Podignuta optužnica za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Brčkom 1993. godine

Foto: Arhiv

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

  1. Rizvanović Admira, rođenog 1975. godine u Brčkom
  2. Omerović Smajila, rođenog 1970. godine u Zvorniku
  3. Huskanović Jasmina, rođenog 1971. godine u Brčkom
  4. Hindić Kemala, rođenog 1949. godine u Jablanici
  5. Frančešević Martina, rođenog 1962. godine u Brčkom
  6. Pljakić Ramiza, rođenog 1958. godine u Sjenici, R Srbija
  7. Anđelović Ive, rođenog 1963. godine u Brčkom
  8. Fazlović Hazima, rođenog 1950. godine u Bračkom
  9. Fazlović Bahrije, rođenog 1967. godine u Brčkom

Optuženi se terete da su, optuženi Rizvanović, Omerović i Huskanović, kao pripadnici iz sastava Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje reguliraju postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata.

Oni se terete, da su prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta boderište, u izvršenoj zasjedi izvršili zarobljavanje 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS, te nakon toga mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne ozlijede nečovječnim postupanjem, te ih nakon toga usmrtili upotrebom vatrnog i hladnog oružja, nanijeviši im zaživotne i posmrtne ozlijede.

Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović, terete se da su u svojstvu zapovjednika Operativne grupe I- Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizovane brigade Armije RBiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin.

Optuženi se terete za kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH će navde optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Autor: Tužilaštvo BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

nine × one =