Nema bitnih lijekova za liječenje mentalnih poremećaja

Foto: Pixabay, ilustracija

U apotekama širom BiH već mjesecima vlada nestašica pojedinih lijekova kojima se liječe razni mentalni poremećaji. Ljekari propisuju zamjenske terapije.

Kako su rekli iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, litijevog karbonata u tabletama od 300 miligrama, kao i lijekova Moditen, tableta i otopine za injekciju, nema već godinu dana.

“Moditen očekujemo uskoro na tržištu, tako nam je najavio proizvođač. Za litij-karbonat nemamo decidne informacije”, rekla je za Klix.ba Biljana Tubić iz Agencije.

Litij-karbonat je antipsihotik koji se koristi za liječenje manije ili manično-depresivne psihoze te prevenciju ponovne pojave epizoda depresije. Ponekad se koristi i za liječenje drugih poremećaja ponašanja.

Moditen se koristi kao dodatak kratkotrajnom liječenju anksioznosti, teškog psihomotornog nemira, uzbuđenosti, nasilnog ili opasnog impulzivnog ponašanja, u šizofreniji za liječenje simptoma i sprečavanje relapsa, u drugim psihozama, osobito paranoidnim, u maniji i hipomaniji.

Ljekari sada propisuju zamjenske lijekove te savjetuju pacijentima da se obavezno konsultuju s ljekarima specijalistima prije nego kupe zamjensku terapiju. Ukoliko na vrijeme ne uzmu svoju terapiju, stanje im se može pogoršati, a kod pojedinih dijagnoza pojačati agresivnost.

Početkom godine u bolnicama u FBiH nedostajalo je osam vrsta lijekova za oboljele od karcinoma, što se dešava svakih nekoliko mjeseci. Također, postala je skoro normalna pojava da u apotekama i zdravstvenim ustanovama u određenim periodima nema antitetanus vakcine. Nadležni tvrde da problem predstavlja Zakon o javnim nabavkama.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ two = 5