Nova dvodnevna posjeta supervizora Scanlana BDBiH, nastavci vanredne i redovne sjednice Vlade…

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 15:30 sati) do danas (do 15 sati).

  Supervizor za BDBiH Michael Scanlan (Foto: Arhiva)

  Urednik: Adis Mujdanović

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu od jučer (od 15:30 sati) do danas (do 15 sati).

  BRČKO DISTRIKT BiH

  Supervizor: Institucije BDBiH koje rade za dobrobit zajednice moraju biti vrhunski prioritet

  “Fiskalizacija u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine bit će završena ovog mjeseca i ja čestitam Direkciji za finansije BDBiH na uloženim naporima. Fiskalizacijom će se ojačati vladavina prava, izjednačiti uvjeti za poslovanje i osigurati da se uporedo sa rastom privatnog sektora precizno utvrde novi nivoi potrošnje za eventualna buduća podešavanja koeficijenta za raspodjelu prihoda. Ovo je značajan korak u postavljanju temelja za bolju budućnost i borbu protiv sve češćeg mišljenja da jedino emigracija može osigurati sigurnu i prosperitetnu budućnost”, izjavio je supervizor za BDBiH Michael Scanlan nakon sastanka sa šefom Direkcije za finansije Matom Lučićem, prilikom njegove dvodnevne posjete Brčkom, prenosi Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) u današnjem saopćenju za javnost. Više ovdje.

  Vlada BDBiH: Održan nastavak 78. vanredne i 63. redovne sjednice

  Vlada Brčko distrikta BiH saopćila je danas da je usvojila na nastavku 78. vanredne sjednice Prijedlog odluke o odobravanju drugog dijela Programa utroška sredstava tekućih grantova u 2019. godini u Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja.

  Usvojen je i zaključak kojim je data saglasnost šefu Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za provođenje procedure angažiranja dvije osobe po ugovoru o djelu za vršenje nadzora nad izvođenjem radova i pružanjem usluga projektiranja na osnovu zaključenih ugovora u Odjelu.

  Na vanrednoj sjednici usvojen je Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za obilježavanje Dana dobrovoljnih davalaca krvi. Više ovdje.

  Nastavljeni radovi na izgradnji kanalizacione mreže u dijelu Klanca

  Prema zaključenom Ugovoru o izvođenju radova između Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH i JP “Komunalnog Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH, jučer su nastavljeni radovi koji se izvode u okviru druge faze projekta „Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici fra Šimuna Filipovića“ u mjesnoj zajednici Klanac.

  Radovi se realiziraju na osnovu provedenog otvorenog postupka za nabavku radova, te predmjerom radova iskazanim u tenderskoj dokumentaciji, u kojem je JP “Komunalno Brčko“ izabrano kao najpovoljniji ponuđač. Cijena ugovorenih radova iznosi 28.080,00 KM sa uračunatim PDV-om i svim troškovima.

  U okviru prve faze projekta izgrađeno je 106 m vodovodne mreže, dok se sa nastavkom radova na izgradnji 108 m kanalizacione mreže čekalo do dobijanja saglasnosti investitora, Vlade Brčko distrikta BiH, na izmjenu visinskog položaja kolektora fekalne kanalizacije, zbog postojećih podzemnih telekomunikacionih instalacija, koje u obimu u kojem danas postoje nisu postojale u fazi izrade glavnog projekta. Po dobijanju ove saglasnosti, stekli su se uslovi za nastavak radova na realizaciji projekta. Više ovdje.

  BOSNA I HERCEGOVINA

  Hag ukida videokomunikaciju haškim pritvorenicima

  Rezidualni mehanizam za međunarodne kaznene sudove odlučio je da, zbog rizika po sigurnost, ukine pilot-projekt kojim je predviđeno da haški pritvorenici mogu primati i upućivati videopozive, javlja Balkanska istraživačka mreža – BIRN.

  Projekt je pokrenut nakon što je Radovan Karadžić, bivši predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, više puta tražio da mu se dozvoli pristup Skypeu ili nekom drugom sredstvu videokomunikacije.

  Karadžićev odvjetnik Peter Robinson rekao je novinarima BIRN-a da će se žaliti na tu odluku. Više ovdje.

  Prosjačenje u Sarajevu: Povećan broj prekršajnih naloga

  U ljetnjoj turističkoj sezoni u Sarajevu, osim broja turista, raste i broj prosjaka, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

  Ali, za razliku od prethodnih godina, broj djece koja prose je smanjen. Iz nadležnih institucija kažu da je to rezultat većeg truda socijalnih službi i policije.

  Međutim, kada je riječ o starijim prosjacima, policija je evidentirala više prekršaja nego prethodnih godina. Više ovdje.

  Započete aktivnosti u vezi s formiranjem Vijeća mladih Roma Bosne i Hercegovine

  Povodom formiranja Vijeća mladih Roma u BiH na Jahorini je 23. i 24. jula 2019. godine održan sastanak sedam mladih aktivista i aktivistica koji su dio grupe mladih romskih aktivista koja djeluje širom BiH kroz romske nevladine organizacije.

  U BiH romski pokret postoji od ranih 90-ih godina, a kroz Dekadu za uključenje Roma dobio je značajno priznanje i od strane države. Odbor za Rome formiran je pri Vijeću ministara BiH te su izdvojena određena sredstva za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja. Pored Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH Romi mogu učestvovati i u radu vijeća nacionalnih manjina na državnom i entitetskom nivou. Više ovdje.

  REGIJA

  Haradinaj po povratku iz Haga sazvao sjednicu Vlade

  Kosovski premijer u ostavci Ramush Haradinaj, koji se u četvrtak navečer iz Haga vratio u Prištinu, zakazao je za danas sjednicu kosovske Vlade, javlja agencija Fena pozivajući se na RTK2.

  On je odmah nakon povratka na društvenoj mrežu Facebook napisao kako se njegova nevinost ne može dovesti u pitanje i kako nikakva zloupotreba ne može uzdrmati suvereno pravo Kosova.

  „Granice Kosova ne smiju se ticati nikoga. Kosovu se ne može nametnuti ‘Dodik Republika’. Tržište za priznavanje, znači taksa za priznavanje. Bezuvjetni dijalog, odmah“, napisao je Haradinaj. Više ovdje.

  Thaci najavio konsultacije s političkim partijama

  Predsjednik Kosova Hashim Thaci saopćio je u četvrtak da će, nakon ostavke premijera Kosova Ramusha Haradinaja, sljedeće sedmice početi konsultacije s političkim partijama.

  On će preduzeti sve neophodne radnje u skladu s njegovim nadležnostima, utvrđenim Ustavom Kosova, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

  “Predsjednik uvjerava sve građane da će svaka akcija biti u skladu s Ustavom Kosova. Počev od sljedeće sedmice, počet će konsultacije s političkim partijama i koalicijama da se preduzmu dalji koraci koji će dovesti do prevazilaženja situacije stvorene ostavkom premijera”, navodi se u saopćenju. Više ovdje.

  Kovčeg s tijelom poginulog vojnika stigao u Hrvatsku

  Na zagrebački aerodrom avionom Sjevernoatlantske alijanse (NATO) u petak ujutro stigao je kovčeg sa tijelom poginulog hrvatskog vojnika Josipom Briškim koji je dočekan uz  najviše vojne i državne počasti, a koji je poginuo u napadu u Afganistanu, prenosi agencija Hina.

  U ranim jutarnjim satima sletio je američki transportni avion C-17 kojim je u Hrvatsku prevezen poginuli hrvatski vojnik koji je poginuo u samoubilačkom napadu u Kabulu.

  Američki avion u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je komandant NATO misije „Resolute Support“ general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH). Više ovdje.

  SVIJET

  Više od 150 izbjeglica i migranata nestalo na Mediteranu

  Strahuje se da se više od 150 izbjeglica i migranata utopilo nakon što su potonuli brodovi na kojima su plovili kod libijske obale na Sredozemnom moru, objavile su humanitarne agencije.

  Ayoub Qasim, glasnogovornik libijske obalske straže, za agenciju AP je rekao kako su dva broda sa više od 300 migranata potonula 120 kilometara istočno od Tripolija, a potom je dodao kako su 134 izbjeglice i migranta spašena.

  Međunarodna organizacija za migracije (IOM) na Twitteru je objavila kako se strahuje da se utopilo više od 150 osoba, dok je 145 spašeno i vraćeno u Libiju nakon incidenta. Više ovdje.

  Francuska se uključuje u svemirsku utrku u naoružanju

  Pariz planira da razvije sposobnosti samoodbrane kako bi zaštitio svoje satelite i ojačao svoje mogućnosti nadzora u sve militarizovanijem svemiru, koji je postao poprište sukoba snaga, izjavila je francuska ministarka odbrane Florence Parly.

  “Danas naši saveznici i naši protivnici militarizuju svemir. Moramo i mi delovati, moramo biti spremni”, rekla je u vojnoj bazi Mon Verdun kod Liona, govoreći o novoj strategiji Francuske za svemir.

  “Sateliti špijuniraju, ometaju ili zaslepljuju: sredstva da se ometaju, neutrališu ili unište neprijateljske svemirske sposobnosti postoje i rastu”, kazala je Parly, podsetivši na ruski špijunski satelit “Luđ-Olimpus”, koji je 2017. godine pokušao da se približi francusko-italijanskom vojnom satelitu “Athena-Fidus” i “od tada je ostavio svoju vizit kartu kod još osam satelita” raznih zemalja. Više ovdje.

  Uhapšeno 16 američkih marinaca zbog sumnje u krijumčarenje imigranata

  Šesnaest američkih marinaca uhapšeno je u četvrtak u njihovoj bazi u južnoj Kaliforniji zbog sumnje u kaznena djela povezana s drogom i krijumčarenjem imigranata bez dokumenata duž granice SAD-a i Meksika, izvijestili su američki vojni dužnosnici.

  Hapšenja u Camp Pendletonu proizašla su iz zasebne istrage dvaju drugih marinaca uhapšenih ranije ovog mjeseca pod optužbama za trgovinu ljudima koje su podnijeli federalni tužitelji u San Diegu, rekao je glasnogovornik baze.

  Ta dva marinca, Lance Corporali Byron Darnell Law II i David Javier Salazar-Quintero, također su bili stacionirani u Camp Pendletonu, oko 88 km sjeverno od San Diega, rekao je poručnik Cameron Edinburgh. Više ovdje.

  Turski vojni oficiri razmatraju akciju kod Eufrata

  Turski ministar odbrane Hulusi Akar sastao se u četvrtak sa vojnim zvaničnicima kako bi razmotrili moguću ofanzivu istočno od Eufrata u Siriji, prenose agencije.

  Sastanak je održan dan nakon što je Turska rekla kako će pokrenuti ofanzivu ukoliko se sa Sjedinjenim Američkim Državama ne realizira dogovor o planiranoj „sigurnoj zoni“ u Siriji i poručila kako joj „ponestaje strpljenja“ s Washingtonom.

  Operaciju, koja bi bila treći turski vojni upad u Siriju u tri godine, prvi je ranije ove godine najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ali je potom odgođena. Više ovdje.

  Trump: Sjeverna Koreja nije testirala rakete osim onih manjih

  Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Sjeverna Koreja nije testirala rakete osim onih “manjih” u nadi da će dijalog sa tom zemljom ostati živ unatoč testiranju balističkih raketa kratkog dometa.

  Trump je to izjavio u intervjuu za Fox News dan nakon što je Sjeverna Koreja lansirala dvije nove balističke rakete kratkog dometa, ustrajavajući kako se “jako dobro slaže” sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

  “Nisu obavili nuklearna ispitivanja. Oni doista nisu testirali rakete osim onih, znate, manjih, što je nešto što se puno testira”, rekao je u svojim prvim primjedbama na lansiranje raketa. Više ovdje.

  KULTURA

  Brad Pitt, De Niro i Daneuve na crvenom tepihu 76. Mostre

  Robert De Niro, Brad Pitt, Kristen Stewart, Scarlett Johansson, Catherine Daneuve i mnoge druge filmske zvijezde očekuju se na venecijanskoj Mostri, filmskom festivalu na kojemu će se ove godine prikazivati filmovi koji govore o položaju žene.

  Dobar broj među 21 dugometražnim filmom koji se natječu za Zlatnog lava na ovogodišnjoj 76. Mostri bavi se tom temom i “otkriva novi senzibilitet, čak i kad su ih snimili muškarci, što dokazuje da su polemike obilježile našu kulturu zadnjih godina”, rekao je u četvrtak direktor Mostre Alberto Barbera.

  “Druga važna činjenica je da više ostvarenja pokušava temeljito i realistično rekonstruirati prošle događaje, što nam omogućuje da na današnje probleme gledamo iz drugog kuta”, dodao je predstavljajući u Rimu službeni izbor filmova. Više ovdje.

  Cannes pozvao na oslobađanje iranskog reditelja

  Canneski filmski festival je pozvao da se “odmah” oslobodi iranski reditelj Mohammada Rasoulofa, koji je u domovini osuđen na godinu dana zatvora, a koji je prije dvije godine na Croisetteu nagrađen za svoj film Častan čovjek.

  “Zahtijevamo trenutno i bezuvjetno oslobađanje Mohammada Rasoulofa i pozivamo festivale u cijelom svijetu, kinodvorane i sve umjetnike da učine isto”, napisali su u priopćenju organizatori festivala.

  “Čitav svijet je s nevjericom primio vijest o presudi iranskog suda”, koji ga je osudio na godinu dana zatvora, na dvogodišnju zabranu izlaska iz zemlje i “bavljenja bilo kakvim društvenim i političkim radom”. Više ovdje.

  SPORT

  Kolašinac spasio Ozila od naoružanih napadača

  Bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Sead Kolašinac spasio je svog suigrača iz londonskog Arsenala Mesuta Ozila od dvojice napadača, naoružanih noževima, u četvrti Golders Green na sjeveru Londona, javlja Anadolija.

  Njemačkog nogometaša turskih korijena, s kojim je u crnom džipu bio Kolašinac, napali su pljačkaši na motorima.

  No, njihov pokušaj osujetio je Kolašinac, izašavši iz vozila i otjeravši napadače. Više ovdje.

  Preminuo Boris Bračulj, legenda FK Željezničar

  Bivši nogometaš i trener sarajevskog Željezničara Boris Bračulj preminuo je u 79. godini svog života, objavio je danas tim sa Grbavice.

  Bračulj je rođen 4. avgusta 1939. godine u Sinju gdje je i započeo karijeru igrajući za lokalni klub Junak. Nakon selidbe u Sarajevo zbog školovanja, 1955. godine počinje igrati za juniore ilidžanskog Igmana, a potom i za prvi tim.

  Jedno vrijeme je igrao za Čelik, da bi u Željezničar došao 1963. godine i tu ostao šest sezona. U tom periodu je odigrao 97 zvaničnih utakmica i postigao 18 golova. Bio je olimpijski reprezentativac Jugoslavije, navodi se u saopćenju Željezničara. Više ovdje.

  Tenis: Đoković otkazao Montreal

  Prvi teniser svijeta,  Novak Đoković, teniser iz Srbije, otkazao je nastup na ovogodišnjem ATP turniru iz serije “masters 1000” u Montrealu koji počinje 3. avgusta jer smatra kako mu je potreban dodatni odmor nakon osvajanja Wimbledona.

  “Sa žaljenjem moram objaviti kako sam odlučio odustati od nastupa na Rogers Cupu. Uz  podršku mog tima odlučio sam svom tijelu dati duži odmor kako bi se oporavilo pije povratka turnirima”, objavio je četverostruki pobjednik Canadian Opena. Više ovdje.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty ÷ 15 =