Parlament FBiH: Odobreni borački zakoni

  [N1]

  Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je u utorak većinom glasova na vanrednoj sjednici Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica s amandmanima zastupnika Zukana Heleza (Socijaldemokratska partija BiH).

  Helezovi, kao i amandmani zastupnika Demokratske fronte Mahira Mešalića, koji su također odobreni, ispunjavaju, kako tvrdi Mešalić, zahtjeve boraca koji su od jutra protestirali ispred zgrade Parlamenta FBiH očekujući ishod ove sjednice.

  Borci su zapravo stvarni predlagači tih amandmana, a zastupnici su samo izvršili njihovu dužnost, obrazložio je također Mešalić.

  Prvi borački zahtjev,, podsjeća Mešalić, jeste uvođenje redovnog mjesečnog dodatka borcima po osnovu njihovog učešća u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, drugi – javna objava registra boraca, a treći – prestanak budžetskog finansiranja svih boračkih udruženja u Federaciji BiH budući da ih ima mnoštvo.

  Osnovni tekst Prijedloga zakona o demobilisanim borcima predložila je Federalna vlada, a prihvatanjem Helezovih, Mešalićevih i drugih amandmana iz opozicije, mijenja se u nekim dijelovima i suština prvobitnog teksta.

  Prije izjašnjavanja o amandmanima opozicije, koje je prethodilo glasanju o cjelokupnom zakonu, zastupnički klub Stranke demokratske akcije predočio je da će podržati te amandmane iako smatra da mogu dovesti u pitanje primjenu budućeg zakona.

  Ako se zbog tih amandmana potvrde predviđanja o neprovodivosti, zastupnici SDA ne žele snositi odgovornost, kazali su također.

  SDA je potom predložila, a Predstavnički dom odobrio većinom glasova, da do kraja jula bude održana nova vanredna sjednica Doma radi razmatranja Zakona o igrama na sreću. Cilj je da novcem od priređivanja tih igara bude osiguran izvor za finansiranje prava iz zakona o demobilisanim borcima.

  Da bi Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica stupio na snagu, treba da ga odobri i Dom naroda.

  Na sjednici je većinom glasova odobren i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čiji je predlagač zastupnik SDA Ismet Osmanović. I tom aktu je potrebna još većinska podrška Doma naroda da bi stupio na snagu.

  Sjednica Predstavničkog doma je završena a održana je bez prisustva zastupnika HDZ-HNS. Oni su uoči zasjedanja saopćili da neće doći. Uvažavajući značaj Prijedloga zakona o demobilisanim borcima, kako su naveli, razlog za odsustvo je nedavno odobravanje, bez njihovog prisustva, Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Federalnog parlamenta. Stavljanjem entitetskog zakona i parlamenta iznad državnog nivoa, grubo su prekršeni Poslovnik Doma, Ustav BiH i presuda Ustavnog suda BiH, smatraju zastupnici HDZ-HNS-a.

  Sjednica je protekla uz protest demobilisanih boraca ispred zgrade Parlamenta, koji su zahtijevali ispunjenje navedena tri zahtjeva, poznata i otprije vlastima. Po završetku zasjedanja, demonstranti su se počeli razilaziti.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = four