Nešto je truhlo u Osnovnom sudu Brčko distrikta

I dok se vodi stečajni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, ovaj sud paralelno je vodio i drugi postupak koji se tiče "Novog Bimeksa".

[Arhiva]

Na 16. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta, održanoj 14. juna ove godine, usvojen je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o davanju saglasnosti da se za nastavak vođenja stečajnog postupka DD “Novi Bimeks”, Preduzeće za preradu plastike, mesa i konditorskih proizvoda, izvrši uplata iznosa od 47.000 KM.

Za vođenje stečajnog postupka, koji je pokrenut 2015. godine, Vlada je izdvojila sredstva poreskih obveznika i prošle godine, a sve kako bi dobila povrat preko 5 miliona KM koje Distrikt potražuje.

I dok se vodi stečajni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, ovaj sud paralelno je vodio i drugi postupak koji se tiče “Novog Bimeksa” te donio sljedeće rješenje:

Zahvaljujući savjesnim službenicima iz određenih institucija ovaj postupak je “otkriven”.

S obzirom na doneseno rješenje i rok za prigovor od samo tri dana, očito je da je nešto truhlo u brčanskom Osnovnom sudu.

Otisak nezvanično saznaje da je Pravobranilaštvo Distrikta ipak uspjelo uložiti žalbu…

Neuspjela privatizacija

Stečajni dužnik “Novi Bimeks” pravni je sljedbenik ODP “Bimeks” Brčko, koji je nakon neuspjele privatizacije otišao u stečaj.

Ugovor o kupovini 67 posto kapitala ODP “Bimeks” sa Brčko distriktom je zaključila firma “Galames” Beograd, koja je u tom procentu i vlasnik, odnosno osnivač “Novog Bimeksa”.

Od 2006. godine kao takva je i registrirana i posluje kao dioničarsko društvo “Novi Bimeks” sa 60 posto kapitala “Galamesa”, a preostali dio kapitala pripada malim dioničarima.

ODP “Bimeks” je nekada bio industrijski kompleks za proizvodnju i preradu mesa sa blizu 1.600 radnika.

1 KOMENTAR

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× nine = eighty one