Omladinski centar „Vermont“ Brčko učesnik u projektu „Stariji brat, starija sestra“

Foto: Kristian Bilić

Omladinski centar „Vermont“ Brčko, uz podršku Fondacije za razvoj i podršku mentorskih programa „Stariji brat, starija sestra“, ove godine učestvuje u projektu socijalnog uključivanja djece iz socijalno i materijalno ugroženih prodica.

Ovaj projekat u našoj zemlji egzistira već 16 godina, a po prvi put za učešće je izabran i Brčko distrikt, kroz rad Omladinskog centra.

Obzirom da se 5. decembar obilježava kao Međunarodni dan volontera, Omladinski centar organizovao je edukaciju za volontere koji će učestvovati u ovom projektu.

Predsjednik „Vermonta“ Damir Radenković je kazao da će u projektu učestvovati 9 volontera i isto toliko djece iz socijalno ugroženih kategorija, te da se nadaju da će do kraja projekta uključiti još 5 do 6 klinaca, budući da projekat traje 9 mjeseci.

Foto: Kristian Bilić

Druženja će trajati 2 do 3 sata sedmično

„Stariji brat, starija sestra“ je u suštini mentorski program kroz koji se spajaju volonter/ka i dijete mlađi brat/mlađa sestra sa ciljem razvijanja kvalitetnog, brižnog i podržavajućeg odnosa.

„Pokušat ćemo socijalno ugroženim kategorijama obezbijediti, uslovno rečeno, starijeg brata ili stariju sestru, ne bi li s njima proveli jedno zajedničko vrijeme, nekih 2 do 3 sata sedmično u druženju, igri, razonodama, da odemo na kafu, kolače, u pozorište, te u posjeti neka dešavanja u Brčko distriktu“, podijelio je plan odvijanja projekta.

Radenković kaže kako njihova očekivanja nisu prevelika i nerealna, te da im jednostavno žele nekoliko sati sedmično učiniti ljepšim, budući da su ta djeca na neki način obilježena kroz život, na marginama društva i često socijalno isključena.

Jedan od volontera, Milan Trifunović, želi da djeci iz socijalno ugroženih porodica pruže priliku da iskuse neke od blagodati koje su nama svakodnevnica.

Foto: Kristian Bilić

„Taj osjećaj da možeš nekome pomoći i promijeniti pogled na svijet te motiviše da budeš tu i volontiraš“, smatra Trifunović.

Piše: Azra Bijedić
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

forty six − thirty seven =