Obilježena 25. godišnjica stradanja u Ahmićima i Trusini

Bojovnici HVO-a u napadu na Ahmiće ubili 116 civila; u Trusini pripadnici Armije BiH ubili 18 civila i četiri bojovnika HVO-a.

Za zločin počinjen u Ahmićima osuđeno je šest osoba [Anadolija - Arhiva]

U selu Ahmići kod Viteza, u centralnoj Bosni, te u hercegovačkom selu Trusina u odvojinim komemoracijama obilježena je 25. godišnjica zločina koje su tamo počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), odnosno Armije BiH, javljaju agencije, prenosi Otisak.ba.

S porukom “Da se ne zaboravi i ne ponovi“, u Ahmićima je obilježena 25. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su u napadu na Ahmiće 16. aprila 1993. godine ubili 116 civila, a u Udruženju građana žrtava rata “16. april” ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena.

Stewart: Ne razumijem kako je iko mogao ubijati civile

U Ahmiće je u ponedjeljak stigao i Bob Stewart, penzionirani britanski oficir i bivši zapovjednik jedinice iz sastava tadašnjeg UNPROFOR-a.

Stewart se mirovnoj misiji u BiH tokom rata zadesio kao zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovne misije UN-a s bazom u Vitezu, podsjeća agencija Anadolija.

On je kao zapovjednik mirovne jedinice UN-a prvi ušao u Ahmiće, a snimci i svjedočenja njegovih vojnika koji su izvlačili ugljenisana tijela ubijenih mještana tog sela, obišli su svijet.

Prisjetio se tog aprila 1993. kada je, nakon masakra, ušao u selo. Kako je kazao, svega se sjeća. Prvenstveno je vidio srušenu džamiju.

Stewart je kao zapovjednik mirovne jedinice UN-a prvi ušao u Ahmiće nakon masakra [Anadolija]

“Bosanski muslimani su mi rekli da su žene i djeca ubijeni u Ahmićima. Došao sam ovdje kako bih vidio da li govore istinu”, prisjetio se Stewart dok danas u Ahmićima stoji ispred Šehidskog obilježja kod Donje džamije u Ahmićima.

Dok su obilazili selo, ispričao je, počeli su nalaziti žene i djecu.

“Kuće su bile uništene, a ja sam bio ljut, veoma ljut zbog toga što se dogodilo. Nisam mogao vjerovati da se to dogodilo u tako lijepom mjestu. Ni sada ne razumijem kako je iko mogao ubijati civile. Lekcija za sve je, to se može opet dogoditi, ne ovdje, ali negdje u svijetu. Ljudi mogu biti veoma zli. Bog je spavao 16. aprila 1993.”, kazao je Stewart.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne.

Sud Bosne i Hercegovine je na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Peterica osuđenih za Trusinu

U selu Trusini kod Konjica članovi porodica ubijenih i predstavnici udruženja koje okupljaju bivše pripadnike HVO-a položili su vijence kod križa i spomenika žrtvama, dok je misu predvodio pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar, prenosi agencija Hina.

U tom selu su pripadnici Armije BiH 16. aprila 1993. ubili 22 hrvatska civila i zarobljene pripadnike HVO-a.

Na ovoj komemoraciji bila je i nekolicina ratnih veterana iz svih vojski koje su ratovale u BiH, a oni su tamo pristigli na poziv udruženja porodica poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih boraca u ratu u BiH iz Konjica.

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je, po priznanju krivice, osuđena na pet i po godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine je zbog ovog zločina izrekao i presudu od 15 godina Nihadu Bojadžiću, Nedžad Hodžić je osuđen na 12 godina, a Mensur Memić na deset godina zatvora.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

eighteen ÷ 2 =