Odluka o povećanju penzija za 2,5 posto

  Potrebna sredstva za realizaciju odluke iznose oko 1,56 miliona KM mjesečno.

  Jučer je donesena i Odluka o određivanju iznosa najniže penzije radi poboljšanja materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja [Anadolija]

  Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske jučer je na posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, donijela Odluku o vanrednom usklađivanju općeg boda i penzija kojom se penzije u RS-u od 1. juna povećavaju za 2,5 posto, javlja agencija Anadolija.

  „Potrebna sredstva za realizaciju odluke iznose oko 1,56 miliona KM mjesečno, odnosno oko 10,92 miliona KM do kraja godine“, navodi se iz Vlade RS-a.

  Jučer je donesena i Odluka o određivanju iznosa najniže penzije radi poboljšanja materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno korisnika kojima je iznos penzije određen po opštim propisima niži od najniže penzije, pa im se isplaćuje najniža penzija.

  „Za realizaciju ove odluke, potrebna su dodatna sredstva u iznosu od oko 440.000 KM mjesečno odnosno oko 3,08 miliona KM do kraja godine“, saopćeno je iz Vlade RS-a.

  Unapređenje materijalnog položaja boraca

  Na posebnoj sjednici Vlade RS-a donesena je i Odluka o odobrenju plasmana sredstava za unapređenje materijalnog položaja boraca sa navršenih 65 godina života kroz mjesečno novčano primanje.

  „Odobrava se plasman sredstava predviđenih budžetom RS za 2018. godinu u okviru Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, u iznosu od  676.224 KM u svrhu unapređenja materijalnog položaja boraca sa navršenih 65 godina života kojima uplaćeni staž osiguranja zajedno sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju po osnovu učešća u ratu, iznosi 15 ili više godina.“

  „Unapređenje materijalnog položaja boraca obezbijediće se kroz isplatu mjesečnog novčanog primanja u iznosu od 187,84 KM, počev od 1. jula“, navodi se u saopćenju i dodaje se kako će se isplata novčanog primanja vršiti borcima ukoliko ne ostvaruju novčana primanja po nekom drugom osnovu, ne računajući mjesečni borački dodatak.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty four ÷ 11 =