Otvorena prva api komora u BDBiH

  Api komora, odnosno inhalacija zrakom iz košnice, koristi se za liječenje mnogih, a prije svega respiratornih oboljenja.

  Fotoreporterka: Azra Bijedić / Otisak.ba

  Novinarka: Azra Bijedić

  Danas je u brčanskom naselju Ivici (Ulica Bakije Selimovića 34) otvorena prvi api komora u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, a peta u ovoj zemlji.

  Api komora, odnosno inhalacija zrakom iz košnice, koristi se za liječenje mnogih, a prije svega respiratornih oboljenja.

  Ova inhalacija je jedini način da neka osoba na efikasan način odjednom konzumira sve proizvode koje daju pčele, odnono matičnu mliječ, propolis, med, polen, pergu i vosak.

  Projekat vrijedan 10.000 KM

  Ovaj projekat, koji je vrijedan 10.000 KM, je rezultat ulaganja brčanskog pčelara Rame Rendića.

  „Prisustvovali smo raznim edukacijama u BiH i regiji, prošle godine smo bili na sajmu u Italiji, ove godine u Austriji, gdje su veliki značaj dali ovoj grani pčelarstva, odnosno apiterapiji i tako da smo sebi dali zadatak da napravimo jednu api komoru, koja je potrebna ovome gradu“, kazao je Ramo Rendić.

  Apiterapija kao grana prirodne medicine stara je koliko i čovječanstvo, a primjena pčelinjih proizvoda u cilju očuvanja zdravlja ili kao terapija za liječenje različitih bolesti danas je podržana i saznanjima savremene medicine.

  Pomaže kod brojnih respiratornih oboljenja

  Sama api komora rješava probleme respiratornih oboljenja, odnosno astme, bronhitisa, problema sa sinusima, sportašima pomaže da povećaju volumen pluća kod kratkog dana, te pomaže i u borbi sa opšteprisutnom alergijom na ambroziju.

  Rendić tvrdi da je naučno dokazano da ova terapija rješava 80% problema kod nekih oboljenja, a kod nekih barem ublaži simptome alergije ili oboljenja.

  Ovo djeluje na taj način što se inhalatori prikopčaju na košnice, ovdje će biti dva inhalatora na motor, za jači zrak i dva na prirodno, zavisno od problema osobe koja dolazi na inhalaciju. Ventili su nepovratni, dakle zrak se ne vraća u košnicu i sve se kasnije dezinfikuje.

  Vlasnik objašnjava kako su u ovu investiciju uložili 10.000 KM, ali da neće stati na tome, nego već uveliko planiraju da urade jedan veći projekat u kojem bi pružili i usluge masaže i spavanja u prostoriji, što bi djelovalo kao antistres terapija.

  Usluga za sada besplatna

  „Usluge se neće naplaćivati, bit ćemo popraćeni sa prijateljima, stručnim medicinskim kadrom gdje nam pomoć bude zatrebala. Kćerka završava medicinsku školu, u planu smo da je pošaljemo u Zagreb do kraja godine da završi za apiterapeuta i postane ovlaštena osoba, a bratova kćerka već radi masaže i to ćemo sve organizovati u sklopu novog projekta“, kazao je Rendić.

  Investicija vrijedna ulaganja

  „Podsticaji, koji su u Distriktu na visokom nivou u pogledu proizvodnje meda, propolisa, voska i drugih pčelinjih proizvoda, pokazuju da su usmjereni ka pravom rješavanju problema i oboljenja svih građana Brčko distrikta. Također, ovo može privući i građane sa drugih područja te se razviti u jedan turistički oblik“, kazao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi BDBiH.

  Ovo otvaranje je privuklo i brojne goste iz Brčko distrikta BiH i šire, koji su bili zainteresovani da saznaju nešto novo o ovome i da prošire riječ o apicentru.

  „Mislim da ovakve api komore u Srbiji još uvijek nisu zaživele u obliku kakve ovde vidimo. Sama api komora znači puno za zdravlje ljudi, samo treba da se upotrebi pravilno, a ne sumnjam da će naš kolega Ramo to uraditi na najbolji mogući način“, kazao je jedan od gostiju, Nenad Palangetić, pčelar iz Loznice.

  Fotoreporterka: Azra Bijedić / Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = twenty one