Pada nivo medijskih sloboda u BiH

    Ombudsmani traže da se napad na novinare definira kao napad na službeno lice.

    Ombudsmani preporučuju i izmjenu Zakona o javnom redu i miru [Fena]

    Kancelarija ombudsmana u Bosni i Hercegovini predstavila je izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u toj zemlji, koji je ranije zatražilo Vijeće ministara.

    Izvještajem se ukazuje na nepoštovanje zakonske regulative u oblasti zaštite slobode izražavanja, kao i nepoštovanja radnih prava novinara.

    Napadi, pritisci i prijetnje koje trpe predstavnici medija, u najvećem broju slučajeva prolaze nekažnjeno, stoji u izvještaju.

    U svojim preporukama, ombudsmani traže da se napad na novinare u Krivičnom zakonu definira kao napad na službeno lice, prenose bh. mediji.

    Poseban prekršaj

    Preporučuju i izmjenu Zakona o javnom redu i miru kako bi se takvi napadi definirali kao poseban prekršaj.

    Pada i indikator medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, upozoravaju ombudsmani, prenosi Al Jazeera.

    “Indikator nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara za decembar 2016. ukazuju da je BiH na 65. mjestu od ukupno 180 država obuhvaćenih navedenim izvještajem“, kazala je ombudsmanka u BiH Jasminka Džumhur.

    Ali, ono što zabrinjava je da je stalni pad od 2006. godine, kada je BiH zauzimala 19. mjesto, a 2004. bila je na 21. mjestu.

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    forty ÷ = 8