Plenković u Mostaru: Logoraši nemaju osnova tužiti Hrvatsku

Hrvatska nije mogla iskazati svoj stav u Hagu, a Hrvati u BiH moraju biti jednakopravni, tvrdi Andrej Plenković.

Plenković se u Mostaru sastao s predstavnicima političkih stranaka bh. Hrvata [Vlada Republike Hrvatske]

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u Mostaru da logoraši nemaju osnova da tuže Hrvatsku nakon haške presude šestorki.

Nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, rekao je da Hrvatska ostaje partner i prijatelj BiH.

“To dokazujemo kontinuirano ne samo po broju posjeta, nego i temeljem zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i hrvatske Vlade, stalnog povećanja gospodarske razmjene i međusobnih ulaganja, te snažne i čvrste potpore na europskom putu BiH”, rekao je Plenković.

Na sastanku s predstavnicima HNS-a, koji okuplja hrvatske političke stranke u Bosni i Hercegovini, Plenković je rekao kako je posjet u Mostaru došao u kontekstu presude Haškog suda u slučaju “Prlić i ostali”, te je izrazio “vrlo jasno žaljenje zbog svih žrtava obuhvaćenih presudom ali i za sve druge zločine koji su se dogodili u BiH, uključujući i one koje su se dogodili prema Hrvatima”.

Komentirajući presudu, kojim je bivšim čelnicima samoproglašene Herceg-Bosne potvrđena krivnja za ratne zločine i zatvorske kazne u ukupnom trajanju 111 godina, podsjetio je kako je “Hrvatska članica Ujedinjenih naroda i jedna od onih koja je predlagala uspostavu suda”.

Sud je utvrdio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je sudjelovao politički vrh Republike Hrvatske u vrijeme rata u BiH.

“Dilema da li se prihvaća presuda je neupitna. To nije sud koji sudi državama, nego sud koji utvrđuje odgovornost pojedinca. Moramo naći distinkciju – presuda se poštuje, iako nismo uspjeli iskazati svoj stav u tri navrata kad smo nastojali dobiti status prijatelja suda i govoriti o optužbama za udruženi zločinački pothvat”, ukazao je Plenković.

Govorio je i o tome da “Hrvati u BiH moraju biti jednakopravni”, navodeći kako se to odnosi na izmjenu Izbornog zakona BiH.

“Namjera nam je pomoći BiH, ali i da opstojnost hrvatskog naroda bude temeljna zadaća svake hrvatske vlade. Solidarnost i potpora Hrvatima je čvrsta i jasna, a takvu politiku ćemo i dalje voditi”, dodao je.

Čović: Ne gubimo vjeru kako preživjeti u BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, ujedno i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, Dragan Čović razgovore s Plenkovićem smatra velikim ohrabrenjem.

“Veliko je to ohrabrenje da ne gubimo vjeru kako preživjeti u BiH, kako graditi svoju domovinu i kako zadržati poziciju jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH”, ocijenio je Čović.

“Imamo punu podršku Hrvatske u tome. Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga tko ima odgovornost kao narod. Treba nam mir na ovom prostoru, obeshrabriti sve one koji mogu doći u napast da otvore mržnju jedni prema drugima, jer se presuda odnosila na odnos Bošnjaka i Hrvata i nitko ne želi da nam se ponovi takva povijest”, dodao je.

Govoreći o tome što su bile teme sastanka s Plenkovićem, naveo je kako se “više pričalo o budućnosti, nego o prošlosti, odnosno kako se izboriti s Izbornim zakonom, kako osnažiti gospodarsku klimu i svako drugo jačanje prostora, a da bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti s ovih prostora”.

Podrška i BiH, ali i Hrvatima

Plenković je po dolasku u Mostar poručio da će Hrvatska podupirati Bosnu i Hercegovinu i učiniti sve kako bi Hrvati u toj zemlji bili ravnopravni s Bošnjacima i Srbima.

“Hrvatska prije svega stoji uz BiH, stoji uz Hrvate u BiH. Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod i da se poštuje ta jednakopravnost između tri naroda ovdje”, rekao je Plenković novinarima.

Stigao je u Mostar, kako navodi HINA, u misiju smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata, zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima.

Za jačanje konstitutivnosti Hrvata u BiH

Plenković je istaknuo da je Hrvatska tijekom ove godine na domaćem i međunarodnom planu nastojala poduprijeti Hrvate u Bosni i Hercegovini “jačanjem suradnje dviju država i konstitutivnosti Hrvata u BiH”.

Posebno važnim ocijenio je izbore koji će se održati sljedeće godine u Bosni i Hercegovini u kontekstu potrebe izmjene izbornog zakona.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović zahvalio je Plenkoviću na dolasku u Mostar i dodao da će tijekom dvodnevnog boravka s njim razgovarati “vezano za presudu i mnoga druga pitanja koja se tiču pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”.

S Plenkovićem su u Mostar stigli potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Zajedno sa Čovićem po dolasku je položio vijenac i zapalio svijeće pred spomen-obilježjem pripadnicima HVO-a, na mjestu gdje su nedavno upaljene tisuće svijeća za osuđenu hrvatsku šestorku i Slobodana Praljka, koji je izvršio samoubojstvo u sudnici Haškog suda.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ seventy one = eighty