NATO izvodi velike civilne vježbe u BiH

Cilj NATO-ovih aktivnosti jest vježbanje mehanizama za reakciju u situacijama katastrofe i poboljšanje njihove efikasnosti.

Vježba je prilika da se pokaže da su institucije organizovane, ali i vidi koliko su uvježbani i čime raspolažu međunarodni timovi [Fena]

U Tuzli je danas počela višednevna civilna vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda u slučajevima poplave ili potresa.

Vježbu pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2017” zajednički izvode Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC), kao NATO-ov glavni mehanizam za pružanje pomoći civilima u euroatlantskom području, javljaju agencije.

U vježbi sudjeluje više od 1.200 osoba iz 34 savezničke i partnerske države, od čega je pola osoblja iz Bosne i Hercegovine. Osim domaćih, sudjelovat će i nekoliko međunarodnih organizacija i tijela.

Cilj ovakvih NATO-ovih aktivnosti, rečeno je na otvorenju, jest vježbanje mehanizama za reakciju u situacijama katastrofe i poboljšanje njihove učinkovitosti i suradnje u takvim situacijama.

“Ljude povezuju lijepi događaji, ali i nesreće. Poplave koje su 2014. godine pogodile jednu petinu teritorije Bosne i Hercegovine uzrokovale su ljudsku patnju i velike štete od kojih se pogođene zajednice još uvijek oporavljaju. Ipak, u toj velikoj ljudskoj patnji građani Bosne i Hercegovine nisu ostali sami, jer je pomoglo 850 spasilaca iz 22 evropske države. Zahvalni smo za pomoć spasilaca, koji su u teškim uslovima spašavali ljudske živote i njihovu imovinu”, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, na otvaranju vježbe.

NATO: ‘Vrijeme je ključno u vanrednim situacijama’

Naveo je kako i Bosna i Hercegovina želi pomagati drugima, a naročito regiji, te dodao da je ovo prilika da se pokaže kako su institucije organizirane, ali i vidi koliko su uvježbani i čime raspolažu međunarodni timovi.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Sorin Ducaru smatra da je za Bosnu i Hercegovinu značajno što je “domaćin jedne ovako važne vježbe, čiji su razmjeri impresivni”.

“U izvanrednim situacijama vrijeme je ključno, pa se treba uvježbavati i pripremati”, izjavio je Ducaru.

Jedna od vježbi, upriličena na početku aktivnosti, bila je i pokazna vježba zbrinjavanja i evakuacije ozlijeđenih nakon simuliranja eksplozije i kemijskog incidenta.

U pokaznoj vježbi upriličenoj za predstavnike medija i uzvanike sudjelovale su ekipe iz Bosne i Hercegovine, Italije, Španjolske i Ukrajine.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

forty eight − 47 =