Policija BDBiH: Provođenje radnji na suzbijanju prosjačenja

  S tim u vezi, u prvih šest mjeseci 2019. godine, Osnovnom sudu BDBiH podneseno je 111 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 111 osoba koje su počinile prekršaje prosjačenja (član 14) iz Zakona o javnom redu i miru BDBiH.

  Foto: pixabay.com / Ilustracija

  Piše: Džemal Vantić

  Imajući u vidu da su na ulicama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prisutne protivpravne radnje prosjačenja određenih osoba kojima se vrši uznemiravanje građana, Policija ove lokalne zajednice u proteklom periodu je aktivno provodila mjere i radnje na suzbijanju ovih prekršaja.

  S tim u vezi, u prvih šest mjeseci 2019. godine, Osnovnom sudu BDBiH podneseno je 111 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 111 osoba koje su počinile prekršaje prosjačenja (član 14) iz Zakona o javnom redu i miru BDBiH.

  Analizirajući stanje u navedenoj oblasti, uočeno je da se određene osobe profesionalno bave ovom društveno neprihvatljivom djelatnošću, te da u vidu radne eksploatacije iskorištavaju maloljetnike, duševno ili tjelesno bolesne osobe, kao i da čine i određena krivična djela, te je u vezi toga ostvarena i potrebna saradnja sa Tužilaštvom BDBiH, Centrom za socijalni rad i nevladinim organizacijama u ovoj lokalnoj zajednici, saopćeno je danas iz Policije.

  Primjetno je i to da se jedan broj osoba, kroz radnu eksploataciju, vozilima dovozi na područje BDBiH, kako bi činili ovakve vrste prekršaja*.

  “Imajući u vidu sve gore navedeno, navodimo da će policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH i u narednom periodu preduzimati potrebne radnje i u skladu sa zakonskim odredbama aktivno sankcionisati sva ona lica koja svojim ponašanjem čine ove vrste prekršaja, kao i preduzimati radnje na prikupljanju dokaza na otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela u vezi sa prosjačenjem”, navedeno je u saopćenju.

  Ovom prilikom iz Policije pozivaju i građane da ne daju novac osobama koje čine prekršaje prosjačenja, te na taj način, zajedno sa Policijom, učestvuju u suzbijanju vršenja ovih protivpravnih radnji.

  * Zakon o javnom redu i miru propisuje da će osoba koje prosjači na javnom mjestu biti kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM. Također, Zakon propisuje i kaznu za osobu koja navodi na prosjačenje maloljetnu osobu, duševno ili tjelesno bolesnu osobu, odnosno osobu zaostalog duševnog i tjelesnog razvoja, u iznosu od 500 do 1.000 KM.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  6 + one =