Odluka Haga: Stari most je bio legitiman vojni cilj

Stari most ocijenjen kao legitiman vojni cilj.

Rušenje je rezultiralo izolacijom stanovnika i značajno utjecalo na stanovnike [Arhiva]

Svi najvažniji mediji u Hrvatskoj u naslove stavljaju odluku Sudskog vijeća u Hagu kako je Stari most bio legitiman vojni cilj tokom rata u BiH.

Slobodan Praljak oslobođen je odgovornosti za rušenje Starog mosta.

“Sudsko vijeće je u prvom stupnju zaključilo da je tenk HVO-a jedan cijeli dan gađao Stari most u Mostaru, za koji je rečeno da je bio od ključnog značaja za vojne aktivnosti te da je bio vojni cilj. Razaranje Starog mosta rezultiralo je totalnom izolacijom nekih dijelova stanovništva, kao i psihološki efekt na muslimansko stanovništvo te da je imalo nesrazmjerni efekt. HVO je bio odgovoran za rušenje Starog mosta, zaključeno je u prvom postupku. Stojić, Praljak i Petković žalili su se na zaključke sudskog vijeća u prvom stupnju. Žalbeno vijeće smatra da pošto je Stari most bio vojni cilj, onda je njegovo razaranje ostvarivalo sigurni vojni dobitak te se ne može smatrati da je njegovim uništenjem došlo do bezobzirnog razaranja. Žalbeno vijeće zaključuje da snage HVO-a nisu imale konkretnu namjeru da diskriminiraju ili vrše teror kada su uništile Stari most. Žalbeno vijeće stoga je zaključilo da nije dokazan element kaznenog djela i ukida osuđujući dio za zločin “bezobzirnog razaranja gradova i sela” u odnosu na Stari most. Sudac Pocar imao je izdvojeno mišljenje. Po pitanju granatiranja dijelova Mostara u kojem su živjeli Bošnjaci, Žalbeno vijeće je zaključilo da je postojala diskriminatorska namjera pri granatiranju, te je potvrdilo zaključke prvostupanjske presude”, piše Jutarnji list u live blogu.

“Raspravno vijeće zaključilo je kako je jedan tenk HVO-a cijeli dan je gađao stari most u Mostaru te je most bio na rubu rušenju. Njegovo razaranje je bio vojni cilj. Vijeće je zaključilo da je učinak razaranja bio nesrazmjeran. Zaključeno je i kako je HVO odgovran za bezobzirna razaranja. Stojić, Praljak i Petković nisu pokazali da je došlo do bilo kakve greške. Stari most je bio opravdani vojni cilj. Preinačuje se zaključak da je rušenje predstavljalo progon”, kazao je sudac. Žalbeno vijeće preinačuje zaključak da je uništavanje starog mosta predstavljalo razaranje neopravdanom vojnom nužnoću. Oslobođeni su optužbi oko razaranja Starog mosta u Mostaru. Sudsko vijeće Suda u Hagu zaključilo da je Stari most bio vojni cilj u vrijeme napada, a njegovo da je razaranje ostvarivalo vojni dobitak”, piše Index.hr.

Zaključno je da je on bio od borbene važnosti i da je bio vojni cilj, čijim je razaranjem uslijedio prekid opskrbe Armije Bosne i Hercegovine.

Odgovornost HVO-a

“Rušenje je rezultiralo izolacijom stanovnika i značajno utjecalo na stanovnike. Sudsko vijeće zaključuje da je HVO uništio Stari most da bi podrio moral muslimana. HVO je odgovoran za bezobzirno razaranje”, naveo je Carmel Agius.

Pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u toku je izricanje pravomoćne presude u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne – Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ five = 1