Nema pojedinih vakcina za obaveznu vakcinaciju djece

Foto: Pixabay, ilustracija

Pododjeljenje za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine obavještava građane Brčko distrikta BiH da trenutno ne raspolaže pojedinim vakcinama za obaveznu vakcinaciju djece do 18 godina.

Vakcine koje trenutno nedostaju se odnose na slijedeće dobne skupine:

– Primovakcinacija djece koja se vakcinišu u trećem mjesecu života (3 doze u razmaku od 42 dana)
– revakcinacija djece u drugoj godini života,
– revakcinacija djece u petoj odnosno šestoj godini života,
– revakcinacija djece u četrnaestoj godini života.

Pododjeljenje za javno zdravstvo je provelo proceduru nabavke vakcina za 2017. i 2018. godinu, ali je pristigla samo jedna ponuda, za samo jednu vrstu vakcine.

“Čim se steknu zakonski uslovi za pokretanje nove procedure nabavke vakcina, ista će biti ponovo sprovedena”, navedeno u obavještenju.

Kada budu nabavljene vakcine, učenici koji su završni razred osnovne škole a koji nisu vakcinisani, bit će putem medija obaviješteni o mjestu vakcinisanja.

Svi građani čija djeca trebaju biti vakcinisana i revakcinisana u gore navedenoj dobi, takođe će biti obaviješteni putem medija kada vakcine budu nabavljene.

Za sva dodatna pitanja roditelji se mogu obratiti u dječiji dispanzer (služba za vakcinaciju) ili Pododjeljenje za javno zdravstvo.

“NAPOMINJEMO RODITELJIMA DA POMJERANJE TERMINA VAKCINACIJE NEĆE UTJECATI NA PROCES IMUNIZACIJE KOD DJECE”, stoji na kraju obavještenja.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ fifty four = 63