Nova posjeta supervizora BDBiH, otvorene prijave za Marš mira…

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 15:30 sati) do danas (do 15:30 sati).

  Foto: OHR

  Urednik: Adis Mujdanović

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 15:30 sati) do danas (do 15:30 sati).

  BRČKO DISTRIKT BiH

  Supervizor Scanlan: Rast privatnog sektora je od ključnog značaja za prosperitet u BDBiH

  Tokom svoje četvrte posjete Brčkom u protekla četiri mjeseca, supervizor za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Michael Scanlan sastao se jučer sa zvaničnicima ove lokalne zajednice i prisustvovao prezentaciji, koju su organizirali poslovna zajednica u Brčkom, čiji je predstavnik STUDEN Grupa, organi vlasti i Privredna komora BDBiH, o zamislima kako pretvoriti Brčko u sredinu pogodnu za poslovanje i ulaganje, saopćeno je jutros iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR). Više ovdje.

  Brčko: Otvorene prijave za Marš mira od Nezuka do Srebrenice

  Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ove godine organizuje 15. po redu Marš mira od Nezuka do Srebrenice. Zainteresovani se mogu prijaviti u prostorijama Bošnjačke kulturne zajednice „Preporod“.

  Prijave su zvanično otvorene danas, te se završavaju 5. jula (petak) u 16 časova, kada će biti održan i sastanak sa svim prijavljenim, na kojem će oni dobiti odgovarajuće upute oko cjelokupnog Marša mira. Više ovdje.

  BOSNA I HERCEGOVINA

  Američka i britanska ambasada u BiH traže objašnjenje o ‘Žandarmeriji’

  Američka ambasada u Bosni i Hercegovini pozdravila je odustajanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od formiranja rezervnog sastava policije, ali je od entitetskog ministarstva zatražila dodatno pojašnjenje o promjeni imena Jedinice za podršku u Žandarmerija.

  Ambasada SAD-a, koja se oštro se protivila formiranju rezervnog sastava policije bh. entiteta RS, objavila je da je odustajanje od njega „korak u pravom smjeru“, prenijela je agencija Beta.

  „Kao što smo i ranije govorili, formiranje rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnih pitanja, poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini“, piše u saopštenju Ambasade, koja je ocijenila da bi rezervne policijske snage „samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja“.

  State Department: Nastavlja se diskriminiranje vjerskih grupa u BiH

  Američki State Department objavio je u godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama u Bosni i Hercegovini za 2018. da manjinske vjerske grupe na određenim područjima nastavljaju prijavljivati napade na vjerske objekte i službenike te diskriminaciju lokalnih vlasti u vezi s korištenjem vjerske imovine.

  U izvještaju State Departmenta podsjeća se na presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. u predmetu “Sejdić–Finci”, prema kojoj se Ustav Bosne i Hercegovine mora izmijeniti na način da članovima svih vjerskih i drugih manjina omogući kandidiranje za državno Predsjedništvo i izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

  Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, naglašava se, nije odobrilo ugovor, usaglašen 2015, između države i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

  U dokumentu se upozorava i na izvještaje nevladinih organizacija da su odredbe zakona o vjerskom obrazovanju djece povratnika ostale neuređene, naročito u segregiranim školskim sistemima, “često po nalogu viših državnih tijela, koja nastoje ometati proces”.

  Komšić traži izvinjenje zbog Dačićevog negiranja zločina u Prijedoru

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić osudio je u ponedjeljak izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je negirao postojanje logora u Prijedoru, kao i zločine ubistava i mučenja koja su izvršena tokom “počinjenog udruženog zločinačkog poduhvata i genocida nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom opštine Prijedor”.

  Komšić je rekao da su logori Omarska, Keraterm, Trnopolje i druga stratišta bili najveće tvornice smrti nakon Drugog svjetskog rata te da o razmjerima zločina koji su počinjeni u Prijedoru najbolje govore relevantne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

  Stoga je zatražio, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, od Vlade i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da odmah upute izvinjenje porodicama žrtava zbog tog neciviliziranog čina.

  BiH definitivno bez delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

  Vlasti Bosne i Hercegovine propustile su izabrati novu delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i neće moći učestvovati u radu te najstarije evropske organizacije jer je ponedjeljak krajnji rok, a razlog za to je što ni osam mjeseci od izbora u ovoj zemlji nije konstituirana vlada.

  Vanrednu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sazvao je predsjedavajući ovog tijela Bakir Izetbegović bez konsultacija s njegovim zamjenicima Draganom Čovićem i Nikolom Špirićem.

  Od ukupno 15 delegata, na sjednicu su došli samo bošnjački delegati, od srpskih nijedan, a od hrvatskih samo Zlatko Miletić iz Demokratske fronte Željka Komšića.

  S obzirom na to da nije bilo kvoruma, otkazano je održavanje sjednice na kojoj su trebali biti imenovani članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a na dnevnom redu trebao je biti i izbor članova stalnih tijela Doma naroda.

  Izetbegović je rekao da su ga Špirić i Čović obavijestili da je sjednica sazvana protivno Poslovniku o radu i da su njegov potez nazvali jednostranim.

  REGIJA

  Nestašica hrane: Prazne prodavnice na sjeveru Kosova

  Stanovnici četiri općine na sjeveru Kosova korak su od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, prenose mediji s Kosova.

  Navodi se da približno 400 privatnika, vlasnika radnji s prehrambenom robom, planira zatvoriti te objekte jer su im police prazne, a već nekoliko dana ne stižu im mlijeko i mliječni proizvodi, kao ni ulje, šećer i so.

  Predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru Kosova Radoš Petrović rekao je za Politiku da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hljeba, prenosi agencija Fena.

  Prije tri dana premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da Beograd ima plan da se povlačenjem robe izazove humanitarna katastrofa.

  Izborni kolegij: Izbori u Albaniji bit će održani 30. juna

  Izborni kolegij u Albaniji odlučio je da će lokalni izbori u toj zemlji biti održani 30. juna uprkos odluci predsjednika Ilira Mete o odgađanju izbora.

  Kolegij je potvrdio odluku Centralne izborne komisije u toj zemlji kojom se odbacuje zahtjev Stranke nacionalnog jedinstva da bude izbrisana s glasačkih listića, prenosi portal a1on.

  Tokom sjednice čelnik Stranke nacionalnog jedinstva Idajet Beqiri obrazložio je svoj prigovor, istakavši da je odluka predsjednika Mete o odgađanju izbora objavljena u službenom listu u toj zemlji te da je na snazi i da ne želi učestvovati na izborima u napetoj političkoj atmosferi.

  Dimitrov: Ako ne dobijemo datum nema evropske perspektive

  Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov je izjavio da ukoliko njegova zemlja ne dobije datum za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji ove godine to će za njega značiti da ne postoji evropska perspektiva.

  “Dobili smo 10. po redu preporuku o početku pregovora. Ako trebamo očekivati i 11. [preporuku] sljedeće godine, neću imati lice da pričam pred mojim narodom o evropskoj perspektivi zemlje”, rekao je on na panel diskusiji u Štokholmu, posvećenoj dešavanjima u zemljama Zapadnog Balkana, uz fokus na njihovu evropsku perspektivu.

  Dimitrov je rekao da je Sjeverna Makedonija na planu vanjske politike, u regiji koja je ukopana u historiji, uspjela izaći i da riješiti izuzetno delikatno i emocionalno pitanje koje se odnosi na identitet.

  Višegradska grupa podržava Skoplje na evropskom putu

  Države članice Višegradske grupe – Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska – saopćile su da će Sjeverna Makedonija uvijek imati njihovu podršku na putu ka Evropskoj uniji.

  “Napredak koji je učinila Sjeverna Makedonija notiran je od Evropske komisije, koja je preporučila početak pregovora o učlanjenju u EU. Mi smatramo da to treba biti nagrada za napredak u reformama koji je ta država postigla”, saopćeno je tokom primopredaje predsjedavanja ove grupe od Slovačke na Češku, koja će predsjedavati od 1. jula.

  Češki ambasador u Sjevernoj Makedoniji Miroslav Toman je istakao da Skoplje uvijek može računati na glas države-članice Višegradske grupe kada se bude u Evropskom vijeću odlučivalo o datumu za pregovore s EU-om.

  SVIJET

  Trump: Za vojnu akciju protiv Irana ne trebam odobrenje Kongresa

  Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da mu za vojnu akciju protiv Irana ne treba odobrenje Kongresa, zakonodavnog tijela Sjedinjenih Američkih Država.

  “Volim ih slijediti, ali ne moram to raditi zakonito. To su inteligentni ljudi. Smislit će nešto. Zapravo sam naučio neke stvari prethodnog dana kada smo imali sastanak s članovima Kongresa”, izjavio je Trump za portal The Hill, kako prenosi Anadolija.

  Američki predsjednik je to izjavio nakon što je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila da predsjednik mora imati odobrenje Kongresa prije nego što započne vojnu akciju protiv Irana. “Ne slažem se. Čini se da se mnogo ljudi ne slaže”, kazao je Trump.

  Trump nametnuo sankcije vrhovnom iranskom vođi

  Američki predsjednik Donald Trump nametnuo je u ponedjeljak sankcije vrhovnom iranskom vođi, ajatolahu Aliju Khameneiju, i drugim visokim zvaničnicima te zemlje.

  Trump je novinarima u Bijeloj kući rekao da je nametnuo sankcije vrhovnom iranskom vođi zbog aktuelnih tenzija s Iranom, prenosi Anadolija.

  “Mislim da smo pokazali mnogo suzdržanosti, ali to ne znači da ćemo to pokazati i u budućnosti”, poručio je Trump nakon što je potpisao dokument kojim su sankcije stupile na snagu.

  Rouhani: Bijela kuća je mentalno retardirana

  Iranski predsjednik Hassan Rouhani oglasio se danas povodom novih američkih sankcija prema iranskim zvaničnicima, nazvavši Bijelu kuću “mentalno retardiranom”.

  Takvu uvredu Iran je, kako navodi Reuters, koristio ranije za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

  U govoru koji je uživo prenosila televizija, Rouhani je rekao da sankcije protiv iranskog vrhovnog vjerskog vođe Alija Khameneija neće imati efekta jer on nema imovinu u inostranstvu. Rouhani novu rundu sankcija vidi kao znak očaja SAD-a.

  Trump za razgovor ako Iran ukine nuklearni program

  Američki predsjednik Donald Trump spreman je razgovarati s Iranom o sporazumu kojim bi se ukinule američke sankcije, ali bi Teheran trebao ukinuti svoje nuklearne i raketne programe, kao i podršku proiranskim snagama na Bliskom istoku, izjavio je visoki američki zvaničnik.

  Specijalni američki izaslanik za Iran Brian Hook izjavio je novinarima da se SAD nada iranskom pristanku na novi sporazum koji bi ratificirao američki Kongres, rekavši da je nuklearni sporazum iz 2015. između Irana i svjetskih sila pun manjkavosti jer nije imao pravnu osnovu.

  “Naš predsjednik itekako je spreman razgovarati s tim režimom”, rekao je Hook posredstvom telefona iz Omana dok obilazi zaljevske zemlje prije nego što krene u Pariz kako bi pojasnio američku politiku evropskim silama.

  Ambasador Irana pri UN-u: Nemoguće je razgovarati s nekim ko prijeti

  Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi u utorak ujutro je putem Twittera objavio kako je uvođenje sankcija iranskom vođi Aliju Khameneiju i ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu zatvorilo put bilo kakvim diplomatskim razgovorima između Teherana i Washingtona.

  „Uvođenje besmislenih sankcija vrhovnom iranskom vođi i šefu iranske diplomatije znači zauvijek zatvoriti put diplomatiji. Trumpova očajna administracija uništava ustanovljene međunarodne mehanizme za održavanje mira i sigurnosti u svijetu”, stoji u tvitu.

  Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenim protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija i drugih visokih dužnosnika kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta.

  SPORT

  NK Trešnjevka Maoča: „Nova lakrdija“

  Nogometni klub „Trešnjevka“ iz brčanske mjesne zajednice Maoča danas je saopćio da se pitanje prvaka Prve lige Tuzlanskog kantona ovih dana rješava u režiji Fudbalskog saveza TK-a, članova Komisije za takmičenje, Apelacione komisije i Komisije za propise, uz asistenciju diskreditiranog fudbalskog sudije Edina Golaća, „široj javnosti poznatog po krađi piva u Škotskoj“, što sve nazivaju „novom lakrdijom“. Više ovdje.

  Larisa Cerić ponovo postala viceprvakinja Evrope u džudu

  Najbolja bosanskohercegovačka sportistkinja Larisa Cerić ponovo je postala viceprvakinja Evrope u džudu! Više ovdje.

  Milano i Cortina d’Ampezzo domaćini ZOI 2026.

  Italijanski gradovi Milano i Cortina d’Ampezzo izabrani su za domaćine Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, odlučeno je na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora u Lauseanni u ponedjeljak.

  Kandidatura Milana i Cortine dobila je više glasova od one švedskog glavnog grada Štokholma, koji im je ostao jedini konkurent nakon što su švicarski Sion, japanski Sapporo, austrijski Graz i kanadski Calgary odustali zbog prevelikih troškova organizacije. ZOI 2026. godine bit Će održane od 6. do 22. februara.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  75 ÷ = fifteen