako čuju buku u vašem stanu odmah pozovu Policiju (broj 122), čiji će pripadnici hitno izaći na lice mjesta i utvrditi o čemu se radi.

  – Ne spuštajte roletne do kraja na prozorima, jer kriminalci i to prate i donose zaključak da niko ne boravi u stanu ili kući.

  – Ako odlazite na duže vrijeme iz stana, ne ostavljajte novac, zlatni nakit i oružje u kući, već ih dajte na čuvanje licu od povjerenja.

  – Nikad ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i drugo, jer kriminalci znaju za ta „skrivena mjesta”.

  – Ne pričajte svima da putujete na ljetovanje i ne ostavljajte takve poruke na vratima ili telefonskim sekretaricama ili Fejsbuku.

  – Ne ostavljajte pored kuće predmete podobne za savladavanje prepreka kao što su merdevine, sanduci i slično, jer kriminalci to mogu vješto iskoristiti za provalu u vašu kuću ili stan.

  – Na porodičnim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima.

  – Svoja vozila parkirajte u garaže, u svoja dvorišta ili na osvijetljena mjesta.

  – Na svojim vozilima ugradite sigurnosne sisteme.

  – Dokumente i ključeve od vozila držite kod sebe, odvojeno od vozila.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty four = 68