Nihad Šibonjić prvostepeno oslobođen optužbi: „Pravda je spora, ali dostižna“

Početkom tekuće godine Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nihada Šibonjića zbog sumnje da je zaključivanjem nezakonitih ugovora o volontiranju u JZU "Zdravstveni centar“ Brčko zloupotrebio položaj ili ovlaštenja direktora i ovoj ustanovi pribavio imovinsku korist veću od 20.000 KM.

[Foto: CIN - Arhiva]

Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) danas je oslobodio optužbi direktora Javne zdravstvene ustanove (JZU) „Zdravstveni centar Brčko“ Nihada Šibonjića, potvrdio je on za Otisak.ba.

„Pravda je spora ali dostižna”, rekao je Šibonjić za Otisak.

Početkom tekuće godine Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nihada Šibonjića zbog sumnje da je zaključivanjem nezakonitih ugovora o volontiranju u JZU “Zdravstveni centar“ Brčko zloupotrebio položaj ili ovlaštenja direktora i ovoj ustanovi pribavio imovinsku korist veću od 20.000 konvertibilnih maraka (KM).

„On je u svojstvu direktora ove javne ustanove zaključio blizu 40 ugovora o obavljanju volonterske prakse, na osnovu kojih je od doktora medicine i drugih medicinskih radnika bez prethodnog radnog iskustva naplaćivao mjesečnu naknadu u iznosu od po 200 KM“, navedeno je u optužnici brčanskog Tužilaštva.

„Istragom je utvrđeno da je, pozivajući se na takve ugovore, ova zdravstvena ustanova volonterima na praksi mjesečno ispostavljala račune naplativši od svakog volontera pojedinačno i do 1.200 KM. Na ovaj način postupljeno je suprotno odredbama Zakona o radu, te Pravilnika o zapošljavanju i Pravilnika o radnim odnosima ove ustanove“, dodaje se u optužnici.

Tužilaštvo ima pravo žalbe na prvostepenu presudu Apelacionom sudu Distrikta.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ 73 = seventy nine