Pada nivo medijskih sloboda u BiH

Ombudsmani traže da se napad na novinare definira kao napad na službeno lice.

Ombudsmani preporučuju i izmjenu Zakona o javnom redu i miru [Fena]

Kancelarija ombudsmana u Bosni i Hercegovini predstavila je izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u toj zemlji, koji je ranije zatražilo Vijeće ministara.

Izvještajem se ukazuje na nepoštovanje zakonske regulative u oblasti zaštite slobode izražavanja, kao i nepoštovanja radnih prava novinara.

Napadi, pritisci i prijetnje koje trpe predstavnici medija, u najvećem broju slučajeva prolaze nekažnjeno, stoji u izvještaju.

U svojim preporukama, ombudsmani traže da se napad na novinare u Krivičnom zakonu definira kao napad na službeno lice, prenose bh. mediji.

Poseban prekršaj

Preporučuju i izmjenu Zakona o javnom redu i miru kako bi se takvi napadi definirali kao poseban prekršaj.

Pada i indikator medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, upozoravaju ombudsmani, prenosi Al Jazeera.

“Indikator nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara za decembar 2016. ukazuju da je BiH na 65. mjestu od ukupno 180 država obuhvaćenih navedenim izvještajem“, kazala je ombudsmanka u BiH Jasminka Džumhur.

Ali, ono što zabrinjava je da je stalni pad od 2006. godine, kada je BiH zauzimala 19. mjesto, a 2004. bila je na 21. mjestu.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

fifty four ÷ = six