Pack: Ovaj islam je evropski, muslimani nisu opasnost za nas

Pack je još kazala da smatra da bi se kantoni trebali ukinuti i da se ta moć prenese na općine i Vladu FBiH.

[N1]

“Ovaj islam je evropski, muslimani su evropski građani kao i pravoslavci i katolici. Oni nikada nisu bili opasnost za nas i to nisu danas”, smatra bivša zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pack, koja je u srijedu navečer gostovala u emisiji Pressing N1 televizije.

Da li su muslimani problem na bh. putu ka EU, kako se često spominje iz nekih drugih EU zemalja?

“Ja samo mogu reći da to nije tema. Da li je 50 posto ili 18 posto Hrvata, svejedno je. Na početku devedesetih godina, ostavili smo Sarajevo i Bošnjake same. Nisu imali oružja i nisu se mogli braniti. Bili su pod stalnom paljbom. Mi im nismo pomogli. Nismo pomogli ni Hrvatima. Mi smo tada otvorili vrata za neke mudžahedine iz Saudijske Arabije koji su došli ovamo, koji su živjeli drugačiji islam nego ljudi u BiH. Kada sam došla u Sarajevo, vidjela sam manje marama nego u kod mene u opštini oko Berlina. Mi smo otvorili vrata za jednu takvu vrstu islamizacije. Ovaj islam je evropski, muslimani su evropski građani kao i pravoslavci i katolici. Oni nikada nisu bili opasnost za nas i to nisu danas. Ova tri naroda su na umjetan način razdvojeni i to nije smisao i suština Dejtona. Narodi ovdje mogu živjeti zajedno ukoliko političari naprave najbolje”, kazala je Pack.

Da li Dragan Čović radi dobro za Hrvate?

“Oni vjeruju da rade sve dobro za Hrvate, ali ja nisam toliko sigurna da je to zaista samo u korist Hrvata. Mislim da moramo tome pristupiti manje nacionalistički. Potreba Hrvata kao konstitutivnog djela ove zemlje mora biti očuvana. Za to se Dejtonski sporazum donekle i pobrinuo. Mislim da prijedlog Izbornog zakona koji je napravila HDZ nije u potpunosti vezan za interes svih Hrvata u BiH, i prijedlog koji je na stol stavila HDZ 1990 mislim da u fokusu drži više Hrvata”, ističe Pack.

Pack je još kazala da smatra da bi se kantoni trebali ukinuti i da se ta moć prenese na općine i Vladu FBiH.

“Ja sam za to da se ukinu kantoni i da se moć kantona djelomično prenese na općine i na Vladu FBiH. Mislim da onda imamo balans po Dejtonu. Mislim da imamo previše nivoa u FBiH, drukčije nego u RS koji su često u kontradiktornosti. Imamo mnogo stvari gdje se s korupcijom može uraditi drukčije. Mi to ne možemo izvana uraditi, ova zemlja je dugo demokratska i bira svoje političare. U interesu političara bi moralo biti da ove komplikovane strukture FBiH ukinu. Znam da me zato ne vole, ali… Političari i ovdje vide koji je to problem i teško je predati te pozicije. To razumijem, to je ljudski. Moramo malo protresti ljude i reći: dajte da se spojimo.”

Dodik koristan idiot za Ruse

“On nije bitan za same Ruse, ali Rusi vrlo rado prave probleme EU gdje god mogu. Možda je on jedan koristan idiot za njih”, kazala je Pack o Dodiku.

Pack je kazala da ne može zamisliti da RS bude neovisna i komentarisala najave o separatizmu.

“Ne mogu zamisliti da će RS biti neovisna. To je izvan mojih zamisli. Priključenje Srbiji je također izvan mojih zamisli. Srbija to neće htjeti jer žele u EU i neće se osvrtati na promjenu granica. Dodik je jedan igrač na političkom polju, prvo je glasan, pa onda tih. Mislim da bi morao češće dobiti oštriji odgovor gdje će se malo povući. Ja ga ne mogu drugačije procijeniti nego kao takvim da je pokušao uvijek opravdati svoje mišljenje i uvijek je to podcrtavao srpstvom. U srpskom interesu nije toliko mržnje, nego da ova zemlja bude zemlja Srba, Hrvata i Bošnjaka i da to zajedno trebamo popraviti”, istakla je Doris Pack.

Najave o separatizmu i težnja ka Srbiji?

“Znam o tome ono što piše u novinama. To možemo vjerovati ili ne, ja se samo nadam da je gospodin Vučić toliko pametan da kaže Dodiku: “Do ove crte da, ali ne dalje”. Ako ga ovaj bude slušao, ali Dodik je uvijek zainteresovaniji za ono što mu Rusi govore. On nije bitan za same Ruse, ali Rusi vrlo rado prave probleme EU gdje god mogu. Možda je on jedan koristan idiot za njih. To je njemački termin za čovjeka s kojim se da manipulisati za druge svrhe. Putinu je svejedno šta se dešava sa RS, neće ovdje u regiju doći pfening ruskog novca. Čak i svaki Srbin koji napušta RS ne ide u Rusiju nego ide u Njemačku, Austriju ili Švicarsku. Političari koriste to kako bi ovdje igrali svoju igru i kako bi ovu zemlju destabilizirali”, poručila je Doris Pack.

Još je kazala da će investitori dolaziti u ovaj region, ako granice budu otvorene.

“Mi smo naučili da se ovdje moramo angažovati, ali imamo toliko problema unutar EU i oko nas. Ponekad imam utisak i dojam da vodeći političari u svojim zemljama ne prihvataju pomoć na ozbiljan način i misle da će se sve samo riješiti, ali neće. Onom koji je pogriješio mora biti rečeno da je pogriješio i da to mora uraditi na ispravan način. Mi želimo pomoći da zemlje između zemalja Balkana budu u većoj saradnji u tranzitu, energetskom sektoru.. Ovdje će investitori dolaziti ukoliko imate otvorene granice.”

Da li je 2025. godina realna za očekivati članstvo u EU?

“Takve brojke su uvijek zastrašujuće za građane, zato ih ne navodim. Činjenica je da ako počnemo pregovore, otprilike se moraju preuzeti i ubaciti u nacionalno zakonodavstvo. u EU imamo mnoštvo jednakih pravila koja se moraju preuzeti a za to treba vremena. Sve bi išlo brže kada bi političari na licu mjesta uložili napor da to ostvare. Vi znate koliko je Hrvatima vremena trebalo, počeli su 2005. godine sa pregovorima i to je trajalo sve do 2013. Možemo sve završiti za osam godina, ali mora postojati politička volja. Građani žele članstvo u EU, ali nemam utisak da političari to tako vide. Što duže prolongiraju to vrijeme, više vremena mogu izvući za sebe.”

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

five + 3 =