Počela Likovna kolonija ‘Naiva na Savi’

Foto: Radio Brčko

U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu”, u Brčkom je danas počela Treća međunarodna likovna kolonija „Naiva na Savi”. Sedam umjetnika iz BiH, Hrvatske i Srbije slikat će na staklu, platnu i papiru u prostorijama Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko (ULJUB) i na platou ispred zgrade Vlade Brčko distrikta BiH.

Mladen Filipović, predsjednik ULJUB-a, istaknuo je da su ove godine na likovnoj koloniji uspjeli spojiti dvije čuvene škole naivnog slikarstva, Hlebinsku i Kovačicu, iz koje dolaze po tri slikara.

„Iz Hrvatske su hlebinski slikari Stjepan Pongrac, Zlatko Kolarek i Josip Gregurić, dok su iz Srbije gosti iz Kovačice Pavel Hajko, Pavel Cicka i Zuzana Vereski. Svi umjetnici će slikati po slobodnom izboru motiva, a to su uglavnom prepoznatljivi motivi njihovog kraja”, istaknuo je Filipović, kao jedini učesnik iz Brčkog.

Pavel Hajko je za temu uzeo vojvođanske motive – pijetlove i tikve koji su oduvijek bili simbol ravničarskog kraja odakle dolazi, ali i kao simbol njegove prve slike koju je naslikao kada je imao dvadeset i dvije godine. Njegov prijatelj Pavel Cicka odlučio se za ljudske figure, pejzaže i konje.

Iako je sa svojim slikama obišla cijeli svijet, Zuzana Vereski prvi put je u Brčkom. Umjetnica se oduševila našim gradom, prvenstveno radi njegove uređenosti i krajolika. Na Koloniji će slikati naivu na platnu, koristeći „žive boje”, cvijeće, godišnja doba…

“Slikam sve iz života kako bih sačuvala ono što je nekad bilo. U mojim slikama je utkana ljubav kroz vrijeme i generacije koje dolaze”, poručila je Vereski.

Svaki umjetnik naslikat će po dva rada koji će ostati u fundusu ULJUB-a.

“Nastali radovi će, zajedno sa radovima prethodnih kolonija, biti izloženi u Brčkom na velikoj izložbi koju planiramo upriličiti ove godine”, poručio je Filipović, zahvalivši se Pododjelu za sport, kulturu i turizam na ukazanom povjerenju.

Likovna kolonija će trajati do 13. svibnja i otvorena je za sve ljubitelje slikarstva.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ eight = 14