Nostrifikacija diploma u EU: Čeka se akreditacija za privatne visokoškolske ustanove u Brčkom

  „Svi dokumenti i diplome koji su do sada izdati od strane visokoškolskih ustanova na području Brčko distrikta su zakonski regularni. Samim tim, ispunjavaju uvjete za priznavanje/nostrifikaciju u inostranstvu. Priznaju se u državama koje nisu članice Evropske unije“, izjavio je Osmanović.

  Senad Osmanović [Otisak.ba - Arhiva]

  Ivan Crnoja iz Đakova u Republici Hrvatskoj doktorirao je 2016. godine na Evropskog univerzitetu u Brčkom, ali svoju diplomu ne može nostrificirati u matičnoj državi. On je uputio dopis redakciji portala Otisak.ba koji prenosimo u cijelosti:

  Poštovani,

  s obzirom da je dana 04.07.2018. godine Skupština Brčko distrikta BiH usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, a Odjel za obrazovanje Vlade Brčko distrikta ne gubeći vrijeme  šalje obavještenje svim relevantnim institucijama o statusu visokoškolskih ustanova na području Brčko distrikta BiH i to: Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Centru za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i nadležnim ministarstvima obrazovanja susjednih zemalja, da je Skupština Brčko distrikta usvojila Zakon o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 2918).

  Dalje, Odjeljenje konstatira da se dosadašnji rad visokoškolskih ustanova odvijao u skladu sa uredno dobijenim dozvolama za rad – licencom i prvom akreditacijom, ta da su svi dokumenti – diplome, koje su do sada izdate od strane visokoškolskih ustanova sa područja Brčko distrikta, zakonski regularne i samim tim ispunjavaju uvjete za priznavanje/nostrifikaciju u inostranstvu.

  Hoću da znam da li je ovo samo jedan u nizu od kozmetičkih zahvata kojima Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta obmanjuje one osobe koje su stekle diplome na navedenim univerzitetima i koji te diplome ne mogu nostrificirati u matičnim državama.

  Hoću da znam ako je istina da su diplome koje su do sada izdane od strane visokoškolskih ustanova na području Brčko distrikta zakonski regularne i ispunjavaju uvjete za priznavanje odnosno nostrifikaciju u matičnim državama, kako onda da se ti isti univerziteti ne nalaze na popisu pri Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja.

  Nema ih, ali u školskoj 2018/2019. godini nudi se upis.

  Hoću da znam kako da navedeni univerziteti i dalje rade, a nisu AKREDITOVANI, nema ih na popisu. Internacionalni univerzitet za sebe kaže da je AKREDITOVAN i LICENCIRAN, dok Evropski da je LICENCIRAN. Što rade nadležne državne institucije! 

  Hoću da znam točan datum kada će se navedene visokoškolske ustanove naći na popisu visokoškolskih ustanova Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH u Banjoj Luci i Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH u Mostaru jer tek kad budu na njihovom popisu tek su onda stečeni uvjeti da matična država odnosno Republika Hrvatska nostrificira stečene diplome.

  Hoću da znam, 29.07.2016. godine sam doktorirao, kada ću moći nostrificirati stečenu diplomu!

  Jer uložio sam vrijeme, znanje i  trud da bih stekao diplomu doktora tehničkih znanosti iz oblasti prometa. S pravom hoću da znam!

  Senad Osmanović: Pravilnik za akreditaciju do 20. oktobra

  U odgovoru na dopis Crnoje, šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Senad Osmanović Otisku je kazao da Odjel konstatira da se dosadašnji rad visokoškolskih ustanova odvijao u skladu sa uredno dobijenim dozvolama za rad, licencom, prvom akreditacijom.

  „Svi dokumenti i diplome koji su do sada izdati od strane visokoškolskih ustanova na području Brčko distrikta su zakonski regularni. Samim tim, ispunjavaju uvjete za priznavanje/nostrifikaciju u inostranstvu. Priznaju se u državama koje nisu članice Evropske unije, što znači da se u Hrvatskoj još ne mogu nostrifikovati. Moći će se nostrifikovati kada Internacionalni, Evropski i svaki drugi univerzitet prođe akreditaciju koju provodi Agencija za akreditaciju visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine“, pojasnio je on.

  Internacionalni i Evropski univerzitet nalaze se na stranici Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini kao visokoškolske ustanove koje imaju dozvolu za rad  i licencu, a nisu akreditirani.

  „Sve dok se ne akredituju, neće se diplome moći nostrifikovati. Izmjene i dopune Zakona nisu kozmetičke, nego su u cilju stvaranja mogućnosti da bi fakulteti prošli akreditaciju. Odjeljenje je dužno u roku od šest mjeseci od dana izmjena Zakona da donese pravilnik za akreditaciju, a donijet ćemo ga vjerovatno iduće sedmice“, najavio je Osmanović.

  Izrazio je sigurnost u to da će se pravilnik donijeti do 20. oktobra, nakon čega će univerziteti predati zahtjeve za akreditaciju.

  „Ta akreditacija više ne zavisi od Odjeljenja, nego od Agencije za akreditaciju Bosne i Hercegovine. Mi na to nemamo utjecaj, jer je to druga institucija. Mislim da oni po zakonu imaju rok od šest mjeseci da provedu ili ne akreditaciju“, zaključio je šef brčanskog Odjela za obrazovanje.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = six