Novi uspjeh ‘Brčanskog kola’: Prvo mjesto u Srebreniku

Učestvovalo osam kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine.

Kulturno-umjetničko društvo „Brčansko kolo“ osvojilo je prvo mjesto (igre pravoslavnog življa iz Bosne i Hercegovine) sa 97,2 od maksimalnih 100 bodova [Ustupljeno Otisku]

Na Smotri folklora u Srebreniku proteklog vikenda, na kojoj je učestvovalo osam kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine sa igrama naroda ove zemlje, Kulturno-umjetničko društvo „Brčansko kolo“ osvojilo je prvo mjesto (igre pravoslavnog življa iz Bosne i Hercegovine) sa 97,2 od maksimalnih 100 bodova.

[Ustupljeno Otisku]
Na ovoj smotri „Brčansko kolo“ je prvo mjesto uzelo i 2014. (bošnjačke igre), 2015. su zauzeli drugo mjesto (igre katoličkog življa iz Bosne i Hercegovine), dok su 2016. godine odustali od učešća.

Na početku razgovora za portal Otisak.ba predsjednik ovog društva Hakik Kiko Nezirović kazao je da su članovi ponosni na ovaj rezultat.

[Ustupljeno Otisku]

Godišnji rezime

Govoreći o aktivnostima Društva u ovoj godini, Nezirović je naveo da su imali blizu 40 nastupa.

Pored nastupa širom Bosne i Hercegovine, „Brčansko kolo“ je uzelo učešće i na smotrama u Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj, Makedoniji i Bugarskoj.

[Ustupljeno Otisku]
Decembra 22. u Brčkom će biti upriličen koncert romske muzike pod nazivom „Romske čerge“, u organizaciji ovog društva i pod pokroviteljstvom lokalne Vlade.

Decembra 30. Društvo će upriličiti završnu godišnju svečanost, uz druženje i podjelu paketića najmlađim članovima.

[Ustupljeno Otisku]

Planovi za 2018.

Kada je riječ o planovima za sljedeću godinu, Nezirović je istakao da su dobili ponudu za nastup u Mađarskoj, gdje su nastupili prije šest godina.

Ponovo su planirani nastupi širom Bosne i Hercegovine, zemalja bivše Jugoslavije i Evrope, također oko 40.

U Brčkom će nastupiti u martu 2018. povodom obilježavanja Dana Brčko distrikta, u sklopu manifestacije „Savski cvijet“ će organizirati svoju 10. smotru folklora, a nastupit će i na Smotri amaterskog stvaralaštva koja je obavezna za sva kulturno-umjetnička društva u Distriktu, da prikažu svoj rad, naglasio je Nezirović.

[Ustupljeno Otisku]

Jedino multietničko društvo

„Brčansko kolo“ je formirano 2007. godine, a do sada je kroz rad ovog društva prošlo oko 570 registriranih članova.

Društvo trenutno broji oko 70 članova.

Od početka svog rada imaju podršku gradskih vlasti.

„Mislim da smo jedini u gradu koji imaju sve narode i narodnosti. Od Hrvata, Srba, Bošnjaka do Roma. Romi su jedino kod nas zastupljeni“, naglasio je na kraju razgovora za Otisak predsjednik „Brčanskog kola“ Hakik Kiko Nezirović.

[Ustupljeno Otisku]

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

two × = eight