OHR: Službeni dokumenti RS-a moraju priznati bosanski jezik

Upravni odbor PIC-a je pozvao sve nivoe vlasti, uključujući i vlasti Republike Srpske, da ovo pravo priznaju jednako za sve konstitutivne narode i ostale.

OHR: Mirovni sporazum priznaje tri službena jezika u Bosni i Hercegovini [Arhiva]

Službeni dokumenti Republike Srpske moraju priznati naziv jezika koji su dali Bošnjaci u Republici Srpskoj (tj. bosanski) te stoga omogućiti Bošnjacima da uživaju isto ustavno pravo da nazovu svoj jezik kako žele, kao i drugi narodi u RS, kazali su za televiziju N1 u Uredu visokog predstavnika u BiH, prenose bh. mediji.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik u nekoliko navrata je posljednjih dana negirao postojanje bosanskog jezika i poručio da se ne može izučavati u školama u tom entitetu.

‘Ustavno pravo da daju ime svom jeziku’

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini [OHR] su naveli da Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini potpisan u Parizu sadrži tekst Sporazuma na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, s tim da je svaki tekst jednako vjerodostojan.

“U skladu s tim, Mirovni sporazum priznaje tri službena jezika u Bosni i Hercegovini. Nadalje, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) je 6. juna 2016. godine prihvatio odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj konstitutivni narodi i ostali imaju ustavno pravo da daju ime svom jeziku, te da Ustav RS ne osporava to pravo”, saopćeno je iz OHR-a.

Upravni odbor PIC-a je pozvao sve nivoe vlasti, uključujući i vlasti Republike Srpske, da ovo pravo priznaju jednako za sve konstitutivne narode i ostale.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

eighty three + = eighty six