Održana obuka o borbi protiv korupcije za kontakt osobe u institucijama Distrikta

  Sead Šadić, predsjednik Komisije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, istakao je važnost današnje obuke koja će edukovati osobe da na pravi način pruže odgovor ovoj pojavi.

  [Foto: Ustupljeno Otisku]

  U saradnji s Komisijom za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije Vlade Brčko distrikta BiH Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je u Brčkom organizovala obuku o borbi protiv korupcije za kontakt osobe u institucijama Brčko distrikta BiH, saopćeno je iz Vlade.

  Sead Šadić, predsjednik Komisije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, istakao je važnost današnje obuke koja će edukovati osobe da na pravi način pruže odgovor ovoj pojavi.

  „Realizacija dva antikoruptivna zakona za našu lokalnu zajednicu je jako bitna. Također, predviđenim akcionim planom imamo nekih sedamdesetak aktivnosti koje treba realizovati. Sada nam je, između ostalog, fokus da kontakt tačke koje su imenovane od svih institucija, javnih preduzeća, fondova i ustanova realizuju svoje provedbene akte unutar svojih institucija, a ova edukacija ima za cilj da im se pokaže ili ukaže na koji način oni to mogu raditi. Komisija ima za cilj da se do kraja ove godine, odnosno za narednu godinu, u budžetu Brčko distrikta BiH osiguraju neophodna sredstva kako bi se nakon formiranja Ureda za prevenciju i borbu protiv korupcije mogao primjenjivati i Zakon o zaštiti lica koji prijavljuju korupciju. Vjerujemo da smo na dobrom putu i da ćemo uspješno to realizovati u narednom periodu“, kazao je Šadić.

  Gordana Živković, pravni savjetnik Komisije OSCE-a u BiH, istakla je važnost usvajanja seta antikoruptivnih zakona od strane Skupštine Brčko distrikta BiH kao i Strategije za borbu protiv korupcije. Ona je naglasila da je potrebno raditi na ohrabrivanju institucija da krenu u implementaciju zakona.

  „Sada smo tu da zajedničkim snagama krenemo u implementaciju, a upravo današnja obuka je jedna od takvih prilika, jer je izuzetno važno ulagati u znanje ljudi koji će se baviti ovim pitanjima. Zato smo ovdje danas okupili kontakt osobe iz institucija Distrikta da ih upoznamo s osnovnim stvarima šta je to što se od njih očekuje kako bismo ubrzali sami proces prevencije korupcije“, kazala je Živković.

  Edvin Brčvak, stručni savjetnik za opće i pravne poslove u Odjeljenju za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da je danas imao priliku da od relevantnih predavača stekne znanje i iskustvo kada je u pitanju borba protiv korupcije.

  „Zahvaljujući stručnom osoblju danas sam stekao znanje i iskustvo. Naš zadatak je da kao kontakt osobe u ime institucija, odjeljenja, javnih preduzeća na nivou naših institucija formiramo vlastite akcione planove koji će biti usmjereni  ka borbi protiv korupcije“, kazao je Brčvak.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirty three = thirty nine