PIC: Nema napretka na reformskom putu BiH

  Došlo je do nazadovanja u oblasti vladavine prava, a i dalje postoji ozbiljna zabrinutost kada je riječ o nezavisnosti medija.

  Upravni odbor PIC-a je potvrdio teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države [Fena/OHR]

  Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Sarajevu su u utorak i srijedu održali sastanak na kojem su razmatrali stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

  Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

  Potvrdio je opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

  Upravni odbor PIC-a također je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine.

  Odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće

  Podsjetio je bh. vlasti da je Ustav Bosne i Hercegovine sastavni dio Mirovnog sporazuma i da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i da se moraju provoditi.

  Upravni odbor PIC-a ponovo je potvrdio punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir i provedbi njegovog mandata, u skladu s Aneksom 10 i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, što ostaje nepromijenjeno.

  Upravni odbor je na sastanku podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava neophodne instrumente za osiguranje provedbe Mirovnog sporazuma te naglasio potrebu za punu provedbu programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

  Upravni odbor PIC-a konstatirao je da je od održavanja njegovog posljednjeg sastanka napredak na političkim i ekonomskim reformama usporio gotovo do mrtve tačke, s malim izuzecima.

  Iako je Bosna i Hercegovina predala odgovore na Upitnik Evropske unije, usvojila niz zakona o akcizama te je bilo određenih napora na jačanju regionalne saradnje, provedba reformi je gotovo prestala, posebno na nivou države Bosne i Hercegovine i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

  Retorika koja sve više produbljuje podjele

  Došlo je do nazadovanja u oblasti vladavine prava, a i dalje postoji ozbiljna zabrinutost kada je riječ o nezavisnosti medija i retorike koja sve više produbljuje podjele.

  Jedna od zaključka sastanka Upravnog odbora PIC-a je da političke stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine i dalje odbijaju kompromis o suštinskim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

  Nesrazmjerne nabavke “dugih cijevi” (pušaka) koje su realizirale pojedine agencije za provedbu zakona izazvale su zabrinutost.

  Upravni odbor PIC-a apelirao je na bh. političke i institucionalne lidere na relevantnim nivoima vlasti:

  – da se u predizbornom periodu i nakon njega suzdrže od nacionalističke retorike koja produbljuje podjele;

  – da osiguraju mirnu provedbu slobodnih i pravičnih izbora;

  Provesti odluku Ustavnog suda BiH o Mostaru

  – da hitno provedu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u “predmetu Ljubić” u vezi s Domom naroda Parlamenta Federacije, kako bi se omogućila neometana provedba izbornih rezultata i formiranje zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima;

  – da bez daljnjeg odgađanja provedu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Mostaru;

  – da daju podršku Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine u organizaciji općih izbora u oktobru 2018. godine i suzdrže se od bilo kakvog političkog pritiska na ovo tijelo;

  – da poduzmu korake kako bi osigurali da izbori budu kredibilni, između ostalog i tako što će osigurati da birački spiskovi budu tačni i da poboljšaju transparentnost biračkih komisija;

  – da nakon izbora i formiranja vlasti provedu odluku “Sejdić-Finci” i srodne odluke Evropskog suda za ljudska prava;

  – da podržavaju vladavinu prava, osobito jačajući institucije nadležne za borbu protiv korupcije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini;

  – da se suzdrže od osporavanja i ugrožavanja pravosudnih institucija na državnom i entitetskom nivou i provode njihove odluke;

  Unaprijediti evropsku perspektivu BiH

  – da hitno provedu odluku Ustavnog suda o Zakonu o krivičnom postupku, tako da omoguće pravosudnim i tužilačkim institucijama u Bosni i Hercegovini da efikasno rješavaju teška krivična djela, u skladu s Konvencijom o međudržavnom organiziranom kriminalu UN-a;

  – da hitno provedu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine i sačuvaju kapacitet Bosne i Hercegovine da nastavi saradnju kao pouzdan partner u obavještajno-sigurnosnoj saradnji;

  – da se konstruktivno i odgovorno angažiraju na efikasnoj provedbi svih reformi ključnih za poboljšanje života bh. građana, kako bi se, između ostalog, unaprijedila evropska perspektiva Bosne i Hercegovine. Potrebno je snažno političko opredjeljenje lidera u Bosni i Hercegovini za provedbu daljnjih socijalno-ekonomskih reformi i jačanje vladavine prava i javne uprave, u skladu s evropskim standardima, što proizlazi i iz relevantnih aspekata Deklaracije iz Sofije, usvojene na nedavnom Samitu Evropska unija – zapadni Balkan;

  – da poboljšaju saradnju između svih nivoa vlasti, kako bi osigurali, između ostalog, neometano učešće Bosne i Hercegovine u procesu pripreme mišljenja Evropske komisije i s tim povezanim upitima;

  – da nastave unapređivati regionalnu saradnju u različitim oblicima, s ciljem davanja doprinosa održivom pomirenju, većem međusobnom razumijevanju, jačanju novih prilika za ekonomski razvoj i bolje kulturne veze;

  Rusiji smeta paragraf o ‘dugim cijevima’

  – da unapređuju regionalnu stabilnost

  – da, priznajući ustavnu nadležnost Bosne i Hercegovine za “politiku i propise iz oblasti imigracija, izbjeglica i azila”, provedu Akcioni plan hitnih mjera Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za rješavanje humanitarnih i sigurnosnih aspekata sve većeg priliva migranata u Bosni i Hercegovini. U vezi s tim, Upravni odbor podržava bolju razmjenu informacija i saradnju među agencijama.

  Naredna sjednica Upravnog odbora PIC-a bit će održana u Sarajevu u decembru 2018. godine.

  Rusija se nije slažila s posljednjom rečenicom ovog paragrafa, koja glasi: “Nesrazmjerne nabavke dugih cijevi koje su realizirale pojedine agencije za provedbu zakona izazvale su zabrinutost”, saopćeno je iz OHR-a.

  Inzko: Presuda ‘Sejdić-Finci’ više nije prioritet

  Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne obrazložili su zaključke sa sjednice.

  Inzko je kazao da su mnoge članice PIC-a kritizirale uznemirujuću retoriku koju koriste neki političari u Bosni i Hercegovini te da je jasno opredjeljenje dugotrajan mir i prosperitet Bosne i Hercegovine.

  Kada je riječ o stavovima međunarodne zajednice, on je rekao da je procijenjeno da provedba presude “Sejdić-Finci” više nije najhitnije pitanje, već je to način na koji će biti popunjen Dom naroda entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

  Rješenja zasnovana na konsenzusu

  Naveo je da je potrebno da stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine hitno počnu rješavati pitanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kako bi organi vlasti nakon općih izbora u oktobru mogli što prije početi rad na političkim i ekonomskim reformama koje su potrebne za poboljšanje života građana.

  Visoki predstavnik je kazao da je na političkim liderima u Bosne i Herceglovine da, 23 godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nađu kompromisna rješenja, koja bi bila zasnovana na konsenzusu kad god je to moguće.

  “Dobro domaće rješenje je uvijek najbolje”, naglasio je Inzko i dodao da je upotreba bonskih ovlaštenja uvijek posljednja opcija, ali da se trenutno ne razmatra njihovo korištenje.

  BiH bila na ivici ozbiljne krize

  Kada je riječ o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, on je rekao da je prijedlog Stranke demokratske akcije u skladu s međunarodnim standardima te da bi bio podržan i prijedlog Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine da je u skladu s međunarodnim standardima.

  Dennis Hearne je rekao da je prije nekoliko dana Bosna i Hercegovina bila na ivici ozbiljne krize, s teškim posljedicama za sve bh. građane, pojasnivši da je riječ o neuspjehu Parlamentarne skupštine da izmijeni odredbe Zakona o krivičnom postupku Bosne i Herceglovine.

  “Izgleda da neki imaju želju da zadrže status quo, ali Parlamentarna skupština ima obavezu raditi i dalje i prihvatati amandmane“, kazao je Hearn.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirty four = forty two