Petar Matanović: Državljanstvo je viši oblik zajedništva od nacionalnoga

  Razmišljam o nastupu fra Maria Knezovića u Centralnom dnevniku tv. to face.
  Ne mogu šutjeti nakon ovoga razgovora! Pametan si i rječit poštovani brate! U mnogomu se slažemo! Ali neke tvoje tvrdnje baš i ne stoje: Prvo, kažeš da si Pastir svoga naroda i službenik Crkve. U ovoj tvojoj rečenici postoji jedan teška zamka u koju se zapleće većina svećenstva na ovim prostorima. Paradoks koji se teško može razumjeti, ako zato pokušamo tražiti uporište u Evanđelju. Mi nismo službenici Crkve, nego „poslanici Kristovi“ koji su poslani u Crkvi i zajedno sa Crkvom, čitavom čovječanstvu (svim narodima!) propovijedati Evanđelje ( Veselu vijest) o nebeskom Ocu koji nas sve voli i poziva sebi u njegovo kraljevstvo! U tom smislu, nema duhovnoga poslanika, ili pastira, koji služi samo svome narodu, iako mu je radno mjesto ili poslanje na prostoru u kojem je većinski “njegov narod” – dokle god na tom prostoru živi i jedan čovjek koji se drugačije zove i osjeća!
  Tvoj prijedlog članu Predsjedništva BiH gosp. Željku Komšiću, da se povuče, jer nije dobio podršku većine birača iz hrvatskog naroda, je izravni atak na Ustav BiH, na kojeg se pozivaš! Kažeš, da u Preambuli Ustava BIH ne stoji da je ona Republika (Javna stvar), nego DRŽAVA ( kao da Država nije javna stvar!? Npr. USA – a nisu republika, ali su ipak najdemokratskija i najbogatija država na svijetu. Po tvojoj tvrdnji Bosni Hercegovinu čine tri konstitutivna naroda i drugi građani! I da zbog toga trebaju pripadnici svoga naroda birati svoje zastupnike koji će ih predstavljati u zajedničkim organima.
  Ima tu istine, ali ona malo drugačije zvuči kada se pažljivo i dobronamjerno pročita originalni tekst u Preambuli Ustava BiH koji glasi: “Inspirirani Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima, Međunarodnim paktovima o građanskim i političkim pravima, odnosno o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, i Deklaracijom o pravima lica koja pripadaju nacionalnim ili etničkim, vjerskim i jezičnim manjinama, kao i drugim instrumentima ljudskih prava. Podsjećajući se na osnovna načela usuglašena u Genev-i 8.9.1995. godine i u New York-u 26.9.1995. godine, BOŠNJACI, HRVATI I SRBI, KAO KONSTITUTIVNI NARODI I GRAĐANI BOSNE I HERCEGOVINE U ZAJEDNICI S OSTALIMA UTVRĐUJU USTAV BOSNE I HERCEGOVINE!
  Član V ovog Ustava govori o Predsjedništvu: “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorija Federacije, i jednog Srbina koji se bira neposredno sa teritorija Republike Srpske”. Dakle, svi građani koji žive na teritorije određenog entiteta neposredno biraju, po Izbornom zakonu, dva i jednog od članova državnog predsjedništva! Kada bi svaki narod birao tzv. svoga predstavnika, onda bi, svi koji pripadaju bilo kojem drugom narodu ili opciji građanina, ostali zakinuti za pravo biranja svoga predstavnika! Kada bih živio u izbornoj jedinici koja se zove RS ja bih uvijek birao radije gosp. Ivanića, umjesto gosp. Dodika, i sl. Gospodina Željka Komšića, umjesto Čovića … Očito je da ta nacionalistički obojena, ponekad i ne svjesna, retorika zbunjuje običnoga građanina ove Države. Državljanstvo je osnovni postulat iz kojeg proizlaze sva druga prava, kao što je demokratsko pravo svakoga građanina (pod jednakim uvjetima) da bira i da bude biran na sve državne funkcije. Nažalost, to nije slučaj u BiH i to bismo trebali ispraviti, a ne još pogoršavati! Po svim civilizacijskim dosezima i uzusima, državljanstvo je viši oblik zajedništva od nacionalnoga zajedništva, kako god to bilo nepopularno reći, na ovim našim nacionalizmom i svim “izmima” ostrašćenim prostorima!

  Autor: Petar Matanović
  Izvor: Facebook.com

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ five = 1