Obilježavanje Dana 108/215. VMB Brčko Armije RBiH

  Dvadesetsedam godina od njenog formiranja, 17. maj se u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine obilježava kao Dan 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH.

  Foto: Otisak.ba / Arhiva

  Novinar: Adis Mujdanović

  Dvadesetsedam godina od njenog formiranja, 17. maj se u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine obilježava kao Dan 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH.

  Koordinacija boračkih udruženja ARBiH Brčko distrikta BiH u povodu obilježavanja Dana Brigade raspisala je Konkurs za najbolji literarni rad na temu „Samo da rata ne bude“, za učenike osnovnih i srednjih škola.

  U Program obilježavanja ovog značajnog datuma prvi put je uvrštena izložba „Domovina u srcu“, koju partnerski priprema sa Drugim pješadijskim (rendžerskim) pukom Oružanih snaga BiH.

  Drugi pješadijski (rendžerski) puk OS BiH baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i konstitutivnih naroda iz kojih potiče ARBiH.

  Puk izdaje bilten pod nazivom „Armija Republike Bosne i Hercegovine”, učestvuje u obilježavanjima značajnih datuma i događaja, a muzejski depo Komande Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka raspolaže sa bogatom kolekcijom naoružanja, zastava, fotografija i dokumentacione građe, koje će Brčaci imati priliku vidjeti eksponirane u Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ na adresi Islahijet broj 3, od 14. do 19. maja. Svečano otvaranje izložbe predviđeno je za 17:00 sati.

  U petak, 17. maja, sa početkom u 12:00 sati, u Džamiji u Gornjem Rahiću, održat će se tevhid šehidima i poginulim borcima ARBiH, nakon čega je, od 14:00 sati, predviđeno polaganje cvijeća i odavanje pošte šehidima i poginulim borcima ARBiH na Šehidskom mezarju u ovom mjestu.

  Polaganje cvijeća i odavanje pošte šehidima i poginulim borcima ARBiH održat će se i na Centralnom spomen-obilježju u Brčkom, sa početkom u 17:00 sati.

  Svečana akademija u povodu obilježavanja 27. godišnjice od osnivanja 108/215. VMB počinje u 18:00 sati, u prostorijama BZK „Preporoda“.

  KBU ARBiH BDBiH poziva sve zainteresirane da se pridruže i svojim prisustvom uveličaju Program obilježavanja Dana 108/215. VMB ARBiH.

  Formiranje 108. Brigade

  Objedinivši sve patriotske snage, nakon početka agresije na RBiH, Teritorijalna odbrana RBiH postala je nosilac otpora.

  Rušenjem mostova na Savi, 30. aprila 1992. godine, a dan kasnije napadom na Dizdarušu, Brčko je osjetilo prve udare pokušaja okupacije sjeveroistočne Bosne.

  Sedamnaest dana kasnije, formirana je 108. Brigada Hrvatskog vijeća obrane Brčko, a nakon toga, odlukom Predsjedništva RBiH, formira se 108. Brčanska brigada Teritorijalne odbrane.

  Sastav Brigade

  Na dan formiranja, Brigada je u svom sastavu imala Komandu sa prištapskim jedinicama i šest bataljona sa oko 3.000 boraca.

  U toku rata još je formirana Ratna bolnica. Broj boraca Brčanske brigade je u periodu od 1992. do 1995. godine dostigao cifru od 7.500.

  Podjela Brigade i promjena naziva

  U martu 1993. godine došlo je do podjele Brigade na 108. Brčansku brigadu ARBiH i 108. Pješačku brigadu HVO-a Ravne-Brčko.

  Promjena naziva 108. Motorizovane brigade Brčko ARBiH u 215. Motorizovanu brigadu Brčko ARBiH desila se 17. januara 1995. godine.

  Viteška

  Odlukom predsjednika Predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića, od 15. maja 1995. godine, 215. Motorizovana brigada Brčko ARBiH dobila je počasni naziv „viteška“.

  Uprkos podjeli na dvije brigade, borci i bojovnici u svojim jedinicama su zajednički branili i odbranili slobodnu brčansku teritoriju i dali značajan doprinos očuvanju domovine BiH.

  Gubici

  Prema podacima KBU-a, Brčanska brigada je tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine pretrpjela ogromne gubitke u ljudstvu, 556 šehida i 178 bojovnika.

  U istom periodu, 1.225 boraca je teže a 1.745 lakše ranjeno, dok je 14 pripadnika Brigade nestalo bez traga, navodi se iz KBU-a.

  Ratna priznanja

  IZ KBU-a ističu da je Brigada iznjedrila 34 pripadnika nosioca najvišeg ratnog priznanja ARBiH, „Zlatni ljiljan“, jednog nosioca ordena „Zlatni štit“, jednog nosioca Medalje za hrabrost, te zasluženo ponijela niz drugih pohvala i priznanja od Drugog korpusa ARBiH Tuzla.

  Za doprinos u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu, nagrađeni su i pripadnici jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, priznanjima „Zlatna policijska zvijezda“ i „Srebrna policijska značka“.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 71 = eighty